Strokovni izpit - ustni & praktični (marec 2017)

Strokovni izpit - ustni in praktični [marec 2017]

Komisija: dr. Turel, dr. Trotovšek, dr. Možina

dr. Trotovšek

Primer gospoda, ki je doma zabijal žebelj in se udaril po prstu. Sem opisal komplet pregled, potem ga pošlješ na slikanje. Potem so sledila podvprašanja, nič težkega. Na sliki vidiš zlom končnega dela zadnje falange 2. prsta pod nohtom, pri pregledu ugotoviš subungualni hematom. Kaj pa zdaj? Pri običajnih ljudeh narediš fenestracijo in dreniraš hematom, potem prst poviješ, daš longeto, ruto, lahko kaj proti bolečini in naročiš na kontrolo pri osebnem zdravniku za prevezo čez 2 do 3 dni (ne pozabiti na kontrolo!). Sledilo je podvprašanje, kako pa tako poškodbo oskrbiš pri kirurgu? Pri kirurgu pa odstraniš del nohta kjer je hematom, ker naj bi kombinacija vnetja zaradi hematoma z ene strani in vnetja zaradi zloma z druge strani lahko poškodovala nohtni matriks.

dr. Možina

Praktični primer reanimacije na primeru. Nič težkega, greš po enem algoritmu, kolega igra vlogo tehnika. Greš po primernem algoritmu in je kar hitro konec. Zelo sproščen izpraševalec.

dr. Turel

DDx prsne bolečine na primeru iz klinike. Bolj podrobno disekcijo aorte. Kdaj se najpogosteje pojavlja (po 65. letu), kakšna je bolečina (na začetku najmočnejša), itd. Vse poteka zelo sproščeno.

------------------------------

Na splošno se je na tem roku izkazal pisni del kot večja prepreka kot usni in praktični. Po mojih izkušnjah se po narejenem pisnem res lahko sprostite za ustni in praktični del, ker vsaj pri tej komisiji ni tako zelo podroben kot so nekatera skoraj bizarna vprašanja na pisnem delu.

------------------------------

Literatura, po kateri sem se pripravljal, po vrstnem redu pomembnosti:

x Šola urgence, zborniki 1, 2 in 3

x Zbrana ustna in pisna vprašanja iz prejšnjih rokov

x Nujna stanja

x ALS

x Internet za podrobnosti

x Priročnik za zakonodajo

//optional, za samo kaj pogledati: ATLS, APLS, ETLS, ABC of Major Trauma (Skinner)

 

Vso srečo in ne biti preveč nervozni, ni vredno :-). Vse skupaj je nekje na nivoju izpita iz Interne medicine.

Lp.