Ustna vprašanja - prof. Ermenc

Jaz sem dobil standardno- Hipostatske lise, Stopnje vinjenosti iz vaj, Krozni zlom lobanjske baze (+Latinsko ime zloma!!), Kvalificirana telesna poskodba (s poudarkom na opredelitvi sredstva), enga se ne spomnim :)

Moja vprašanja:
1.zračna embolija: že po nekaj besedah me je ustavil, ker po njegovem mnenju nisem ravno začela najbolje z definicijo. Zanimali so ga predvsem pogoji kdaj nastane. Nisem mu znala točno povedati zakaj ne nastane ob vreznini na golenu ( govorila sem mu o tlaku v žilah, pa očitno nisem ravno uporabila prave besede. Za domačo nalogo sem tako dobila, da si tole pogledam v knjigi za pafi).
2. električne poškodbe ( tukaj je pustil, da sem prosto govorila; razdelitev, kaj je vstopni znak glede na napetost, strela, a.figure, bla bla bla... Vprašal me je še latinski izraz za značko.
1.(drugič): vrnila sva se na zračno embolijo, še enkrat zavrtela cel krog zakaj-ev in še debatirala o različnih pozicijah telesa in zračni emboliji. Še vedno mu nisem znala odgovoriti na vprašanje.
3. Kaj vidimo pri katerikoli strelni rani: vstopno rano in kolobar odrgnine.
1.(tretjič): ponovno sva se vrnila na zračno embolijo. Vprašal je še kako jo dokazujemo. Povedala sem mu oba načina, bil zadovoljen in nato sva končno zaključila s to temo. Na moje veselje:-) Domača naloga je napisana že zgoraj.
4. THC. Novo. To je vprašal tudi kolega pred mano. Malo sem govorila, pač, thc levo, thc desno. Potem me vpraša še po njegovih metabolitih. Sexy.
5. Kaj je labiografija. Začela sem: uporabljamo jo za identifikacijo... Tukaj me je že prekinil in rekel "index bi prosil kolegica, pa listek od odvzema". Ocena je bila na list že vpisana, tako da mu na vprašanje sploh nisem odgovorila:-D

Drugače niti ni bilo tako hudo.
Kolegica je bila včeraj vprašana: konfabulacije, kaj vidimo pri obdukciji pri pretresu možganov (menda je to nezavest - anamneza v dokumentaciji na obdukciji, ki jo tudi vidiš. Na listih, ne na truplu. Tricky.), skaženost, razdelitev telesnih poškodb (včeraj mu podatki iz skripte pri tem vprašanju menda niso bili dovolj), mrliški vosek (ponovno mu podatki iz skripte tukaj niso bili dovolj in je želel še neke pogoje slišat), številčni interval, ko človeka smatramo za pijanega (zaenkrat še nihče ne ve:-D )...

Ni bilo hudo. Je pa stric Ermenc mogoče ena...posebna izkušnja:-)
Nenazadnje je dosti odvisno od sreče pri vprašanjih.



Moja vprasanja:
- subduralni hematom (iz skripte je dovolj - omenite kronifikacijo, mal latinscine, vzroke za nastanek, ne pozabit alkoholizma kot predisponirajoci faktor!)
- opekline (je ze zelo vesel, samo da slisi combustio, ambustio, poveste nianse, kot dodatek me je vprasal, kaj pomeni "eshara" - to je mesanica ozganega tkiva z nekroticnimi primesmi, ki jo moramo kirursko odstraniti pri opreklinah. mal omenite temperature itd...)
- kako bi locil lobanjo evropejca od lobanje africana (je bil zelo ocaran, ko sem odrecitiral vse entitete iz skripte sploh pa, ko sem omenil, da moramo biti dandanes previdni, saj se rase pogosto krizajo - mulati, mestici,...)
- akutna intoksikacija s kokainom (poveste predvsem o CVI in inhibiciji kardiorespiratornega centra. Potem ga je zanimalo moje mnenje, zakaj se kokain danes toliko uporablja - premagovanje vsakodnevnega bremena obveznosti, dolgocasje mladine, !!!novo!!! : je afrodiziak! potem je momljal nekaj o tem, da ce bi mu ga kdo ponudil, bi on tudi vsaj malo poskusil... :))
Hvala bogu - sama lepa vprasanja in podatki iz skripte so bili vecinoma dovolj, res je pa vesel, ce poveste kak primer iz predavanj, vstulite malo latiscine, vse lepo zavijete v lepe stavke in ste spostljivi. Priporocam, da lepo samozavestno poveste, kar 100 veste in stojite za tem, ce cesa ne veste pa rajs ne napletat... pa ful se splaca pokazat medicinsko sirino, ki ste jo nabrali do sedaj!



Preden je kolega končal z izpitom, me je tajnica že poklicala k sebi na klepet, da "ne bi preveč zgubljala živcev ob poslušanju, kaj je Ermenc spraševal":D in mi prijazno razložila vse svoje skrivne recepte za različne sadne in zeliščne likerje;) No ko sem prišla na vrsto, me je najprej malce grdo gledal, ker sem pozabila doma listek od odvzema (ja, saj vem, jaz bi se tudi:P).Potem pa sem bila vprašana:

1. Zračna embolija - jo lahko najdemo po poškodbi vene na nogi? Zakaj ja/ne? Kaj pa, če leži?
Ah ja... Tudi jaz nisem uresničila njegove želje... Je bil že čisto obupan, ker vsi to povemo narobe:D No sicer pa še Balažic ne ve, kaj bi rad Ermenc slišal pri tem vprašanju, ker je po njegovem tisto v zvezi s tlaki čisto dovolj... Je rekel, da ga bo popoldne vprašal:D
2. Kako poteka identifikacija trupla po svojcih?
Nič posebnega ni hotel.
3. Kaj najdemo pri obdukciji pri pretresu možganov, latinsko ime, kaj je vedno v anamnezi pri tej poškodbi.
Zadovoljen je bil s tem, da ne najdemo nič (razen mogoče blagega edema možganov), v anamnezi pa je obvezna izguba zavesti.
4. Kako določimo čas smrti?
Sem naštela kar dosti stvari in je bil kar zadovoljen.
5. Življenjska ogroženost po kazenskem zakoniku.
Dovolj je tisto iz skripte o konkretni in abstraktni nevarnosti za življenje pri posebno hudi in hudi telesni poškodbi.
6. Ni vedel, kakšno oceno bi mi dal, ker ga je čisto razočarala moja teorija o zračni emboliji, tako da sem dobila dodatno vprašanje: Po kolikšnem času vsaka potpludba izgine?
Rekla sem, da po treh tednih, pa je bilo prav po štirih... No ker sem se zmotila samo za en teden, sem dobila še eno vprašanje:
7. Povejte v procentih, na kolikih predavanjih ste bili. (Pa dodal je, da ne bo preverjal, ker moramo biti medicinci visoko etična bitja in ne smemo lagat:D). No sem ugibala, da sem bila na približno 90 predavanj, kar ga je spravilo v odlično voljo... Je rekel, da mi pa potem z veseljem da višjo oceno, ker imam sigurno širok vpogled v sodno:D P.S. Pa kolokvije upošteva! In zelo ceni, če zgledaš zelo odločen in prepričan v to, kar trdiš.
No veliko sreče... Pa vprašajte Balažica, če je dobil odgovor;)



1) Oblike smrti, vrste smrti.
Tu sem se jaz cisto zmedla, katero delitev smrti hoce in sem jih kar
vec nastela :). Mislim, da je slo prav pri OBLIKAH za delitev naravne
- nasilne smrti.

2) Kdaj najhitreje lahko navzven opazimo mrliško okorelost?
Ni hotel slisat po 2h urah in kaj se takrat spremeni, temveč: TAKOJ po
smrti, in sicer v primeru kataleptične mrliške okorelosti. Pa latinski
izraz za mrliško okorelost.

3) Iz vode potegnemo razkosano truplo. Kako bomo ugotovili, ali je šlo
za utopitev?
Utopljenčeva pena, balonasta pljuča (opisala sem še vse spremembe, ki
se lahko na pljučih pojavijo) - s tem je bil zadovoljen. Potem je
vprašal, kaj še - da nekaj v praksi še zelo uporabljajo. Gosja koža,
roke perice, pesek, alge, voda v želodcu, spremembe pri sladki vodi...
nič od tega ni bilo tisto, kar je iskal, odgovora pa nisem izvedela. +
Latinski izraz za utopitev.



1.) Žaganine: iz skripte.
2.) Pretres možganov: iz skripte + kaj vidimo pri obdukciji (ni bilo v redu, ko sem rekla, da nič, edem možganov, krvavitve, buško od tope poškodbe, nato sva zaključila).
3.) Klinična obdukcija: iz skripte.
4.) Heroin: sem začela malo na splošno razlagat, nato me je vprašal, kaj je vzrok smrti pri zastrupitvi.
5.) se žal ne spomnim...




no še jaz...
pokomentiral je moje kolokvije in sedemka pri enem vprašanju ga je vrgla s tira, češ kako lahko 7...itd..

1. pozne mrliške spremembe ( iz skripte - klasika,..
2. ugrizne rane: razlika ugriz in ugrizna rana: koža predrta, ni predrta...vidimo sledove ugriza na truplu, kaj naredimo? takoj poberemo slino, fotografiramo, analiza dnk ( posilstvo...itd)
3. zadavljenje: nč posebnga
4. klasificirana telesna poškodba
5. zastrupitev z OF


danes pri prof.Ermencu:

1.) kdaj mrliške lise niso več stisljive + kdaj popusti mrčiška okorelost
2.) maščobna embolija (hotel slišat purpuro cerebri ter postopek barvanja s sudan III)
3.) Identifikacija svežega trupla (trick question - ves potek obdukcije ker če truplo ni prepoznano gre vseeno v kremacijo)
4.) tope poškodbe lobanje in njihov pomen za sodno medicino (radiarne lomne poke in da lahko določimo katera poškodba je bila prva)
5.)THC

all in all ena ura pregovarjanja in zagovarjanja :) bodte suvereni!