Opis izpita

Izpit iz pediatrije, ponavadi se začne ob 8h zjutraj pisno.

Literatura: Mardešić je sicer ful dobra knjiga, vendar preobsežna. Obstajajo pa ful dobri in lepi izpiski ( t.i. »stoli«) iz Mardešića, ki pokrijejo 95 izpitnih vprašanj in jih lahko naštudiraš v 14 dneh. Optimalen čas za učenje je pa po mojem tri tedne »na easy« ali 10 dni »intenzivno«.

Če želiš it pred izpitom še na enodnevne ponavljalne vaje, se je treba na pediatriji oglasit vsaj 14 dni prej, drugače lahko zvisiš. Sicer ponavljalne vaje niso obvezne in marsikdo sploh niti ne gre. Koristne so predvsem za pregled novorojenčkov in dojenčkov, pri večjih otrocih je stvar res že zelo podobna kot pri odraslem – problem je samo to, da nikoli ne veš, kaj boš na izpitu dobil.

Pisni izpit: 25 vprašanj za obkroževat, vedno je pravilen en odgovor, razen če ni posebej označeno. Za pravilen odgovor +1 točka, za nepravilen –1 točka. Vseh pisnih vprašanj, ki obstajajo, je okoli 100 in se stalno ponavljajo. Vprašanja se dobijo v kopirnici na ONKO.

Praktični del: Status in anamneza zelo podobno kot na interni + nekaj posebnosti pri otroku (cepljenja, zapleti pri porodu, malformacije, več poudarka kot pri odraslih je tudi npr. pri pregledovanju spolovila – vedno naj bo zraven starš ali sestra ali zdravnik..). Bolj zapleteno je, če dobiš novorojenčka, ker moraš narediti tudi razvojni status. Zelo ocenjujejo (poleg sistematičnosti) sposobnost komuniciranja z mamo in otrokom, da znaš vzpostavit primeren stik, preden se lotiš »zasliševanja in pregledovanja«.

Ustni izpit: Če prideš ta prvi na izpit, si lahko izbereš izpraševalca – po ustnem izročilu je najboljši Neubauer, za njim pa Kržišnik in Batelino. Tudi za ustne izpite obstajajo vprašanja v kopirnici.

Moj ustni izpit pri prof. Batelinu:
Juvenilni revmatoidni artritis (tipi, prognoza)
Diferencialna diagnoza kroničnega kašlja (astma, bronhiektazije, malformacije – traheoezofagealna fistula)
ALL (pogostnost v odstotkih, preživetje v odstotkih)
Konvulzije pri novorojenčku – DifDg (hipoglikemija, hipoksija, ishemija, krvavitev, poškodba, prirojene mtb motnje)
Mišične distrofije (Dushennova, prognoza, th, prenatalna diagnostika)
Oživljanje novorojenca (to vprašanje dobijo vsi!! ABC, aspiracija, umetno dihanje, masaža srca – frekvence, razmerje. Dodatni postopki: i.v. tekočine, adrenalin – doze)