Ustna vprašanja - prof. Dolenc


OB 8.00 MORAS BITI PRI NJEGOVI PISARNI, POTEM CAKAS, DA SE TE USMILI IN IZBERE PACIENTA ZATE,...PA SE PACIENTU SUVERENO RECE, DA TI NE SME NIC POVEDATI,...UJAZ SEM IMELA ENEGA IZ sARAJEVA IN JE SLO PO SRBO-HRVATSKI!
POTEM MORAS SPISATI ANAMNEZO IN STATUS! Tukaj je najbolje, da se naucis nevro status,..moras examinirati vse mozganske zivce, pa periferijo, moc, senzibilnost, latentno parezo,...Imej en listek, ali pa eno staro anamnezo in status v epu in, da slucajno kaj ne pozabis!

Zaceti moras kot je napisano ne medenem srcu,..jaz sem ga poimenovala po imenu in priimku,..pa je bilo narobe,...Ne reci imena in priimka,..samo gospod, star, desnicen,..prihaja zaradi,...blablabla

Vprasanja so dokaj standardna,...pa se potem malo zakomplicira pri vsakem
Jaz sem imea:
1. izpah rame, pa sem delala direktno primerjavo z zlomom. Pri zlomu boli pokostnica,...zacnes s tipanjem ze pri prstih,..pa preverjas pulze vseskozi (delas vsestransko in zves se, da ni kaka zila poskodovana) in nato napredujes po roki navzgor. Pri zlomu pac poli pokostnica (dobro ozivcena) pri izpahu pa ne.
Potem pa kako imobiliziras ramo. mi je pokazal dve slikici kako,..in, da bi to moral znati,..pa zakaj bi moral to narediti hitro: ker imas tam zivce (brahialni pletez) in ni dobro da so le-ti nategnjeni,...pa zile,...

2.Pottova kifoza,...kot sem zasledila ima skoraj vedno vprasanje od tuberkuloze,..pa edina hematurija , ki ne boli (to nisem vedela, da ne boli!)!

3.Kaj operiras prvo,..tudi standardno,...krvaveci ulkus ali glavo,...kao vedno glavo (valda ker je nevrokrg!),..pa ker imas za sokovna stanja tudi drugo terapijo (nadomescanje tekocin)

4.Kako je prehranjena hrbtenjaca. Se ni strinjal glede Adamkievicheve arterije,..kao,da gre za nek splet zil,...pa kako in iz kje grejo te zile. Potem pa te vprasa kako gre embrionalni razvoj,..hrbtenjaca raste pocasneje kot hrbtenica (zato se tudi konca nekje v L2-3)....Pa zaka pri operaciji aorte potem pareza,...Male zile lahko spregledas in prekines prehrano aorte,...Pa kdaj imamo npr. akutno ishemijo,...?????pa sem debelo gledala,.pa te vodi naprej in zgledas kot debil,..pa potem ti rece ce se kaj potapljas,..pa se spomnis na tiste mehurcke, ki se ne raztapljajo in ,...ga potem das v barokomoro,...

5.Sprasuje kar nekaj travme,...me je vprasal kako se vidi, da kosti rastejo hitro,...pa sem izjavija zlomi, pa ko podaljsujes ude in se,....razmislala in razmisljala.---pa mi je potem rekel,..ja akromegalija,..(ceprav sem jaz mislila, da tam raste hrustanec in ne kosti in tako se vedno mislim)

6.Mallet finger,..kako ga imobiliziras? Ja tista opornica,..ampak kako ga das v mavec!!!! Kaon naredis fleksijo PIP in tako lahko naredis hiperekstenzijo DIP!!! Preden pa sva do tega prisla je pa bila diskusija,...a poznas pojem agonistov in antagonistov,..ja,..fleksorji in ekstenzorji,....Pa zato taka imobilizacija. Pa vpraza mehanizem nastanka poskodbe, kaj se naredi.

Uglavnem ne smes zapanicarit, ce cesa ne nas, ker velikokrat vprasa okoli naokoli,..kar pomeni, da se vlacis okoli kot macka okoli vrele kase,...samo ga zanima kako razmisljas in vsaka akcija na pacientu , ki jo naredis jo naredis z nekim namenom. mu je vsec, ce malo internisticno razmisljas,...pa ne gre v podrobnosti,...ker jaz tud nimam se interne,..pa ni bilo panike!

Ni niti pogledal kako je bilo z mojim pisnim, ali pa kak seminar sem imela,...

Ni najdel nikogar, ki bi bil z njim in me je vprasal na koncu koliko bi si dala,...

Je en tak zmaj, kot sem slisala od ostalih...in sem bila pokoncqana se preden sem sla na izpit,..pa se je vse izteklo dobro. Moras biti predvsem psihicno pripravljena, da si tam do ene 5h popoldne in da te lahko tudi naroci za naslednji dan!

Ostalih vprasanj se ne spomnim vec!

Pogumno in veliko srece!