Ustna vprašanja - prof. Koren

Koren je kar kul, zdolgočasen malo. Izbereš si eno od kuvert, not so trije listki z vpr. Nekaj cajta maš, da se pripraviš, pol pa začneš.. Izpit je trajal dobro uro. Jaz sm mel:

- aktivacija komplementa (kr podrobno (razne C3bBb moraš znat) + malo pojasnit pridobljeno imunost, kako limT ubije celico...)
- lymska borelioza (poleg opisa še: narisat erythemo migrans, klinične znake, diagnostika, zdravila, eliso razložit - v nulo, cepivo (zakaj ga ni v EU, v ZDA pa je - kao ker tam je samo B. burg. sensu stricto, v EU pa dost različnih)
- Epstein-Barr (klinične znake, diagnostika, pol sm moral grafe risat, kak se količina protiteles spreminja pri infekcijski mononukleozi (količina/čas) in ali je nevarna za življenje (ni) - morš vedet da najprej nastane IgM za kapsidne belj., pol IgG za kapsidne belj., na koncu pa IgG za EBNA; kako zdravimo - aciklovir, ganciklovir. Zanimalo ga je, kolk so ta zdravila uspešna (pri EB niso tolk, bolj so za zdravljenje herpesa simpleksa in varičelo) in zakaj niso tolk učinkovita (EB nima timidinske kinaze (ta doda prvi fosfat, morš še vedet, da drugega doda celična kinaza) in limfome zarad EBNA, katere poznamo in kje se pojavlja Burkittov. )

Rad ima viruse. Zelo.