Strokovni izpit (2011-12)- Diallo, Grünfeld, Battelino

Strokovni izpit 16.12.2011 Diallo, Grünfeld, Battelino

Zakonodaja

ustavne pravice s področja zdravstva
kdaj je zdravnik kazensko odgovoren?
oglaševanje zdravil
pravica do obveščenosti
pravica do samostojnega odločanja

praktični:
Diallo
1.reanimacija: pacient, se je zgrudil, še diha, nato ne več, daš na monitor, vf, defibriliraš, zdravila
2. reanimacija: starejši bolnik, rahlo tiščanje za prsnico že pol ure, priseben, pogovorljiv, normalno diha. Med drugim ga priklopiš na monitor, pokaže blok III stopnje-poveš protokol, nato se na monitorju prikaže vf.
Grünfeld: ekg, infarkt
Battelino: S seboj je imela model lobanje . Starejša pacientka krvavi in nosa, kaj bi naredil. Poveš kako bi naredil sprednjo nosno tamponado in demonstriraš (ti poda kar rečeš). Vprašanja še v zvezi z zadnjo tamponado, zakaj je ne delamo kar vsi zdravniki in kaj je zaplet.

USTNI
Diallo: 1. posebnosti pri oživljanju nosečnice, opekline (delitev glede na globino, povzročitelja-električne-kompartment sindrom, površino, indikacije za sprejmem v bolnico, terapija).
2. Anafilaktični šok
Grünfeld: 1. AKS, STEMI, NSTEMI, terapija, kdaj pci kdaj medikamentozna th
2. Mlada ženska, tiščanje za prsnico, anamneza, status, diferencialna diagnoza-prišle do žolčnih kamnov-terapija, katere opiate bi lahko dali-dipidolor, zakaj ne morfija (poveš da krči oddijev sfinkter), kaj v primeru da bi bil NSTEMI.
Batellino: traheostoma-traheotomija-razlika, vrste trahealnih kanil, kako menjaš kanilo, zapleti..
Tujek v dihalih, če poskusiš predihavat, pa se prsni koš ne dviguje-konikotomija! v nujnih stanjih piše, da intubiraš in potisneš tujek v desni bronh in šele nato konikotomija-NI RES! ( traheja meri v dolžino 20 cm, tubus pa seže cca 5cm pod glasilke). pa ne pozabit povedat reševalcem, da ste dajali heimlicha-tak pacient mora na uz abdomna (možnost poškodbe jeter)