Ustna vprašanja - prof. Popoviæ

Prof. Popoviæ je tako - kot pravzaprav večina izpraševalcev - zelo fajn.
--
Prof. Popoviæ, 6.6. 2011

Najprej naj vas pomirim, profesorica je carka. Res! Po rokovanju še zadnji sledovi živčnosti izginejo, tako, da lahko v vsej veličini pokažeš svoje znanje.

Prvo pravilo: Poglej si stara vprašanja na medenem srce.

Drugo pravilo: Upoštevaj prvo pravilo.

Tretje pravilo: Ne prekrši prvega in drugega pravila.

Zakaj? Ker sem jaz dobil vse, kar sem že prej videl na medenem srcu (in sem bil kar presenečen, češ: ah to pa ni več zanimivo, mi je nekam znano:). Šala, seveda.

Kakorkoli, na lističu je pisalo:

1.)ADAPTACIJA CELICE NA POŠKODBO

2.)PLJUČNICE

3.)INTRAKRANIALNE KRVAVITVE

Začneš s katerimkoli vprašanjem. Profesorica je res prijazna, ampak ZELO NATANČNA. Vedno hoče vedeti še več. Pri prvem vprašanju, ko sva premlela že vse možne vzroke za kap (tromboza, tromembolija, parenhimska krvavitev) hoče slišat še več. In tega več se jaz nisem spomnil.
Česa? Ja, možganska kap lahko nastane tudi zaradi hipotenzije (v Robbinsu si natančneje preberi) ampak ne v smislu ateroskleroze, ko imaš zaradi zooženih žil manjšo možnost avtoregulacije, to sem povedal, pač pa zaradi nekega water… infarkta (izraz sem pozabil).
In, ko vas vpraša kakšen je to infarkt, anemični ali hemoragični odgovorite slednje. Ko, se namreč tlak poveča, pride do reperfuzije področja.

Pri adaptacijah poveš stvari, ki so v skripti (atrofija, hiperplazija, hipertrofija in metaplazija)

Pljučnice razdeliš (atipična, nosokomialna oz. bolnišnična, kronična pač tista razdelitev v Robbinsu). Potem poveš nekaj o lobarni in lobularni. Predvsem pa jo zanima, kdo vse je podvržen pljučnicam. Seveda, ko poveš vse (imunosupresija, starostniki…) ne pozabit kot jaz na SRČNE BOLNIKE. (srčno popuščanje in zastajanje krvi v pljučih. )

Če ste perfekcionisti, se tistih njenih trideset vprašanja naučite do obisti, če pa ste zadovoljni z nekoliko nižjo oceno bodo osnove več kot dovolj.