Strokovni izpit - pravni del

Pravni del strokovnega izpita

Sicer ni čisto preverjena (!) informacija, ampak govori se, da je pravni del najdražji del strokovnega izpita. Zato se vam (neglede na uspešnost na pisnem oziroma praktičnem in ustnem delu strokovnega izpita) splača, da greste opravljati ta del izpita v sklopu prvega opravljanja strokovnega, saj si v primeru neuspeha drugo in nadaljnje opravljanje izpita plačate sami (celotni stroški strokovnega izpita so trenutno okoli 320 eur, samo pravni del naj bi stal okoli 200 eur).

Ta del izpita opravljate na Ministrstvu za zdravje, Štefanova 5 (za ljubljanskim nebotičnikom). Vsi kandidati na danem izpitnem roku so naročeni na isti dan ob isti uri. Pri vratarju dobite kartice za vstop v stavbo ter en listek. Ob prihodu v 1. nadstropje pogledate na list, kjer ste kandidati razporejeni med več izpraševalk. Ni nujno, da se držite razporeda – lahko se med seboj zmenite, v kakšnem vrstnem redu boste opravljali izpit.

Pri naši izpraševalki (pozabila sem priimek, ker so bile vse 3 izpraševalke na M) smo hodili v sobo posamezno, vsak je dobil 3 vprašanja, izpraševalka je ocenila naše znanje z ocenami od 5-10 (oziroma od 6-10, ker smo vsi naredili, čeprav so bila nekatera vprašanja zelo podrobna). Natančna ocena ni pomembna, ker je končni izid le: opravil ali ni opravil.

Nekaj vprašanj:
1) na kratko opisati razlike med zdravniško službo, zdravstvom, zdravilstvom in lekarniško dejavnostjo,
2) ugovor vesti (kaj je, kdaj se ga sporoči, kako se izvaja),
3) kako se sme reklamirati zdravila (komu, v katerih revijah, ali se sme dajati vzorce zdravil),
4) kako je reguliran postopek umetne oploditve, kaj je semenski koktejl,
5) pravica do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvenih storitev,
6) koncesija in pogoji za njeno pridobitev,
7) pogoji za zdravniško službo.

Glede na vprašanja bi priporočila, da se raje kot iz povzetka (okoli 20 strani, ki je precej zastarel) učite iz skripte, ki so jo izdali na MZ, čeprav se zavedam, da je precej obsežna in da se pred strokovnim vsi poglabljamo bolj v medicinski kot v pravni del. Skripta je dostopna tukaj:

http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/strokovni_izpiti/Prirocnik_za_zakonodajo_maj_2009.pdf .