Zbirka ustnih vprašanj - dr. Cimerman

KRG – ustni izpit – prof. dr. Cimerman

Imel sem ob osmih zjutraj, začela sva kakšnih 15 minut čez. Za pacienta sem dobil mlajšega moškega z odprtim zlomom goleni in zunanjim fiksatorjem. Opravil sem hitro anamnezo (imel sem 20 min na voljo, sam sem opravil po ene 10ih), statusa ni bilo kaj delati. Profesorja sem potem vprašal, če bi moral pogledati še kako dokumentacijo s slikami, rekel je da ni nujno in je zato nisem. Predstavil sem mu anamnezo in prvo vprašanje je bilo, da čim več povem o tem zlomu (visokoenergetski, odprt in kategorija po Gustilu/Andersenu, diafizni, z angulacijo odlomkov, če je dobil antibiotik/proti tetanusu...). Za tem sva šla v operacijsko, kjer sem mu moral demonstrirati pravilno umivanje rok. Pravi, da veliko študentov tega ne zna dobro. Pri operaciji sem v glavnem gledal, malo sem asistiral z držanjem/aspiriranjem. Ker je bila operacija na medinici, je bilo to drugo vprašanje: kakšne imamo zlome, kako je s stabilnostjo medenice, kako se zdravi. Zraven sem dobival še stranska vprašanja kot kateri inštrument se uporablja v tistem trenutku (električni nož), zakaj ta elektrika ne ubije pacienta (nekaj o izmeničnem toku in frekvenci), česa se bojijo pri takih operacijah operaterji (hiv, hepatitis), nekaj z bakterijam in da delajo lahko biofilm na kosteh, katere bakterije so pri zunanjih poškodbah (stafilokoki), katere atb pri odprtih zlomih (cefalosporini 1/2), katero mišico/živec vidim pri operaciji... Skratka veliko nekih manjših vprašanj, v katera pa v bistvu ni zelo vrtal, tudi če kaj nisem najbolje znal. 

Od preostalih večjih vprašanj sem dobil pnevmotoraks, akutni abdomen (predvsem ileus in peritonitis) in še razvrstitve šoka in kaj je šok (malo bolj internistično). Po koncu sem dobil list z vprašanji, ki naj bi jih dobil, kjer je pisalo, da mi je vprašal tudi raka želodca, čeprav nisva nič govorila o njem. 

………………………………………………………………………………………………………………………

Moja izkušnja: 

- imela sem pacienta z zlomljenim kolkom; na hitro sva pogledala rtg sliko in se pogovorila o mehanizmu poškodbe, želel je predvsem slišati, da se zlom vratu zdravi drugače (endoproteza), ostale s fiksacijo

- rak želodca: kako se ga dg v ambulanti družinskega zdravnika, simptomatika, dg, prognoza (kakšno je 5 letno preživetje), o operativnem zdravljenju skoraj nič (vprašal me je iz kje je Billroth :D) 

- pnevmotoraks: vrste (ne pozabi zaprtega aka spontanega), klinična slika tenzijskega, zdravljenje, kako se imenuje kateter s katerim dreniramo

- poškodbe trebuha: kakšne so lahko, kaj se lahko poškoduje, klinična slika, diagnostika (status, uz, lab,...), malo več o peritonitisu (kemični (želodčni sokovi) - izrazita klinična slika, kmalu po poškodbi vs. septični (bakterije iz črevesja): se bolj počasi razvija, najprej lokalno) 

- še nekaj: se ne spomnim več:D

Pogleda tudi seminar (mene ni nič vprašal) in koliko si pisal posamezne teme (npr. torakalna, kardio, travma,...) na pisnem izpitu (če kaj zelo odstopa, morda zastavi kakšno vpr iz tiste teme).  

Izpit pri njemu je zelo prijetna izkušnja, tako da se ni potrebno bati. 

Ne sprašuje podrobnosti, na splošno se (očitno) drži bolj travme, abdomna, torakalne (oz. pnevmotoraksa) in splošne kirurgije.

………………………………………………………………………………………………………………………

Tudi pri meni se je držal abdomna in me vprašal:

- Akutni abdomen - vse.

- Kompartment sy.

- Zlomi zapestnih koščic in naštet katere so.

- Politravma zelo podrobno. 

- Pacient: Jaz sem imela mladega človeka po  prometni nesreči; zlom zadnje stene acetabuluma in kompliciran več segmentni zlom komolca. Od tod se je spomnil še naštet tipe zlomov. Kaj pomeni nestabilni zlom. Kako se to zdravi. Za pacienta sem imela 20 minut časa in možnost vpogleda v impax.

- Hrbetnica

Prijazen profesor in prijetna izkušnja, tako da kar pogumno.

lpN

………………………………………………………………………………………………………………………

Moja izkušnja s Cimermanom je taka:

Za uro izpita sem se dogovoril kake tri tedne prej prek maila, odgovoril je že naslednji dan. Na dan izpita sem prišel na oddelek, kjer pa sem izvedel, da ga tisti dan ni in da naj se dogovorim za nov datum. S Cimermanom sem se dogovoril za nov dan, ko je prišel z dopusta.

Ko sem na dogovorjeni dan spet prišel, mi je tajnica na oddelku rekla, da je profesor danes precej zaseden in če bi lahko prišel naslednji dan. Rekel sem, da bi vseeno raje izpit opravljal danes, če je le mogoče, in da lahko počakam par ur. Potem pa sem nekaj časa čakal, Cimerman me je peljal na oddelek, mi povedal, katerega bolnika naj pogledam in da ga potem počakam. Na oddelku so mi dali dokumentacijo, pogledal sem rtg slike in izprašal ter pregledal bolnika. Imel je zlom vratu stegnenice, bil je po operaciji. Anamnezo in pregled sem sicer naredil kar podrobno, ker sem imel dovolj časa, ampak v resnici to ni potrebno.

Ko je potem profesor spet prišel me je spraševal le osnovne stvari: kratka anamneza, kakšen je bil zlom (pertrohanterni), kako izgleda ta zlom (pokaži na modelu kosti), katere zlome kolka še poznamo (dovolj je bilo že zlomi vratu in pertrohanterni, v zlome glavice, trohantrov ali subtrohanterne zlome se ni spuščal), kako se ločijo glede zapletov (prekrvitev, aseptična nekroza), kako zdravimo zlome kolka (osteosinteza ali endoproteza), katere delitve poznamo (Garden, Pauwels). Nato me je vprašal pnevmotoraks (znaki tenzijskega, zdravljenje) in kako deluje drenažni sistem ter če ga lahko narišem (tu sem vedel le to, da gre za aktivno sukcijo z vakumom prek trokompartmentne škatle z nekimi sifoni, nato mi jo je on narisal in opisal delovanje). Naslednji vprašanji sta bili akutni abdomen (kaj je, kaj ga povzroči, kaj je volvulus) in rak želodca (kaj je, znaki, zdravljenje - resekcija, prognoza).

Sprašuje res le osnovne stvari. Ko vidi, da znaš, gre kar na naslednje vprašanje. Malo me je presenetil le s tisto aktivno drenažo. Časa sem imel več kot preveč, vendar je to odvisno od profesorjevega urnika. Spraševanje samo traja cca. 20 minut, ozračje je sproščeno. Profesor se mi je zdel zelo v redu, škoda le, da sem imel smolo z njegovo odsotnostjo prvi dan.

………………………………………………………………………………………………………………………

Ziujo! no pr men je zgledal tko, da mi je pac dou enga pacienta iz oddelka - meu sm nekje prb. pol ure, kar je vec kot dovolj... tko al tko nardis pac anamnezo in pogledas karton + slike (ce mas to na voljo, da se vpises v impax)... za status naus rabu nc ane, no odvisno kaj mu je - ampak tm so na oddelku pacienti pac poviti po operaciji, drucga razn brazgotine se ne vid, al zunanji fiksater al pa ce ma glih kako rano z defektom koze, po presaditvi reznjev blabla... nc ekstra no, do not worry...


no pol sm sou js z njem v operacijsko (to je bolj kot ne slucajno, da ma med izpitom tut op. program), tm me je sprasvou o tekoci operaciji... kaj se dela, kaj je pacientu, blablabla..... vmes mi je dou se par kirurskih vprasanj, splosnih, ki se jih ne spomnm... ampak to ni nujno, da se ti zgodi


no pol sva se sla pa se usest za kake dobre pol urce, mogoce kej vec k njemu.. sva se pogovorila o pacientu, o njegovi poskodbi, kako bi ga obravnavu ob sprejemu in pol operacija, oddelek itd itd..... travma pac.....


no in za konc dobis se par vprasanj takih splosnih kirurskih, katere si ne mors prvosct da jih nebi znou, nevem - akutni abdomen, peritonitis, rak danke in debelega crevesa, itd itd itd.... cist tocno se ne spomnm, vem pa da je blo vse tko zelo splosno kirursko.... tko nekak v smislu - jebes uno kardio in te zaklopke.. ce pa nimas blage kako se razdeli te peritonitise si pa u pizdi... :-P


no upam, da sem ti kej pomagu.... ce bos se kej rabu kr....


………………………………………………………………………………………………………………………

Živjo.

Cimerman je zanimiv. Dobiš pacienta. Anamneza status ampak res samo okvirno. Jst sm vzel samo anamnezo. Potem ti da rtg, vpraša kaj bi ti naredu na terenu, v urgenci, kaj 1 dan, kaj nasledne dni, poglej si njegova predavanja o politravmi. Potem sprašuje pa skorej vse tematike ampak samo ta glavne stvari, urgentne. Mene je vprašal npr. rak želodca, kjer se je postavu v vlogo pacienta jst pa zdravnik in je hotu samo slišat da bo prva preiskava gastroskopija. Nobene razvrstitve po laurenu in podobno samo osnove. Dobro si poglej travmo predvsem kolk. Razdelitve poškodb kolka. Tle je hotu (malce hecno) slišat da so zlomi vratu in ostali. To je pomembno zarad poteka zdravljenja, ker je prekrvavitev glave in vratu drugačna. Zadnje vprašanje si izbereš sam. Jst sm vzel pnevmotoraks in je bil zelo vesel k sm izbral neko urgentno stanje. U glavnem dost časa se posveti kolku in travmi, politravmi ostale teme pa res samo okvirno predvsem urgentna stanja. Nimaš se kej bat. Jst sm šu njegova predavanja čez. Travmo predelau po ta novi knjigi. Abdomen, urologijo, živčevje, pljuča pa prebrau v stari pa je blu dost za 8.

Drgač pa srečno.

………………………………………………………………………………………………………………………


Ja imas pacienta, ampak najprej ti dajo celo dokumentacijo in cas da jo pregledas, potem gres do pacienta, mene je pol ze po 5 minutah pr pacientki poklical profesor na ustnega.


Ustni traja nekje 15 - 20 minut in je zelo prijeten, vecinoma te vmes sprasuje in vodi z vprasanji, tko da ne rabis neki ful prosto govorit, bolj kratki odgovori.


Ena specificna stvar k je mene vprasal in tudi eno kolegico, je kdo je zacel z gastrektomijami, ma tud sliko njega v pisarni - Billroth.


Tezko ti napisem kaj tocno je spraseval, ker je tok enih podvprasanj, da ti tudi nekaj RTGjev za interpretirat.


Poleg zlomov in akutnega abdomna, je mene vprasal se rak zelodca, pnevmotoraks, paronihijo, drgac sprasuje pa tudi asepsa/antisepsa, pa se kej.


Drgac pa brez skrbi, hoce res samo osnove, tko da vedno k zacnes kej govort, zacni z osnovami, pol te bo pa itak ze kej vmes vprasal, pa ceni logicno razmisljanje bolj kot nadrkanje nekih podrobnosti, mi je tud na konc reku, da on od studentov drugega ne zahteva...


Za oceno mal pogleda tud kok si pisal, meni je dal 9, pisala sem dobro 7. Za ustnega sem se ucila ksne 10 dni.


………………………………………………………………………………………………………………………

Prideš zjutraj tja, uro sem imel ob 8ih sem prišel do njega in je rekel naj zunaj počakam na vizito. Smo šli skupaj na vizito in mi je potem na viziti dodelil enega pacienta, od katerega dobiš vso dokumentacijo. V mojem primeru je bil en k je mel malo hujšo prometno nesrečo in je zato bilo potem prvo vprašanje politrauma.

Drugače pa pacienta samo na hitro in sicer poveš anamnezo in status, drugega me ni spraševal.

Moja vprašanja so pa bila:

- politrauma

- razlika med režnjem in transplantatom (tuki je hotu to, da pri transplantatu morš nujno mikrokirurgijo delat, pr režnju pa ne plus zanimalo ga je ime to si poglej vem da je hotu slišat Thiersch in še eno ime.)

- ventilni pneumotoraks

- akutni abdomen

- ca debelega črevesja in danke


Tko zelo prijeten ustni in vodi z vprašanji pa noče nekih pretiranih podrobnosti.
Hotu je slišat samo tista imena in tistga pač nism vedu.

Me je pa vprašu tisto presadek in reženj zato, ker sm plastiko najslabše pisu.

………………………………………………………………………………………………………………………

Moja vprašanja:

- dobu sm pacienta z odprtim zlomom goleni, tko da me je pol to sprašvau kako se zdravi itd.

- eno vprašanje sm si sam zbral: pnevmotoraks

- akutni abdomen, peritonitisi

- travma medenice

- politravma

- poškodba ahilove tetive

………………………………………………………………………………………………………………………

-         akutni abdomen (volvulus)

-         kompartment sindrom

-         zlom zapestja

-         politravma (podrobno)

-         hrbtenica

-         zlom kolka

-         rak želodca

-         pnevmotoraks

-         poškodbe trebuha

-         zlom gležnja

-         kirurška oskrba rane

-         drenažni sistem (pri ptx)

-         peritonitis

-         rak danke in debelega črevesa

-         Billroth

-         paronihija

-         asepsa/antisepsa

-         razlika med režnjem in transplantatom (à mikrokirurgija)

-         Thiersch

-         zlom goleni

-         travma medenice

-         poškodba ahilove tetive

………………………………………………………………………………………………………………………

Ammm... Ok men ful ni blo treba statusa delat k sm meu pacienta tik pred odhodom dam, men so sestre dale dokumentacijo k sm si vse prebrou, pol sm se šu pogovort z njim, v glavnem si je zlomu zadnjo steno sklepne ponvice v prometni nesreči (sva razdelala mehanizem) In pol sva še klasificirala in sva šla na stara vprašanja Pač ni blo problema pr pacientu... Aja pa umes sm šu še na wc ( ) Pa sm meu dost cajta da sm še enkrat ponovil poškodbe medenice v glavi (to se cimerman specializira btw)

………………………………………………………………………………………………………………………

Jaz sem imela Cimermana, ko je šele začel spraševat (januar 2015) in ti povem, da je res ful v redu in da se nimaš česa bati.

Jaz pa sem bila ena od dveh "srecnic", ki sva ga dobile prve :) Drugace se nimas cesa bat. Ful je prijazen, tak nasmejan, skoz mece kake fore vn :) Meni je blo edino ful zal, da sm se travmo naucila ful dobro, ostalo pa sm predelala samo urgentna stanja (abdomen malo bolj, pa pri vsakem poglavju ta najbolj pomembno kao). Od travme sm dobila eno! vprasanje. Ker nazalost nisem imela nikogar, ki bi ga lahko vprasala kako sprasuje in kaj naj se pripravim. Mislila sem, glede na to da je travmatolog, da bom vprasana vec al manj travmo, pa temu ni blo tako :) Dobis pacienta, moj je imel zlom acetabuluma..malo ga pregledas, na hitro poves status pa anamnezo (res na hitro, tle nic ne komplicira), pol pa dobis o tem podrocju zloma se nekaj vprasanj. Ne gre v neke grozne podrobnosti, vseeno pa si zlome kolka pa medenice poglej ker je tud on pisal to poglavje v novi knjigi in nasploh je to njegovo podrocje. Pol sem dobila pa se vprasanje iz akutnega abdomna, vnetje slepica. Pol me je spraseval o amputacijah (nisem si sploh tega pogledala).. Kako vpliva visina amputacije na gibljivost, itd. Pol me je spraseval se neki o sterilizaciji, antisepsi, asepsi.. Pa mogla sm si sterilno dat gor rokavice. To je to :) na koncu se malo debate o specializacijah in prijazen stisk roke :) u glavnem poglej si travmo, pa ne v podrobnosti, pa akutni abdomen pa ostala urgentna stanja.. To je pa to :) kul bo. Nic se bat :)

Vso sreco, ce pa se kej rabis pa seveda vprasaj!
Fajn se uci.

Lp

………………………………………………………………………………………………………………………

Živjo.

Zjutraj sem sla najprej z njimi na vizito in potem se v en prostor kjer prekomentirajo vsakega pacienta posebaj in pregledajo njegovo dokumentacijo, slike. Vmes me je kar parkrat vprasal kaj vidim na rtg sliki. Dodelil mi je pacienta, zlom acetabuluma po operaciji. Naredis anamnezo, status vendar vprasa le o tem, za kaj se gre, kaksen je to zlom. Par rtg slik in razlozit kaj vidis. Potem so pa letela vprasanja o vsem mogocem, kar mu pade na pamet. Npr kaj nism znala, kako se rece prileganje sklepov po latinsko ( to je namrec pomembno pri zlomu sklepa da se povrsine naravna da se cim bolj prilegajo). Pa se ena stvar k je nism znala, vprasal me je ce poznam en test, k razvlecejo kapljo krvi in potem iz tega ugotovijo stanje hemostaze. Vpr me je razdelitev hrbtenice, razdelitev vratne hrbtenice. Par primerov iz terena, pove zgodbico in kaj bi ti naredil. Velik je blo vprasanj na temo soka, vso razdelitev in opis posameznega. Kaj je to spinalni sok. Spraseval me je o koronarni bolezni. Diferencialne diagnoze bolecine v trebuhu, kaj vse je lahko vzrok. Zaenkrat je to kar se spomnem, vprasanja kar letijo, brez povezave. Mislim da preverja celotno razumevanje, ker mi je na koncu rekel da vidi da razumem medicino. Vprasal me je se kdo je na sliki v njegovi pisarni in kaj pocne, s kje je. Gre za operacijo na zelodcu, karcinom, Billroth na Dunaju.

Samo sprosceno in suvereno odgovarjaj. Je zelo prijazen in isce znanje.
Srecno!

Lp

 

...............................................................................................................................................................

 

Pacient: odprti zlom leve podlakti (prometna nesreča)

Vprašanja:

- zlomi podlakti --> cela podlaket je v bistvu sklep; brez pronacije/supinacije je roka praktično neuporabna

- reženj vs. transplantat (razlika); reženj koža (cela ali del) +/- mišice +/- kosti; prosti/vezani; transplantati - organi itd.

- Tiersch in Wolf - kožni reženj

- ECMO in komplikacije

- pnevmotoraks

 

Nč se bat, sam razmišljat!

Lp :-)