Ustni in praktični izpit - Zorman,Batellino, Vlahovič

Stadardna vprašanja, ki se pojaljajo na ustnih so večinoma že vsa napisana, jaz pa povzemem svojo izkušnjo, da vam vsaj malo olajšam vašo.

Pri pisnem delu je bilo kar nekaj novih vprašanj, a je bil tako sestavljen, da se je z znanjem starih pol (ki jih je pametno predelat za kakšno leto nazaj, ne pa se jih učit na pamet, ker je precej napak) dalo kar lepo priti skozi. Za biti oproščen ustnega izpita si moral kar obvladat, niti ne vem, da ni komu uspelo. Pol ure po pisnem v pon. popoldne zveš rezultat in kdaj imaš ustno in praktično. Lahko takoj naslednji dan popoldne. Tako tudi nekaj nas. Na izpitu mi ni izgledalo, kot da bi bilo govora o prijaznih stričkih, lahkotnih pogovorih ali kavici. Je bil konkreten izpit, kjer so nas kar konkretno izprašali. Predvsem pri reanimaciji si večjih kiksev ne smeš privoščiti, sicer pa se mi je osebno zdelo, da je važno vedeti osnove, ki jih zahtevajo izpraševalci ter da znaš povezovati znanje. Res je kar pravijo, da je v igri precej adrenalina, kar zna malo okrnit trenutno znannje, ki ga imate, je pa res, da izpraševalci to vzamejo v zakup. Relativno fer.

Praktični
Dr. Zorman: Ekg, skupaj odčitaš, imel sem še en ekg z elevacijai in denivelacijami skratka infarkt sp., zg. in lat. stene. Zaprta celotna RCA, posneti bi moral še desne prekordialne odvode.
Prim. Vlahović: Gospod z zlomljenim kolkom, na oddelku, sestre pokličejo da se je poslabšal...kako postopaš. Vodi primer, tudi malo prilagaja glede na to kolk si suveren. Teoretična vprašanja je prihranil za ustni del.
Ustni:
Dr. Zorman (zelo prijazna, občutek, da bi vse naredila, da bi pokazal znanje): Dd. prsne bolečine. Kako bi ločil na ekg infarkt, disekcijo, pljučno embolijo in perikarditis. Kakšen bi bil pri teh stanjih troponin, do kakšnega šoka bi lahko prišlo in nadaljni vzroki za obstruktivni edem. Pri vprašanjih kot so kaktera koronarka se lahko zapre pri disekciji aorte ni pričakovala direktnega odgovora, po razisleku in namigu zelo zadovoljna s sklepanjem.
Dr. Batellino (nekoliko zdolgočasena, ne mara ovinkarjenja, niti pretiranega razmišlanja, hoče enostavne in direktne odgovore, včasih jo presenetiš s kakšno ugotovitijo, ki je ne pričakuje. Je pa korektna in ti pove koliko znaš oz. ne znaš.): Primer mladega fit fanta, ki je zadne dni slaboten težje diha, težko požira. Epiglositis/peritonzilarni/retrofaringealni absces. 
Prim. Vlahović: (Najboljši izpraševalec za moj okus. Naredi izpit konkreten, moraš pokazat znanje, hoče videti razumevanje, po mojem pa sovraži nakladanje in streljanje. Je tudi razumevajoč, če se zmedeš, postalja podvprašanja, če nisi siguren, ceni pa, če se znaš iz njih dobro izvleči.)Primer 80-letnika, ki je včeraj padel danes v redu vseeno ga pripeljejo na urgenco. Sledi malo zamotan scenarij - radiologi ga nočejo slikat, ker nima indikacij, naslednji dan leži v CIT-u z GCS 5, ki ga moraš ugotovit sam. Šlo he za subduralni hematom, ki se je pokazal z zakasnitvijo zaradi - atrofije možganov. Še terapija itd. 

Pod črto bi rekel, da je dobro malo opazit, kaj pričakujejo od vas na ustnem. Mogoče niti ne tega da vse znaš do pičice, čeprav ne škodi, ampak praktično vedno prideš do točke, ko nečesa ne veš, ker si sproti izmišljujejo scenarije in jih prilagajajo. Takrat moraš malo povezat zadeve, pri nekaterih je dobro malo naglas razmišljat, spet pri drugih nikakršnega politiziranja ampak samo pravi izraz. Vsekakor pa se mi zdi, čeprav nisem preizkušal, da z nakladanjem ne prideš daleč. Če pa kdo dobi prijazne stričke s katerimi bo pil kavico še toliko bolje:) Vso srečo!