Ustna vprašanja - Aplenc, Diallo, Bručan

Imel sem komisijo sestavljeno iz dr diallo aplenca in brucana.za prakticni izpit sem moral pri aplencu povedat kako bi posnel ekg ker pac ni bilo pacienta na katerem bi to v praksi naredil potem pa odcitat enega izmed teh ki so jih imeli v ambulanti. Pivprasal me je o znacilnostih ekg pri nekaterih boleznih pa ni bilo nic tezkega. Potem pa me je se povprasal o vrstah kanalov in kaj pomeni oznaka gauge. Kateri je najmanjsi in najvecji ce primerjam po gauge in po barvi....pac o kanalih vse.

Dr diallo ozivljanje je bil bolnik iz abdominalne mlajsi moski ki po op postane neki slab. Lrpo abc...malo me je masirala kaj bi moral naredit se pri b in je hotla slisat vratne vene...ampak ker sem to pri c pogledal je bla zadovoljna. Uglavnem slo je za sinusno tahi ... ali sem mel pulz al ne pea ozivljat....adrenalin takoj. Potem kako bi lahko se pomagal...trkocine kisik blbablbla...kako izberes igel - na kilograme. Kaj potem - masiras in predihavas loceno. Tukaj sva zakljuvla ker je rekla da znam in ni treba vsakega bolnika pripeljat v sinusni ritrm.

Ustno brucan ekg gor dol in naokoli...vse. bil je dolg monitorski trak s pejsanim ritmom kjer je imel bolnik eno svojo ekstrasistolo ali ubezni utrip in r na t fenomen in je sel v vt. Potem je malo cudno izgledalo kot da je pol fina vf ampak je slo nazaj v vt in sem reku da nobena vf ne gre spontano v vt in je zelo pokimal. Bila je torsada. Potrm so ga stresli in je bil spet pejsan ritem. Se o zfravilih zastrupitvi z diltiazemom in digoksinom in sva bla.

aplenc hipertenzivna encefalopatija vs poskodba glave in cvi. Natancno o casih za trombolizo in o nizanju tlaka....veliko stevilk.

Diallo ozivljanje nosecnice. Ce si sam njen uterus premikas sam s kolenom. Nad tisto za mano sr je jezila zakaj nihce ne ve da je v dvajsetem tednu uterus do popka. To srm jaz vedel in so se ji kr zasvetle ucke. Potem pa se malo o anafilaksi.

Srecno