Pisna vprašanja (2011-06-10)

izpit NMP (10.6.2011). Pri anasteziološkem delu dobiš za pravilen odgovor +2, za napačnega -1. Pri kirurškem delu zapravilnega +4x, za napačnega -1x, pri čemer je x utež izračunana po Gaussu. Anasteziološki del nima Gaussa.

kirurški del, 10.6.2011
1 protistrup pri živčnih (bojnih/vojnih/karkoli že?) plinih
2 kako medicinska ekipa oživlja dojenčka
3 kaj ni znak pri poškodbi bobniča in slušnih koščic
4 kaj ne povzroča akutnega vnetja trebušne votline (a raztrganje tankega črevesa, b raztrganje debelega črevesa, c razpočenje vranice, d razlitje želodca e?)
5 katera je potencialno nevarna tekočina na potovanjih (a vroč čaj in kava, b voda iz pip in vodovodov, c gazirane pijače, d ustekleničena voda, e prekuhana in počasi ohlajena voda)
6 kaj imobiliziramo pri nezavestnem (odgovori v smisu: vedno vrat, trup in okončine; samo trup in vrat; samo okončine ...)
7 kako ravnamo pri akutnem alkoholnem opoju
8 kaj je največkrat vzrok za zastoj srca pri dojenčku (otroku/novorojenčku?)
9 trditve o zlomu koželjnice na tipičnem mestu
10 kdaj posumimo na opekline dihalnih poti
11 na kaj posumimo pri poškodovancu, ki ima razširjene zenice in ne kaže znakov življenja
12 razlika med možgansko krvavitvijo in ishemijo možganov
13 trditev: pri poškodovancu s sumom na poškodbo vratne hrbtenice zvrnemo glavo
14 trditev: če sta 2 reševalca in ugotovita neodzivnost, eden takoj pokliče 112. če je en reševalec in ugotovi neodzivnost takoj pokliče 112.
15 trditev: pri starosti od 1 do 7 let oživljamo kot otroke, starejše oživljamo kot odrasle
16 trditev o poškodbi trebuha (nekaj v smislu, da v Sloveniji največkrat vbodna poškodba in da je najpogostejša v urbanem okolju)
17 kako zvišamo krvni tlak na terenu (a damo piti, b dvignemo noge ne glede na poškodbo c,d,e ...)
18 soigralec je pri tenisu dobil žogico v oko in dvojno vidi. kaj naredimo (a izmišljuje si, ker je izgubil, b če ne krvavi ni nič hujega, c dvojno vidi zaradi "šoka" pri udarcu, d napotim ga k okolistu, saj gre lahko za topo poškodbo očesa, e masaža zrkla preko zaprte veke)
19 kaj je politravma
20 Kaj ni življenje ogrožujoča poškodba (hemotoraks, tamponada srca, tenzijski pnevmotoraks, nestabilen prsni koš, zlom prsne hrbtenice)
21.Kaj damo zmedenemu sladkornemu bolniku (a sladkor, b inzulin, c ne sladorkja ker bo poslabšal hiperglikemijo, d ne inzulina ker bo poslabšal hiperglikemijo, e nič)
22.Sosed se je pred tremi dnevi polil z oljem po desni roki. Koža je slaninasto bela (tko piše ) in neboleča. Kaj narediš (razkužiš in namažeš z antibiotikom, hladiš z vodo 20/70 minut, rečeš da ni treba k zdravniku, ker ne boli, napotiš soseda k zdravniku)
23.Trditev: Pri zvinu se vezi ne poškodujejo, zato sklepni površini ostaneta skupaj.

anasteziološki del
poglejte si stara vprašanja, ker je res zelo ponavljajo. Pazi na to, da so se navodila za TPO leta 2010 spremenila in nekateri včasih pravilni odgovori so sedaj napačni!