Ustna vprašanja - prof. Prestor

Izpit pri prof. Prestorju zgleda tako, da se dogovoriš za okvirni dan – odvisno od njegovega urnika zasedenosti v operacijskih dvoranah. Prideš nekje ob 8h, 8.30 (jaz sem se kar en dan prikazal tam), poveš na informacijah, da si tu in čakaš. Pride pred oddelek, lepo pozdravi sproščeno in ti da pacienta. Moj pacient je mel meningiom precentralno in kup ostalih kroničnih bolezni. Imaš dobro uro in pol za anamnezo in status – mišljeno nevrološki status seveda (kladivo, glasbene vilice, vata, lučka). Tega MORAŠ obvladati. Ostane ti nekaj časa, da si urediš zapiske in misli. Nato sledi ustni izpit v njegovi pisarni.



Pacient: poveš natančno anamnezo z vsemi datumi in letnicami, strukturirano in pregledno! Pazi na družinsko, šteje tudi socialna in ne pozabi zdravil. Sledi nevrološki status od A do Ž. In potem sledi 1 ura diskusije o pacientu, njegovih simptomih in znakih, morebitnih diferencialkah in podobno. Kaj hitro končaš pri debati o debelini in vrsti živčnih vlaken, mielinskih ovojnicah in fiziologiji prevajanj pa do kaj je to malignost možganskega tumorja, kaj se na CT sploh vidi (tumor, kap) …. Ključno je klinično razmišljanje in dejstvo, da postaviš dobro delovno diagnozo preko razmišljanja! Hvaležen si nevrologom, da si moral k njim 2x ali 3x, preden so ti dali lepo oceno hehe.

Nato dobiš še 3-4 vprašanja – jaz sem imel zlom reber (začneš vse po istem vzorcu: anamneza, kaj kaše status, diagnostika…,stabilni/nestabilni prsni koš, zapleti, razlike med odprtim in zaprtim pnevmotoraksom, paradoksno dihanje, s kakimi navodili pošlješ pacienta domov, kako naj leži ipd.), nato so sledile opekline – kaka je prva strokovna pomoč (spet greš tudi v fiziologijo kože, bolečina, biogeni amini, distributivni in hipovolemični šok, obravnava opečenca v intezivni enoti ob začetku zdravljenja = intubacija, tekočinska th., nujne op,…), sledilo je še vprašanje karcinom sapnika (redek, poveš etiologijo, histologijo – ploščatocel./adenoca, možnosti op. zdravljenja). Okrog teh tem prijetno debatiraš in pokažeš širino svojega vedenja.

Vse skupaj traja in traja in je naporno, vendar prijetno. Profesor ceni klinično razmišljanje in ne faktografsko poznavanje vsega možnega. Pogleda oceno pisnega dela (na našem roku bile katastrofalne), pogleda članek strokovni in te pohvali, če je dobro napisan z abstraktom in vsem, pogleda oceno mentorja! In potem zaključi. Moja ocena je bila super, kljub slabem pisnem, ker mu je jasno, kako poteka pisni del in da ni ravno pokazatelj znanja.



Skratka, prof. Prestor je odlična opcija, dober pedagog in korekten!