Ustna vprašanja - dr. Drobnič

Torej sam sistem izpita (če slučajno še ne veste) je sledeč;
ob 8:30 se oblečeni zglasite na oddelku, kjer dela vaš izpraševalec (če ne veste kje vprašajte vratarja). Dodelijo ti pacienta, ki ga pregledaš-anamneza, okviren internistični status, predvsem pa specialni ortopedski status (ne pozabit testov, meritev obsega okončin, obseg gibljivosti,...). Potem sledi pisni izpit s tremi vprašanji med pol 10h do 10h, potem pa počakaš izpraševalca.

Dr. Drobnič je resnično dobra izbira. Treba je znat in razumet snov ampak če česa ne veste vas usmeri v pravo smer in potem se ponavadi odgovor kar sam od sebe pojavi :)

Najprej sva se pogovorila o moji pacientki. Po poročanju anamneze in statusa me je vprašal za diferencialko. Glede na to, da so se pacientkine težave začele istočasno iznenada na obeh kolkih in da so ji enega že operirali (vstavljeno je imela TEP-totalno endoprotezo, PEP je parcialna) sem povedala, zakaj bi se odločila za diagnozo artroze (starejša gospa) ampak da me moti ta "nenaden" pojav simptomatike, ko kar naenkrat ni mogla več niti hoditi... No, pa mi je povedal, da se večina obrab simptomatsko izrazi "iznenada" in ne postopno, kot sem si to jaz predstavljala.
Naprej me je povprašal po pisnem izpitu. Moja vprašanja so bila;
-prirojene deformacije v ramenskem sklepu. Pogovorila sva se o kleidokranialni disostozi (odsotnost obeh ključnic), o Sprenglovi deformaciji (konegitalno visoka lopatica), o podvojenih ključnicah in drugih kosteh, ki so v rami,...
-psoriatični artritis; vse o njem + kaj je razlika med serološko negativnimi in pozitivnimi artritisi (če sem prav razumela se serološko pozitivni kažejo kot spremembe na nivoju sinovialne ovojnice v smislu tvorbe panusa itd., serološko negativni pa kot spremembe na nivoju okolnega veziva (npr. kalcinacije oz. zakostenevanje kot pri ankilozirajočem spondiloartritisu).
-klinični sindromi na nivoju ledvene hrbtenice; razlika med lumbalgijo in lumboishialgijo (pri slednji tudi nevrološka simptomatika), sindom kavde ekvine in konusa medularisa in razlike (slednji ima slabšo prognozo in pa s. kavde ekvine moramo operirati v roku 24h), potem pa še Lasegov znak in psevdolaseg (slednji kadar imamo fleksijo kolka nad 70 stopinj pa šele takrat pacienta zaboli oz. ga zaboli le v križu (dražena je le dura), kakšen je klinični pomen pozitivnosti prvega ali drugega-če je pozitiven Lasegue je to urgenca!), itd.
Po tem sem dobila še vprašanje kateri artritis se v kolenu kaže kot septični, pa to ni. Odgovor je putika. Diagnosticiramo s polarizacijskim mikroskopom (vidimo kristale). Sledilo je še malo debate o septičnih artritisih....
Na koncu sem dobila lepo oceno in še lepe želje za nadaljnjo kariero :) Priporočam!