Ustna vprašanja - dr. Koželj

Najprej je bil ob 9h pisni del izpita
-Kaj so to ortognatske op. (indikacije) in kako bi kot zdravnik družinske medicine usmerili pacienta?
-2x ortopan za opisat. Nič strašnega-1x rezidualna cista, 1x primordialna cista (ali pa morda metastaza-pač argumentiraš zakaj eno, zakaj drugo) v angulusu mandibule čez katero je bil viden patološki zlom.


Nato je sledil še ustni del. Jaz sem bila pri njej približno 45min. Najprej sva predebatirali prvo vprašanje iz pisnega izpita. Načeloma so ortognatske operacije op. disgnatij (jaz sem navedla še op. tistih malokluzij, ki jih ortodonstsko ne uspemo pozdravit, pa shize-čeprav za slednje nisem prepričana, da res sodijo sem) in v okviru tega mi je pokazala približno 30 slik profilov, za katere sem morala povedati kakšen je obraz (konkaven/konveksen/v ravni navpični liniji) in za kakšno disgnatijo menim da gre (PAZI-pri izraziti mandibuli gre res lahko za prognatizem mandibule, lahko pa gre tudi za mikorgnatizem oz. retrognatizem maksile!). Njeno vpr. tu je bilo še, glede na kaj gledamo ali je čeljust res drugače oblikovana-referenčna točka je lobanjsko dno. Potem je hotela, da izberem paciente, ki bi jih jaz želela operirati in zakaj ter kako (osteotomija po LeFortu 1, nato IMF/osteosinteza). Pogovarjali sva se tudi o liniji nosu (če slučajno še ne veste-nosni koren ni konica nosu ampak del nosu med očmi ;) itd. Aha glede napotitve takšnega pacienta-želela je preveriti, da se zavedam dejstva, da taki pacienti ne pridejo v ambulanto z izjavo "prihajam, ker me moti moj obraz". Potem je hotela slišati moje razmišljanje, s kakšno težavo pa menim, da se predstavijo (npr. depresija, motnje spolne funkcije,...). Rahlo filozofsko :) Na koncu sva predebatirali še ortopane (DD cist-vnetne/razvojne/tumorji ki delajo svetlino na RTG,...), na enem ortopanu je želela, da sem povedala, da vidim mostiček in plombe,...
Tako nekako. Nič strašnega, samo ne se bat dolžine ustnega zagovora :) Je pa res, da moraš kar zadet tisto, kar hoče slišati od tebe, sicer gre zelo nerada naprej. Luštkan izpitek :)