Pisni izpit - informatika (10.2.2015)

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (INFORMATIKA.docx)INFORMATIKA15 kB

Vsako od 10 vprašanj je vredno 10 točk. Skupaj je na izpitu možnih torej 100 točk. Lahko vedno utemeljiš, zakaj si se za nekaj odločil. 60 min je dovolj časa za izpit. Stara vprašanja (vsa za obkrožit, 1 ali več pravilnih) + nekaj novih vprašanj:
- Trditve o Boolovem iskalniku v smislu – A pri opciji deskriptor1 ALI deskriptor2 iskalnik poišče rezultate, ki vsebujejo samo deskriptor1 in samo deskriptor2 ali tudi tiste, ki vsebujejo deskriptor1 in deskriptor2? Ali iskalnik rangira zadetke glede na to, a tekst vsebuje oba deskriptorja (so zadetki prikazani prej/višje) ali samo enega.
- Mejl bi želel poslati tako, da ne bi prišlo do kraje imena oz.pošiljanja pod drugi imenom. Gre torej za VERODOSTOJNOST. Enkriptiral ga boš s svojim zasebnim ključem, druga oseba pa ga bo dekriptirala s tvojim javnim ključem.
- Faze izgradnje info.zdr.sistema – urediti si moral tri korake po vrsti in utemeljiti, zakaj taka odločitev. Torej 'analiza poslovnih procesov'->'Načrtovanje podatkovnega modela'->'Vzdrževanje'. Najprej moraš seveda analizirati, da sploh vidiš, za kaj se gre in kakšne so potrebe. Nato začrtaš nek model, ki bi ustrezal ugotovljenim potrebam, ga vpelješ in seveda nato vzdržuješ.
- Podobno vprašanje je tudi bilo v smislu, ko uvajaš zdr.info.sistem, če ga vpelješ enkrat ali trikrat in se potem s tem več ne ukvarjaš ali samo takrat, ko se nekaj pokvari in ga je treba popravit, skratka kar nekaj. Rešitev je seveda, da ga vpelješ in to je nato STALEN proces, ki rabi update, vzdrževanje, itd.
- Kaj upoštevamo pri načrtovanju sistema za podporo pri kliničnem odločanju: diagnostiko, medicinsko literaturo, intervjuvamo priznane izkušene strokovnjake, podatki o pacientih? Delno vse, lahko utemeljiš, zakaj tako misliš :)
Srečno!