Ustna vprašanja - Hribar/Možina/Zelinka

Živjo,
Ustni sem imela v četrtek, 24.11.2011. V komisiji so bili: Hribar (anestezija), Možina (IPP) ter Zelinka (SNMP). Vsi trije so bili super do vseh 4 vprašanih (oz 3. ker je eden bil le za praktični del).

Hribar praktični: gospod se zgrudi na avtobusni postaji, ni odziven, ti si SNMP, kaj narediš. ABC.. Na monitorju VF. defibrilacija in zdravila. Potem poveš algoritem in kako masiraš in kako vzpostaviš dihalno pot. Pokažeš intubacijo na lutki. To je bilo to, je prijazen, lepo vodi, nič ne zafrkava.

Možina praktični. EKG - bradikardna gospa, P-ji za ozkimi QRSi. kaj bi lahko bil vzrok. Bila je zastrupljena z b-blokerji, ker je nedavno dobila še glavkomske kapljice. Poveš še ostale možne vzroke bradikardije in kaj je zdravljenje za tole gospo in to je to.

Ustni Hribar: alkoholik prišel včeraj domov s kolesom kot vsak dan iz gostilne, neodziven oz na bolečino premakne roke smiselno. tlak 80/60. Kako ukrepaš - katere droge so zanj primerne za RSI in zakaj. Kaj je s tlakom (premajhen), ker potem ni dovolj perfuzije možganov - kako to vem? --> Formula za perfuzijski tlak možganov (Hribar je iz CIT-a). Katere tekočine/zdravila mu daš in zakaj, kaj z njim narediš, ko je intubiran? CT itak :)
Še vprašal, na kateri faks sem hodila in kje sem delala pripravništvo. Če si štajerc tud nič ne zafrkava, ker jaz sem sicer iz LJ ampak poleg mene so bili 3 štajerci :))
Kolega štajerc je bil vprašan gospoda, ki je padel z odra in ima (po vitalnih znakih in pregledu sodeč) spinalni šok, zdravljenje ipd.

Zelinka ustni: EKG PPPPPPP širok QRS PPPPPP širok QRS... AV blok 3 stopnje. Zdravljenje - če atropin, koliko, kako naštimaš pacing, vse do tedaj sem izstrelila kot iz topa, mimo je prišel Možina in je rekel v šali, no, daj pa "pelji pacienta na IPP" (Možini) in me je Možina do konca izprašal kaj pol s to gospo (elektrode za pacing, potem PM). Kolegica iz MB je dobila potem isti EKG.

Vprašal me je še mislim da DD bolečine v prsih in kako s pregledom ločiš vsako, pa o šumih, pa nenadna dekompenzacija - razlogi. Pa antidote za nekatere zastrupitve (opiati, benziči) in doze (je tudi toksiklog poleg intenzivist).

Bilo je hitro konec, ful lep občutek.



Popoldne istega dne sem šla še na MZ k gospe (Majdi se mi zdi?). O njej je neka štajerka ful govorila kako je grozna in da jo je prejšnjič vrgla.. no, do mene je bila super, je pa res, dmoraš u nulo znat Pacientove pravice - vseh 14 tudi razložit, une kopije iz Onko (20 strani) ter če imaš PPT slajde dr.Gregor Kralja iz MB, potem si na konju :)
Bila sem vprašana
- Ustavna pravica o svobodnem odločanju rojstva otrok - razložiš detajle,
- Obvezno ZZ - kaj je, kdo plačuje, kaj za to dobiš, stopnja
- Vrste nadzora

Tega zadnjega nisem vedla najbolj natančno, zato je rekla, da moram vedet, zakaj plačujemo Zbornico :) In mi je razložila. če ne veš, bodi tiho al pa reči, da se ne spomiš in pote ti prijazno pove. Na koncu me je še vprašala, kaj bom ko bom velika in to je to...

LP in srečno!