Ustna vprašanja - prof. Dolenc

Profesor je zelo prijazen. Na izpitu ponavadi sedi poleg njega kaksen njegov kolega z oddelka (pri meni dr. Pregelj), profesor pa ti pojasni, da za to, da je ocena cimbolj objektivna.
Na dogovorjeni dan sem pregledal pacienta, nato pa dobil termin za odgovarjanje naslednji dan. Ob novi uri so me posedli v knjiznico in dokaj hitro je prisel profesor, tako da niti ni nujno, da se ga caka cel dan.
Prof. Dolenc ima pred seboj staro knjigo iz kirurgije (letnik 62) in dobil sem vtis, da ideje za vprasanja dobi ob nakljucnem odpiranju strani.
1. Pogovor o pacientki (obvezno: "52-letni desnicen bolnik ...") in pregled posnetkov CT in MR. Zelel je slisati, ce bi jaz indiciral MR ze na podlagi anamneze in statusa. Ker se mi je to zdelo prevec za mladega zdravnika, me je vprasal, kaj pokaze ekspanzivni proces na CT (pokaze premik struktur cez sredino, ampak izkljucno MR da tumor drugacen signal od zdrave mozganovine).
2. Kosti zapestja in zlomi colnicka (pomembno se mu je zdelo, da oponasajo zvine in zato moramo ravnati, kot da gre za zlom)
3. Membrana interossea in njen pomen za zdravljenje zlomov podlakti (ne mavcis v pronaciji)
3. Tezko vprasanje, ki ga ni v vseh knjigah: mallet finger fractures. Hotel je videti, kako se znajdem ob tezkem vprasanju. Zato se nikakor ne ustrasite cesa tezkega, ampak zacnite sklepati!
Bistvo je bilo, da je pomembno s pravilnim mavcenjem izkljuciti antagonisticne misice.
4. Palcni sklep - funkcije (cirkumdukcija).
5. Diferencialka akutnega abdomna (poleg krg vzrokov obvezno upostevati AMI, pljucnico, interno: ketoacidozo, porfirije, Pb).
6. Dif dg apendicitisa oz. kdaj eksplorirati, kdaj cakati
7. Kaj je bolj urgentno operirati, peritonitis po perforaciji razjede ali epiduralni hematom
8. Diferencialka hematurije
9. TBC mozganov (lokalizirana najpogosteje na bazi).
10. Predoperativna priprava bolnikov za lobektomijo pljuc - koliko lahko maksimalno odstranimo (max. eno krilo oz 2 polovici oz. kolikor dovoljujejo merjenja VO2max, DO, Fev1).
anonimen