Poškodbe nosu

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (orl_poskodbe_nosu.doc)orl_poskodbe_nosu.doc25 kB
POŠKODBE NOSU

Poškodbe mehkih delov


To so ogrebnine, raztrganine, vbodnine, zgnetenine, usekanine, ugriznine in podplutbe, ki so posledica udarcev, padcev, vbodov in ugrizov.
Zaradi otekline, predvsem v predelu nosnega korena, težko ugotovimo če je bila poškodovana tudi kost, zato moramo narediti rentgensko sliko nosnih kosti v AP in lateralni projekciji. Pri poškodbah zaradi udarca ali padca moramo vedno pomisliti na pretres možganov.
Terapija: površne poškodbe oskrbimo v splošni ambulanti, pri večjih in globjih ranah pa je potrebna kirurška oskrba. V bolnišnico pošljemo tudi vsako poškodbo z otečenim nosnim korenom.

Poškodbe kostnohrustančastega nosnega ogrodja

So posledice močnejših udarcev s topim ali ostrim predmetom, padcev, prometnih nesreč, ustrelin etc. Če je prelom brez odmaknitve zlomljenih delov in koža ni prizadeta, vidimo le oteklino, ki zakrije razpoko v kosti in lahko zabriše izmaličenost nosnega hrbta. Pri prelomih z večjim odmaknjenjem zlomljenih delov poleg otekline vidimo tudi nagib nosne piramide (v levo ali desno), skoliozo ali lordozo, ter navzočnost krepitacij.
Podkožni emfizem nastane ko sega poškodba v nosno oz. obnosno votlino.
Očalasto podplutbo ob nosnem korenu velikokrat vidimo pri prelomu nosnih kosti (značilna je predvsem pri prelomu lobanjskega dna). Zaradi odmaknjenega septuma ali izliva krvi (raztrganje nosne sluznice) je dihanje onemogočeno, prisotne so zmerne bolečine, možno je tudi šokovno stanje.
Terapija: poškodovanca po oskrbi v splošni ambulanti (ustavitev krvavitve, sterilni povoj, analgetik, pop potrebi antibiotik) vedno napotimo v bolnišnico, kjer moramo poškodbe kosti oskrbeti čimprej (kosti se nepravilno zarastejo že v 8 dneh).

Izliv krvi v nosni pretin (haematoma septi nasi)

Je največkrat posledica preloma pretina, poškodbe nosu (predvsem padci otrok) in zapleta po operaciji septuma. Nastane zaradi poškodbe krvnih žil in nabiranja krvi med pohrustančnico in hrustancem ali med pokostnico in kostjo nosnega pretina. Najbolj opazno je težko dihanje skozi nos, ki ga lahko spremlja glavobol. Pri rinoskopiji opazimo izbočenje sluznice, ki modrikasto proseva, z izrazito fluktuacijo, oteklina na pritisk ni občutljiva.
Terapija: hematom takoj široko prerežemo (v lokalni ali splošni anesteziji) in odstranimo vsebino, da se izognemo okužbi in odmrtju hrustanca, ker lahko pride do izmaličenja nosu. S tamponom pritisnemo sluznico oz. pohrustančnico tesno ob hrustanec. Predpišemo antibiotik.

Ognojek nosnega pretina (abscessus septi nasi)

Je največkrat posledica okužbe hematoma, redko nastane kot zaplet nosnega tvora. Oteženemu dihanju in glavobolu se pridružijo še rdečina, oteklina in visoko povišana temperatura. Pri rinoskopiji vidimo izbočen pretin, ki fluktuira, sluznica je difuzno rdeča. Pri spontani perforaciji je v nosni votlini gnoj.
Terapija: širok rez z nekajdnevno drenažo. Ko izcedka ni več, s tamponom pritisnemo k pretinovemu hrustancu. Zaradi neustreznega zdravljenja pride do odmrtja hrustanca in do sedlastega nosu.