Praktični in ustni del - januar 2016

Nabor nekaj izkušenj iz ustnega in praktičnega dela strokovnega izpita, tako sredina kot četrtkova komisija korektni, prijetni.

Četrtek dopoldan: dr. Turel, dr. Stanič in dr. Jug
Praktični: scenarij pri dr. Stanicu (AKS – VF), pri dr. Turelu opis punkcije ascitesa (kolegica pred mano uporaba spacerja/bučke)
Ustni: dr. Turel – anafilaktični šok, dr. Stanič – anestetiki in analgetiki v urgentni medicini (RSI, doze, na kaj si pozoren, preden daš mišični relaksant (da lahko predihuješ prek maske v primeru neuspešne intubacije)), dr. Jug – primeri iz PPT (primer 2: poškodovanec v prometni nesreči, greš po ABCDE, vmes se parametri spremenijo, spet ABCDE, on vodi scenarij))

Sreda popoldan: dr. Grunfeld, dr. Jug in dr. Bručan
Praktični pri dr. Bručanu(praktično): snemanje EKG na IPP ju, brez podrobne analize. S pomočjo prijaznih sester in tehnikov posnameš EKG in ga samo pokažeš Bručanu.
Praktični pri Grunfeldovi: Enostavna reanimacija osebe, ki se je zgrudila v KCju, oskrba dihalne poti, PEA. Kdaj ima intubacija prednost pred i-gelom (opekline, angioedem ipd.), kdaj po ROSC-u ne hladimo pacienta - če se ovede in normalno pogovarja, lahko sklepamo, da CŽS ni okvarjen.
Praktični dr. Jug: v mali operacijski ni bilo pacientov, zato sva šla do travma urgence, kjer sem morala pregledati mlajšega moškega po padcu na smučarsko palico in bolečinami po spodnjem levem delu toraksa. Narediš anamnezo, status, dr. Jug je vedno prisoten in te vmes sprašuje in opomni, če si še kaj pozabil. Nato gresta čez DDg (pri njem bi prišla v upoštev tudi poškodba vranice), katere preiskave bi naredil ter zakaj (lab, UZ trebuha, RTG pc..) in to je to. Zelo prijetna izkušnja.
praktični dr. Jug: pregled pacienta na travmi b, včeraj je smučal in padel, sedaj ima otečen palec, anamneza, status, rtg slika, oskrba

Ustni dr. Grunfeld: 18-mesecni dojencek, ki tezko diha
Ustni dr. Jug: gospod, ki se je dva dni nazaj udaril v golen, sedaj ima vročino, mrzlico – nekrotizantni fasciitis
Ustni dr. Brucan: ekg za interpretirati, ali je elektricna aktivnost, kakšna frekvenca, kaksna je normalna pq doba, kakšen je qrs, kaj damo pri vt, katere preeksitacijske sindrome poznamo

Ostali kolegi: oberst, posnet ekg in odvzem venske krvi