Ustna vprašanja - prof. Čufer

Vprašanja:
1. epidemiologija pljučnega raka/raka dojke
2. rak ledvic/rak moda (katera je najpogostejša histološka oblika, diagnostika (po korakih, kako bi delali, če bi sumili na ta rak pri pacientu), terapija in kakšni so obeti za preživetje/ozdravitev/zazdravitev) – hoče slišati NOVE načine zdravljenja
3. terapija bolečine pri onkološkem pacientu/opioidi

Profesorica je zelo prijazna in vljudna. Če kaj poveš narobe, te vljudno popravi; med izpitom je razpoloženje prijetno. Naš izpit se je začel popoldne ob 15.00 v seminarju Katedre za onkologijo (stavba C) in traja uro in pol za tri študente hkrati. Profesorica želi slišati nove in aktualne informacije, zato je obvezno učenje iz nove knjige ali letošnjih seminarjev (v kolikšni meri so v seminarjih napisane aktualne informacije, pa je druga tema). Po besedah same profesorice bo v letu dni tudi »nova« knjiga zastarela, ker se onkologija tako hitro razvija in prihajajo nova zdravila.

Sprašuje večinoma pogostejše rake ali tiste, kjer se incidenca povečuje: dojko, pljuča, debelo črevo in danko, prostato, limfome ipd.

Kar se bolečine tiče, hoče slišati tudi informacije, ki jih ni v knjigi (ob tem poudari, da v praksi delamo čisto narobe, zato ji ne razlagajte, kako delajo na oddelku, kjer ste voluntirali!). Priporočam najnovejši seminar o obvladovanju bolečine pri onkološkem zdravniku (dostopen na Medenem) in dva novejša članka na to temo (dostopna tu: http://www.onko-i.si/uploads/articles/Onkologija_junij_2008_web_3.pdf in tu: http://vestnik.szd.si/st08-1/07-12.PDF ).

Profesorica oceni pravično, ampak za 10 je treba znati VSE. Ne pričakujte, da je pri njej izpit skupinsko delo kot npr. pri drugem profesorju ali da dobra ocena sama pade že, če odprete usta. Oceni kar strogo, vendar po mojem mnenju pošteno in zahteva znanje. Priporočam izpit pri njej, če vas onkologija zanima in če bi se radi dobro naučili; če pa pričakujete od tega izpita čim manj komplikacij in oceno vsaj 9, pa odsvetujem.