Ustni izpit - dr. Tekavčič

Zelo prijeten izpit v sproščenem vzdušju, zdravnica je zelo prijazna in razumljiva. 

 

Moja vprašanja:

1. Daljnovidnost; da je lahko motnja v očesu samem (je prekratko) ali v leči. Ker je oko krajše je večje tveganje za glavkom, kar je tudi glavni zaplet; možen zaplet je tudi konvergentni strabizem (pri otroku ki je daljnoviden in stalno akomodira). Potem je tu želela še da omenim, da je pri teh bolnikih bolj rizična operacija katarakte, ker je vse bolj na tesno.

2. Glavkom; kakšne tipe poznamo, kako se zdravi, kateri so najbolj značilni vidni izpadi, kateri tip glavkoma je bolj nevaren... pač ta standardna vprašanja. Pol je dala še neko mal težje vprašanje o operaciji (neka podrobnost, se ne spomnim) ampak ni zamerila ker nisem znal, je rekla da je "vprašanje za 11" :)

Kolegica je dobila:

1. Kratkovidnost; da je lahko oko predolgo (aksialna kratkovidnost) ampak da je redkejša, ponavadi je motnja v akomodaciji. Kakšne leče daš, zakaj pomagajo in pa najpogostejši zapleti kratkovidnosti (trakcijski odstop mrežnice).

2. Katarakta; zakaj nastane, kako zdravimo, katera je najpogostejša... par vprašanj o operaciji, o tipih leč (je zadostovalo da je povedala da ene lahko akomodirajo in druge ne). Da je zaplet lahko fakolitični glavkom.

Za tretje vprašanje sva dobila sliko očesnega ozadja. Jaz sem mel hipertenzivno retinopatijo, zelo lepo vidni križiščni znaki in eksudati. Kolegica je mela pa starostno degeneracijo makule. Potem pa še par vprašanj o teh dveh stanjih.

Izpit je res prijeten, dr. Tekavčič posluša in tudi pomaga če se zatakne. Ocenjuje mogoče malo bolj strogo ampak ob tako osnovnih, preprostih vprašanjih je to skoraj logično :) so pa ocene vseeno lepe, tako da če ste dobili njo se nimate kaj sekirat!

Srečno :)