Ustna vprašanja - prof. Kržišnik

Pisni izpit - stara vprašanja.

Praktični del: dr. Bratanič, odd. za endokrinologijo. Pacient 13-letnik z DM1, ponovni sprejem zaradi neurejene DM. Problem pri tem enostavnem bolniku je bil v tem, da je bil fant izrazito nezgovoren in praktično nič nisi mogel izvleči iz njege o sami bolezni ali čemu drugemu (na koncu je dr. povedala da ima hude vedenjske težave zaradi družinske situacije). Na praktičnem napaka, ker nisem pogledal spodnjih okončin in spolovila. Problem je bil v tem, da je bil poba že tako sramežljiv, staršev ali koga drugega pa ni bilo zraven, pa sem si rekel, da je vse OK. No, problem je bil v tem, da ima na stegnih hudo lipodistrofijo zaradi vbrizgavanja insulina. Z dr. sva nato predelala praktično vse možne hormone, ker sem se zapletal iz enega v drugo vprašanja (npr. povezava med kortizolom in insulinom, pa vpliv MSH - mulc je pač naravno temno pigmentiran). Poleg DM sva predelala kongenitalno adrenalno hiperplazijo, Addisonsko krizo, DM, hiper- in hipotirozo, virizilajoče tumorje... Na koncu sem še zabluzil pri puberteti. Mogoče to kje piše ali sem samo jaz poblodil, ampak prvi znak pubertete pri dečku je povečanje testisov. To najdemo tudi pri prezgodnji puberteti. Pri psevdopuberteti pa najdemo povečan penis, testisi pa so majhni, ker se testosteron proizvaja drugje.

Na ustnem je bil prof. Kržišnik - izredno prijazen - ocene s praktičnega mi pri končni oceni ni upošteval ("pa saj ste povedali, kaj ste naredili narobe, bo že drugič bolje"). Vprašanja: febrilne konvulzije, cistična fibroza in ahondroplazija (baje da so celo zelo intelignetni in imajo blazen smisel za humor).

Moj nasvet: pediatrijo čimprej po vajah, če le imate čas (naučite se jo zelo hitro, tudi če nimate interne, patologija povsem zadostuje), in vedno vprašajte za pregled spolovila - naj bo zraven sestra ali zdravnica.

Srečno!