Ustna vprašanja - Prof. Pfeifer

1.

Kot pravijo vsi, status se naučite po klinični preiskavi. Jaz sem imela pacienta z incidentalomom nadledvičnice, preiskovali so ga, da bi ugotovili, če tudi kaj izloča, torej naredili so vse hormonske teste, a diagnostika v času mojega pregleda še ni bila zaključena. Poleg tega je imel aortno stenozo in ciste v ledvicah.
V statusu opišite kožo, poraščenost… poleg običajnih stvari sem morala pregledati bulbomotoriko, vmes vpraša, zakaj je to pri njih pomembno (če bi imeli hipofizni tumor, pritisk na 3.,4., 6. živec), srce natančno poslušat, vse točke moraš poznat, opisat tone in šume, lepo se izražat pri opisovanju.
Pacient je imel blago ginekomastijo, tako da če vam je sumljiv, preverite če gre za maščobno ali žlezno tkivo.
Trebuh; tipanje jeter je v knjigi napačno opisano, jaz sem ji, ko sem šla v drugo k njej pozabila pokazati, da je narobe, lahko to kdo drug naredi. Namreč pravilno je, da s prsti porineš notri in navzgor, ko je pacient vdihnil, po tem ko izdihne, kot piše v knjigi..
Kapilarni povratek na prstih nog, Homansov test…
Ampak v splošnem je prijazna in ni stroga in se ni treba preveč bat statusa. Jaz sem se še kar nerodno izražala pa ni bilo nič hudega.

Teorija:
Najprej o pacientu, katere vse teste bi naredili, kako ločiš adenom od karcinoma na MR (hitrejši washout, hounsfieldove enote pod 10 pri adenomu (?), razlike v velikost, adenomi so iz več maščobe, ne vraščajo v sosednja tkiva,… ), katere vse teste je treba narediti pri pacientu, te teste je dobro lepo znat.
Kako ločimo navadne ciste v ledvicah od potencialno malignih.
Pri njej je zelo pomembno znat testiranja, terapijo in diferencialno diagnozo, bolj kot natančno patofiziologijo bolezni.
Potem sem dobila zdravila za hipertenzijo, kdaj katera uporabljamo. Anevrizma aorte, disekcija aorte.
Malabsorbcija, celiakija.

Kar težko se mi je zdelo in ker sem imela hudo zmedo v glavi, mi je rekla naj pridem čez teden dni.

Takrat je bilo bolje, dobila sem lepa vprašanja, ne tako zahtevna:
- SB 1 in 2, opis ene in druge, zakaj se pri debelih razvije SB2 (debelost v knjigi – veliki adipociti… ), zdravljenje, kakšen je otrok, če ne zdravimo dobro nosečnice (samo velik sem rekla in je bilo dovolj), katera zdravila lahko damo nosečnici (metformin po novem, ampak načeloma insulin)

- hiperlipidemije: zdravljenje

- akutni koronarni sindrom: delitev, kako izgleda pacient, zdravljenje.

- Pielonefritis: klinična slika (okvirno: boli, vročina, dizurija), kateri so komplicirani bolniki, kaj so najpogostejši povzročitelji, kateri so bolnišnični, terapija.


Kar ni endokrinološko, ne bo šla v detajle, če pokažeš razumevanje snovi, bo šlo. Je pa vseeno verjetno ena bolj zahtevnih izpraševalk.

Tukaj so še vsa ostala vprašanja do zdaj, z medenega in iz mailov:



2.

prof Pfeifer res zahteva natančen status, kar ni čisto noben problem, če si lepo prebereš knjigo in delaš s pametjo. Nad mano je bila čisto navdušena, samo dosleden moraš biti in nantančno pogledat človeka. Imela sem Cushing in vse okol tega ACTH odv in neodv, uf pa še ful o tem ...pol pa primer bolnice ki lovi sapo je bleda, znijna tahipnoična, na urgenci, mlada...kaj pomisliš? v smeri pljučne embolije in pol vse okol tega dej tveg, terapija, dg...če se ponavlja kaj pomisliš? antifosfolipidni sy...vse o tem katera pt?
vse o pankreatitisih...
vse o kronični ledvični bolezni..
debelost...ins rezistenca, vzrok? kaj vse dela debelost telesu? na katere org sisteme vpliva, kako?

najlepši izpit ever!!!! tko lepo te vodi in iz tebe črpa znanje da je to neverjetno!
srečno vsem:)


3.

Moj ustni izpit pri prof. Pfeifer je bil res lepa izkušnja in lep zaključek intenzivnih vaj in najdaljšega učenja v mojem življenju :) Pisni izpit sem pisal 6 in od tega 32 endokrinologijo, zato sem bil seveda dodeljen na endokrinološki oddelek. Po pisnem izpitu sem prosil za čim kasnejši datum ustnega izpita in ker nas je bilo vsega skupaj 35 študentov sem dobil izpit 15 dni po pisnem.

Na ustnem izpitu je prof. resna in stroga vendar se rada tudi malo pošali, tako da ni preveč napeto ozračje :) Anamnezo vzameš sam, pri statusu pa ti gleda pod prste!! dobesedno!! To je bil kar malce šok. Pričakuje da ji sproti razlagaš svoje ugotovitve v statusu. Začneš s splošnim statusom (acianotičen, anikteričen, orientiran, .....) in potem glava, vrat (ščitnica, CVP, bezgavke, ...), prsni koš (inspekcija!!, perkusija tudi baz ob inspiriju in expiriju, avskultacija kot piše v propedevtiki,...), tipanje iktusa!!!! in hkratna avskultacija srca ter primerjava; avskultacja srca točno hoče v katerem medreberju katero zaklopko in kam se lahko širi šum; ob avskultaciji moraš tipat pulz A. Radialis; trebuh: inspekcija!!, hoče da najprej perkutiraš jetra in vranico in šele potem palpiraš; periferni pulzi, bezgavke, tipanje edemov .... Skratka želi da obvladaš status kot je napisan v Propedevtiki, tako da to si le preberite in ne bo vam žal. Jaz sem si Propedevtiko še enkrat prebral zadnji dan pred izpitom in sem bil potem precej suveren pri statusu, kar ji je tut zelo všeč. Včasih je menda pošiljala domov študente, ker niso znali statusa, ali pa ce so stali na levi strani od pacienta. Skratka status!!!!

Na ustni izpit sem malce čakal, ker je imela še en sestanek. Tudi sicer je kr busy, med izpitom folk not naletava, pa telefoni cinglajo, ampak ni panike. Na ustnem sva se najprej pogovarjala o pacientu, DDx, preiskave. Moj pacient je imel primarni aldosteronizem (IHA tip). Malo sem sklepal ker je prejemal Aldaktone in torej ni bil za operacijo ampak za spironolakton.
Potem pa moja vprašanja nekako takole:
1. hiperlipidemija, debelost (kot zelo pogost vzrok statoze jeter-->steatohepatitis-->ciroza jeter), mejni obsegi trebuha za metabolni sindrom (ž 80cm, m 94cm), vzrok inzulinske rezistence pri debelih
2. anemije, naštet in v grobem opisat, zdravljenje, predvsem so jo zanimali diagnostičini kriteriji, katera anemija je makro/mikro citna, hiper/hipo kromna,...
3. osteoporoza: dejavniki tveganja, predisponirajoči dejavniki, sekundarne osteoporoze (odsotnost menstruacije, citostatiki, glukokortikoidi, ...), želela je tudi diseminiran plazmocitom kot vzrok osteoporotičnih zlomov.
4. doma pridobljena pljučnica: simptomi, zdravljenje, klamidija-makrolidi
5. simptomi hipertiroze pri starem človeku. Sem naštel vse simptome ampak je hotla AF s tahikardnim odgovorom prekatov.
6. Delovanje RAAS zanke. Vedeti moraš za kardioprotektiven učinek ace inhib, sartanov, spirnolaktona. Alternativa spironolaktona z manj stranskimi učinki-->epleronon.
7. Srčno popuščanje zdravljenje.
8. ascites
Skratka začne z endokrinologijo in jo poveže s celo interno in potem te praktično vpraša vsega po malem s povdarkom na endo. Želi široko znanje tako da rada kar malo skače iz ene tema na drugo.
Zamerila mi je ker nisem znal tipat jeter; moral bi bolj navpično zarinit prste pod DRL in potem mora pacient globoko vdihnit. Na koncu pogleda še pisni izpit. To da sem res slabo pisal endo je opravičevala s tem da so pač težka vprašanja na pisenm in tega mi sploh ni zamerila. Najbol jo jezi, če ne obvladaš telesnega pregleda. Sicer je zelo prijazana vendar stroga in zahteva znanje. Meni je bil to eden najlepših izpitov do sedaj. Pa srečno!


4.

Izkušnja ustnega izpita iz Interne pri dr. M. Pfeifer na odd. za endokrinologijo:

Kot prvo - na tem odd. najdete vse od tipičnih endokrinoloških bolnikov, pa do bolezni presnove, kosti in jasno sladkorne. Tako da vse to res dobro naštudirajte, saj bo vaš bolnik zagotovo imel vsaj eno bolezen iz tega širokega spektra.

Ok, zdaj pa o samem izpitu: Profesorica vam najprej dodeli pacienta, ki ga nato v miru sami pregledate in izprašate. Poskusite si ustvariti čim boljšo sliko o vseh njegovih problemih in najdite čim več nepravilnosti v statusu (pozorni bodite na poraščenost, spremembe kože itd. vse kar običajno spregledate!). Nato poveste in prikažete status pacienta še pred profesorico, svetujem da se čim bolj držite propedevtike, poveste naglas vse, kaj opazujete zakaj se postavite kam, kako naj bi se tipalo kaj, itd. pač govorite čim več in pravilne stvari, ne sami sebe zafrknit!
Ok, ko torej pregledate pacienta pred njo, potem se umaknete v kabinet in začne se teorija.Res, še enkrat poudarjam, kot že vsi kolegi pred mano - NAUČITE SE CELOTNO KNJIGO PROPEDEVTIKE! ne samo pregleda, tudi tisto teorijo, ki je zraven, ker če tega ne boste znali, ne boste prišli čez izpit! js sm recimo sam status znala zelo dobro tudi pred njo pokazala vse prav in jo navdušila s svojimi dermatološkimi prebliski ... Ampak potem nisem točno vedela definicije vezikularnih/bronhialnih zvokov in kako se slišijo med vdihom/izdihom, zaradi česar sem morala ponovno priti na ustni del. (Ker je profesorica videla, da sicer znam stvari, me ni vrgla, ampak le prenaročila.) Naslednjič sem le na hitro naredila status, brez anamneze, pred njo pa pokazala le nekaj stvari, recimo palpacijo jeter (TO NUJNO NAŠTUDIRAJTE, VSE PALPACIJE, PERKUSIJE... itd, po Propedevtiki.) O pacientu (njegova anamneza, status, dd, terapija ...) teče beseda zelo dolgo. pač vas izpraša skoraj vse kar se da, vse o boleznih, o terapiji ki jo ima, kaj bi pričakovali če bi bilo to ... (js sm recimo mogla razpredat o aortni stenozi, mitralni insuficienci, pljučnicah, antibiotikih, boleznih presnove kosti ... tako da je že del o pacientu "interna v malem"). Potem pa še dobite ene pet širših vprašanj s precej podvprašanji - vse po malem. Pri njej po mojem sploh ni smiselno govoriti o starih vprašanjih, ker vas res lahko vpraša kar koli iz knjige. V pomiritev - ne gre v neke detajle, če veste osnove bo kar kul, toliko, da začnete govorit, da vidi da znate to, pol vam itak da kako podvprašanje še kako pikantno podrobnost ...
Kakor sem uspela js dešifrirat njen stil spraševanja, vam bo koristilo, če čim več govorite sami, govorite o vsem kar se spomnite o tisti temi, čim več (samo, da je prav!)Ne je preveč pustit do besede in morda jo boste uspeli zvabiti proč od tistih delčkov interne, ki vam ne ležijo, oz. veste da jih ne znate.
Ocenjuje kar korektno, pregleda vašo dokumentacijo, tudi za propedevtiko ocene mentorjev itd.
Sicer pa naj povem, da je sam izpit pri njej meni (kljub ponavljanju ustnega) ostal v dobrem spominu. Ja, ni najlažji izpit in ona ni najradodarnejši ali najlažji izpraševalec, ampak je pa ZELO DOBER IZPRAŠEVALEC - zna najti znanje, ne brska po tistem, česar res ne znaš, če le ni preveč pomembno, ne pušča te v tisti smrtni tišini, ko ti možgani zablokirajo, ampak sama pove odgovor kot zanimivost, niti ne zameri preveč, če ne poznaš vseh podrobnosti podvprašanj. Tako da, kar pogumno! Ko boste opravili z izpitom pri njej boste zadovoljni sami s sabo, saj boste vedeli, da ste resnično opravili interno, kot se za gre - prikazali ste celotno znanje, na širokem področju, vaša ocena pa je dejansko taka kot jo zaslužite ... Ponosni boste odšli v tajništvo po žig, nato na pivo ali pa v posteljo spat!




5.

Prvo moja izkušnja. Prideš na oddelek, ti da pacienta. Moraš narediti anamnezo in status. Nato pride pogledat in gresta skupaj čez status. Kakorkoli se to sliši grozno ni na koncu nič hudega :) Nauči se klinično preiskavo in delaj po njej. Začneš s splošnim ji govoriš pri zavesti, orientirana, ... Nato glava, vrat, prsni koš. Ko sva prišli do srca (jaz sem pri prsnem košu prvo pregledala srce) sem prvo pač opazovala nato neuspešno iskala srčno konico, ki se pri pacientki ni tipala, nato me je vprašala kje poslušamo, kaj slišim (pacientka je imela sistolični šum in baje tudi rahlega diastoličnega, ki ga jaz nisem slišala). Pljuč mi ni bilo treba pregledati, ker ni bilo nobenih posebnosti. Nato sva šli na trebuh. Prvo opazuješ, nato avskultiraš! Potem sem še palpirala. Ko sem prišla do palpacije jeter in vranice, mi je rekla, da je tukaj fajn prvo perkutirat, da dobiš približno orientacijo. Jah v knjigi pač ni tako :) Vpraša kam se širijo jetra, kam se širi vranica. Potem sva pregledali še okončine. Prof. te ves čas nekako vodi. Tako, da ni treba narediti celotnega pregleda. Vmes sprašuje še malo iz klinične preiskave. Npr. Lasegov preizkus, Homanov test. Jaz sem pri pregledu kar govorila zraven kaj počnem in zakaj. Nato sva odšli v seminar, kjer sem poročala še anamnezo. Res na kratko. In potem sva obdelali mojo pacientko. To pa vse bolezni, ki jih pač pacient ima. Moja je imela prirojeno srčno napako - Ebsteinovo anomalijo. Nisem poznala pa ni bilo nič hudega. Imela je tudi aortno stenozo, mitralno stenozo, umetno trikuspidalno zaklopko, trombocitopenijo in patološke jetrne teste. Tako, da sva pri vsaki stvari malo podebatirali. Glavna bolezen je bila pa paragangliom. Tu sem ji morala seveda povedati vse. Se pravi od znakov, diagnosticiranja do zdravljenja. Ampak niso bili neki detajli. Nato je postavila še ostala vprašanja: GVT, antifosfolipidni sindrom, primarni aldosteronizem. arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen. Skratka je zelo fajn spraševalka. Jaz sem se strašno bala. Bila sem čisto na koncu z živci zaradi razno raznih govoric o tem, da te vrže, če greš stat na napačno stran postelje. No to zagotovo ne drži :) Ker je meni to uspelo in me ni vrgla. Samo opozorila naj grem na desno stran. Pomaga z jasnimi namigi, ne zahteva nobenih detajlov (npr. doze zdravil ali kakroli podobnega). Nikoli ni neprijetne tišine. Skratka na koncu je interna čist fajn izkušnja (kolikor pač dopušča to sam izpit:)) Samo malo dlje časa pa traja izpit ravno zaradi pregleda in ker gre vmes profesorica še na vizito. Nauči se torej klin. preiskavo vse tudi teorijo, ponovi endokrinologijo, presnovo (sladkorno bolezen) in pa presnovo Ca in kosti. Izkušnje ostalih pa so spodaj. Veliko sreče ti želim!

6.
Moja izkušnja zelo pozitivna, čeprav nisem bil najbolj samozavesten pred ustnim, tudi na pisnem nisem blestel.
Pacient: tu ščitnice že iz anamneze, na endo je bil zaradi suma na men ("za kateri tu ščitnice gre potem?" je bilo njeno vprasanje, nekaj značilnosti o men 2, primerjava z men 1,...), o statusu ni potrebno preveč izgubljat besed, prof. gre na koncu s tabo do pacienta, kjer se enx naredis status in zraven komentiras, kaj si ugotovil.
Ustni: poleg men 2 se vprašanja iz različnih poglavij interne: antifosfolipidni syn, pljucna embolija, ciroza jeter..kj več se res ne spomnim, ker je minilo že kar nekaj časa, lahko ti samo potrdim, da sprašuje večino snovi, ampak se mi zdi, da vprašanja niso bila pretežka, tudi ne zahteva vseh podrobnosti.
V končni fazi je bil zame zelo prijeten izpit, ne le zato, ker je bil zadnji, ampak ker sem se zraven se marsikaj naučil in tudi prof. je bila zelo korektna, prijazna, pomagala je pri vprašanjih. Samozavest in dober status, pa se nimaš nič za bati.
Srečno!

7.

Torej, res je prijazna, fajn, potrpezljiva, je pa tud ful zahtevna. Drugace je sla skozi vse liste, ki jih mas pri interni (od ocene mentorjev iz tretjega leta, seminar, kolokvij s propedevtike, skratka res vse). Pri pregledu je prisla nekje v sredini not in sem ji mogla povedat avskultacijske tocke, pol je preverla se za mano, status trebuha sem mogla nardit, tud preverla (se mi je zdelo, da tipam jetra, pa jih ona ni), zraven me je se sprasevala neke bedarije, ampak saj je kr slo. Pa pacientka je bla fajn, nadaljna diagnostika cushinga, pravzaprav se je vedlo, da ma adenom nadledvicnice. Pol diferencialna diagnostika tega v nulo, z vsemi dozami, casi kdaj se da dexa pri tem supresijsken testu, razlika med adenomom in karcinom na ct. Pol sem dobila klo (btw vaje sem mela na nefro 4 mesece, tak da je blo to najboljse vprasanje ever). Pa se pth metabolizem, res v nulo, ne vem, o fsg23 sva se pogovarjali in to. Pol sem dobila malabsorpcijo, se kr grozno, tocno kere bolezni pri pomanjkanjih vitaminov, anemije, res vse kar si lahko zmislis. Pol hiponatriemija, nekje vmes je hotla vse tiste ledvicne kostne bolezni, pa tipicne lab izvide. Pol sepsa, spet terapija in pac vse ostalo (infekcije/pafi). Siadh, tu se mi je ze cisto vrtelo, tud ful povzrociteljev, pac vse zivo. Res detailno vprasa, ni tak da te hitro prekine, kar precej stvari moras nastet preden gre naprej.
Zdaj se pri najboljsi volji ne spomnim vec, ce se, ti se pisem! Je pa res prijazna, fajn izpit, samo kar si pa zamisli, pa hoce slisat.

8.

Hej! Predlagam ti da se status dobro naučiš. Jaz sem si en dan pred ustnim še enkrat prebral na hitro propedevtiko. Ker na praktičnem izpitu je zraven in ti gleda pod prste; dobesedno!! Na izpit pridi malo prej in jaz sem imel torbo sabo in sem vprašal kam jo lahko odložim, pa me je sestra peljala v zdravniško sobo, da sem tam odložil stvari. Prof. Pfeifer je zelo prijazna. Na začetku malce stroga potem pa se že zmehča :) Dobr oprav!!

9.

Zivjo. Jaz je sicer nisem imela na izpitu je pa bila moja mentorica v 3. letniku in potem se v 6. na interni. Res se v nulo nauci klinicno preiskavo. To res zahteva, da znas podrobno. Itak je iz endo tko, da mas vse te endokrine stvari dobr za znat, tud ksne teste pa kriterije...drugac pa baje vse po malem sprasuje.

10.

Torej moja izkušnja pri profesor pfeiferjevi...
Prvo kot prvo morš znat propedevtiko. Ti da pacienta in nardiš anamnezo, potem jo morš it pa iskat in je zraven ko delaš status.
Jst sem mel eno gospo s cuhshingom in torej nekako takole je blo s statusom:
Pogledam glavo, pa vezbice pa prehodnost nosu, pa usta pa bezgavke pa hočem it naprej pregledovat pa mi reče da nej kar lepo sproti poročam in sem mogu pol vse od tega da je preveč poraščena (cushing) pa do okroglega obraza itd.
Okej bom šel kar po vrsti naprej:
Pljuča: treba je blo perkutirati tudi mejo pljuč in kolk se napihnejo med vdihom (torej da vdihne, zadrži in pol perkutiraš kolk nizko se pljuča pomaknejo). Potem je blo treba kar sem pozabil pa me je spomnila in pokazala tudi vretenca mal potolč če kej boli (kompresijski zlomi zaradi osteoporoze da/ne, ker je mela cushinga).
Srce: CVP, kako se meri kaj pomeni itd + kje avskultiramo katere zaklopke - ne samo območja ampak prou kateri interkostalni prostor katera pa morš tut pokazat kako določš keri interkostalni prostor + iktus.
Trebuh: palpacija jeter, vranice, ledvic; kako ugotoviš da je ascites če ni glih res res res poln trebuh (se pravi perkutiraš pri strani dokler se zamolklina (voda) ne spremeni v timpanično, pa ga daš pol na bok pa perkutiraš naprej da vidiš če se je vodni nivo premaknil višje oz. se pojavil na boku na kerem leži) + kam se širijo jet5ra in kam vranica če se večata.
Ostali status sem pa sam delal naprej ker je mogla it.
Ni bila zadovoljna z srcem in mi je zamerla vse te napake tko da mi je dala na koncu nižjo oceno zarad tega, sem pa slišal tudi da te lahko po hitrem postopku pošlje domov če ne znaš kliničnega pregleda. Torej to si res res res DOBRO POGLEJ (jaz sem malo podcenjeval ta del pa mi je bilo naprijetno zato).

Mel sem pa občutek da izpraševanje je blo meni vsaj dokaj okej. Ti pusti da govoriš in naglas razmišljaš pred njo.
Torej:
1. Cushingova bolezen vs sindrom (bolezen le če je ACTH adenom, drugače je sindrom); 1 in 2 dnevni deksametazonski test, hitri ACTH test, diagnostika cushinga torej, potem patogeneza cushinga (to me je sprašvala še med kliničnim pregledom) - kaj dela metabolizmu - proteoliza, glukoneogeneza, preadipociti v adipocite in centralna debelost...)
2. SB 1 vs SB 2; ketoacidoza, hiperosmolarni sindrom, zdravljenje SB2 (naštet zdravila, pa katero je prvi ki ga daš najprej (metformin), če omeniš nova zdravila (GLP-1, pa un PPD4 al neki tazga) je vzhičena; jst sm se spomnu samo da GLP-1 obstaja pa res nč druzga kot ime pa je rekla da to študentom ni treba vedt in mi je pol ona razložila vse o njih))
3. Angina pektoris: kaj daš človeku s stenokardično bolečino na terenu (v smislu aspirin), s katerimi zdravili se zdravi - je treba naštet.
4. Vzroki jetrne ciroze (alkohol, hepatitisi, PBC in vedno več je ciroze zaradi steatoze ob DEBELOSTI)
5. Patogeneza ascites pri cirozi, klinična slika ascitesa pri cirozi (se pravi napet trebuh, varice, telangiektazije, hepatična encefalopatija itd itd.)
6. Zdravljenje pljučnega edema
7. Kardiogeni šok - zdravljenje; kaj dajo v intenzivni takim bolnikom (je rekla da aortno črpalko oz. kako se že reče zadevi)
8. Kronična ledvična bolezen - meje oGF po stopnjah; vzroki za kronično ledvično bolezen

To pa mislim da je bilo to. Se mi zdi vsaj čeprav mogoče me je še kaj vprašala sam mi je blo dokaj fajn pa sem mel občutek da ko sem odgovoril na nekaj vprašanj da bom naredil tko da res edini del kjer cvikaš je klinični pregled... Vsaj pri meni je bilo tako :)
Veliko sreče :) Na splošno je dokaj prijazna/zabavno je, samo morš pa poskusit bit vseeno malo sproščen (ne preveč, ampak malo pa).

11.

Pa se dentalci so vmes:
Hej! Se moja izkusnja z interno:
interna- Pfeifer bile sve v 2, vsaka je dobila svojga pacienta. Moj pacinet je imel shizofrenijo in tumor hipofize, sicer prijazen gospod z zanimivimi zgodbami :) malo jo je zmotilo dejstvo da sva za anamnezo in klin. pregled porabili uro pa pol nato je vsako posebej še pribl. 1.5h spraševala v seminarju:
vprašanja : tumorji hipofize: -prizadetost zun. očesnih mišic, vidnega polja, katere hormone sprošča hipofiza, kako se kaže hipopituitarizem diabetes tip 1,2, razlike+ pacient ki se zdravi s sulfonilureo poseg v splošni anesteziji kaj mu bomo dali ? pljučnica (kaj slišmo pri perkusiji, avskultaciji) kaj se vidi na laboratorijskih izvidih, kaj se vidi klinično? šumi srčnih zaklopk kje avskultiramo ? kam se šum širi? zelo pomembno je da naredite dobr telesni pregled
prof. je sicer prijazna vendar želi slišat tud podrobnosti .. to je to :) veliko sreče na izpitu!!!!


12.

pri meni je blo use skupaj nekolk zmedeno :) prvo sem imel eno bolnico, ko sem prisel do priblizno polovice anamneze so jo prsli iskat za MRI tako, da sem dobil novo, katero sem moral na hitro use pregledat, ker je imela dr. pomankanje casa.
Pacientko je imela osteoporozo, povecano scitnico, v bolnici pa je bila na opazovanju zaradi uvedbe novega zdravila, mela je tud insuficienco mitralke ampak to bol blago obliko in pa desnostranski blok, tud nesimptopaticen... Umes je mal uletela notr (po ene 30min) kako da se nisem fertik, sam se mi zdi da ji je blo pol jasn da ne morm bit glede na to, da so mi pacientko pol zamenal tko da sm do koca opravu se pregled in pocaku da je koncala z izprasevanjem Alenke.
Zame je mela res mal casa tko da sva sla na hitr cez anamnezo, stvari, ki sem jih izprasal, cez status (vzela liste in govoris prosto), predvsem splosni status, srce in pljuca, ostalo sva sam mal preletela, pol me je mal vec vprasala o osteoporozi, anemijah, bolezni na kere mormo bit pozorni pr nasem delu, pa mogoce se kaj...
to bi blo to

13.

Hej!

No, da še jaz napišem svojo izkušnjo z dr. Pfeifer :) na ustnem sva bili dve, vsaka je dobila svojega pacienta. Jaz sem dobila pacientko z Addisonovo boleznijo. Najprej narediš anamnezo, status, potem imaš čas, da se malo pripraviš. Nato je spraševala vsako posebej. Sprašuje približno uro in pol. Najprej poveš anamnezo, pol pa status. Priporočam, da status govorite na pamet, ker ni ravno navdušena, če pogledaš na list, kar imaš napisano. Rekla je tudi, da naj kolege "prestrašim" in da naj povem, da naj se to dobro naučijo :D
Spraševala me je o Addisonovi bolezni, kako jo zdravimo, kako se kaže, kako se ločita oba tipa, kaj mislim, da ima moja pacientka, oziroma, kaj je vzrok njene bolezni, kaj bi morala dajat, recimo pred večjo operacijo v ustih.. Pač pacientka mora en dan prej vzeti večjo odmerek hidrokortizona :)
Potem pa sprašuje tako po organskih sistemih... recimo pljuča, kdaj slišimo pole, piske, monofoni, polifoni piski, kdaj je zamolklina, kako perkutiramo...
Srce, kje avskultiramo, kje bi slišala šume, kje je iktus, kaj se sliši pri srčnem popuščanju... V glavnem Klinična preiskava :)
Trebuh, kaj sem slišala, kako tipamo jetra, vranico, kje je kak zvok, ful je občutljiva na izraze, tako da se jih naučit :) kako se poveča vranica, pač medialno in navzdol...
okončine, če sem tipala pulz, moja ni mela deformiranih sklepov, v glavnem tu ni bilo posebnosti :) razen pač povečana pigmentiranost :)
Pa če mate žensko v rodni dobi, ne pozabit vprašat kako je z menstruacijo!! :D
To je to! Sicer dr. Pfeifer je dokaj prijazna, je pa zelo natančna :)

Veliko sreče!

14.
Najprej en lep počitniški pozdrav!

izpit iz interne pri dr. pfeifer torej. Nič posebnega. Imela sva ga v paru. Vsakemu je dodelila pacienta in še pred tem zabičala, da pa status morva znat kot pesmico (not:)). Jaz sem imel možakarja z diabetes insipidus (sam povedal za diagnozo, ker nekih hudih znakov jaz nisem opazil). Z njim sem se pogovarjal kakšno uro, naredil en hiter pregled in šel kar v seminar si to malo uredit. V seminarju sem potem poškilil v vse zapiske, dodelal status (ampak očitno premalo, ker je prof. nekajkrat zavila z očmi:)) in anamnezo, si pogledal še malo podrobnosti o moji diagnozi in potem se je začel zagovor. Cajta za pacienta in ureditev misli sva imela cca. 1,5 h. Potem pa je najprej njo izprašala, nato mene. Nekej sem znal, dosti tud ne, ampak non stop je ponavljala, da je status zelo pomemben in da bi mi oprostila vso drugo neznanje, ampak ne neznanja statusa. ampak ok, v veselodecemberskem vzdušju mi je vpisala 7-ko....volk sit in koza cela...:)))

15.

DR. PFEIFER story:


hei kolegi :) Torej, danes sem kot prva opravljala izpit pri dr. Mariji Pfeifer.. je zelo prijetna gospa :) Prijazna, se pogosto nasmehne če ti ne steče beseda, pomaga s podvprašanji vztrajno. Stvari sem odložila v eni sobi kjer je bla tut miza na kateri sem po pregledu pacientke vse lahko uredila in se pripravila.. Torej takoj me je poslala v sobo k pacientki, ki me je že pričakovala, naročila pa mi je, naj ko končam in se pripravim pridem do nje v njeno pisarno da bova šli v seminar. Tako.


Pacientka je bla super. Mirna gospa srednjih let, prišla zarad nadledvičnic.. lepo sva šli čez anamnezo in pregled - tu sem jo diskretno zagrnila da naju ne bi kdo zmotil (na pulmo vajah pri nas kjer so bli vedno moški tega nismo naredili in sem skoraj pozabila da bi blo to lepo, hint ;)) Hudomušno je namignila naj ne spregledam brazgotine ki je ostala po operaciji na pljučih, v glavnem sama je že vedela kaj so pomembne reči pri opisu itd. Nobenih težav, po izpitu sem se ji šla še enkrat lepo zahvalit za sodelovanje :) Stetoskop sem mela svoj, za tlak in saturacijo sem si sposodla na hodniku, menda sicer že od pulmo oddelka ampak jaz tiste nevidne meje nisem opazla :D


Po ureditvi zapiskov sem šla do dr. Pfeifer - prej, vmes med pisanjem, je prišla da me je opozorila da mora kasneje na seminar in naj malenkost pohitim. Pri pacientki sem bila 1 uro, urejala sem še ene 20 minut, torej niti ni blo ful časa, ampak sama sem bla in sfolgala, tko da usi kar brez panike :)
Med tem ko sem Pfeiferjevi govorila anamnezo je vmes vskočila s kakšnim podvprašajem, ki se ni navezoval na bolnico ("Aha, kaj pa če bi srce popuščalo, kaj so prvi znaki..." Torej človek čez dan dobi edeme ker srce slabo pumpa, zvečer ko se uleže pa srce lahko prepumpa to odvečno vodo nazaj in zjutraj edemov spet ni..pa še kaj druzga). Res je rada pomagala.. Je pa poudarila naj povem da je treba kak učbenik Interne odpret, da Klinično preiskavo znam menda super, je bla zadovoljna s tem delom, ampak sem si oceno zbila ko nisem vedla recimo več o tipih anemij (kdaj je mikrocitna (po akutni krvavitvi), kdaj je normocitna in kdaj makrocitna (kle sva o retikulocitih govorle katerih ime sem že skor pozabla, hvala hista...) pa recimo o cirozi me je kar mučla, začeli sva s tem kako pregledat vranico, kako od spredaj poševno perkutiramo in kdaj je povečana in pol sva o cirozi in povečanem tlaku v portalni veni in novih žilah govorle in kako nastanejo varice na požiralniku in jih hrani lahko predre in zakrvavi bolnik in lahko umre! pa kako se bolnik z ureo zastrupi in pol mu ko roke stegne dlani navzdol zateguje... pa neki o albuminih..) No tuki je bla potrpežljiva z mano :) Me je potem raje še malo o hipotirozi vprašala, pa kaj mormo pazit pri bolnikih kot zobarji - če jejo antikoagulante, če majo osteoporozo in jejo zdravila, če recimo kar naenkrat na stolu začne tožit zarad bolečine za prsnico (damo aspirin in nitroglicerin in marš na urgenco.. sicer je rekla da je problem če smo izpulil zob pa da damo aspirin ampak da ponavad se useen da..) Torej sva bli pol na 4 oči še dobro uro in pol :) Je kar minilo.. to je to. Mirno in samozavestno, mene je pustila v tišini razmislit zadevo. Any questions? :) Srečno usem, ne se je bat!

16.

Hej,
ne se je bat, je prjazna. :) Edin glede statusa (če te slučajno pride gledat not, kako delaš...vsaj par zadev rada pride počekirat) bod ful suverena, pejt po klinični preiskavi, baje ma rada, da trebuh prej avskultiraš kokr palpiraš...pa perkusije nikjer ne pozabit...
Vprašanja gre žal rada precej v detajle, ampak zelo vodi pogovor. Če vidi, da ne veš odgovora, ti rada pomaga it v pravo smer, namiguje itd... jz sem mela pacientko s hiperparatiroidizmom in je res zgledal, da ne bo konca... obdelali sva jo tolk v nulo, pa kako je z vitaminom D, kak je kalcij, zakaj visok zakaj nizek zakaj un hormon kako tret kaj osteoklasti kaj osteoblasti...skratka, mal too much :/ na koncu si kar izčrpan...sam overall vseen ni tolk hudo. Ne bit prestrašena. :) Je pa res, da poleg tega, da fajn izpraša področje endokrino okol pacienta, tud ostale teme vse preleti. Jaz sem mela še sarkoidozo (v povezavi s hipokalcemijo, na to sva prišli iz endokrino), antifosfolipidni sindrom, pljučni edem...ostalo se ne spomnim več. :/ je pa res, da pri ostalih poglavjih ne komplicira tolk in so važne res osnove.