Ustna vprašanja - prof. Košnik

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (interna_pri_prof.kosniku.doc)interna_pri_prof.kosniku.doc42 kB
Izpit iz interne je res precej stresna stvar, kar gre predvsem na račun OBSEEEEZNE snovi in precej napornega ter bralcu in studentu nič kaj prijaznega slovenskega učbenika. Profesorji so pa večinoma kar vsi po vrsti človeski in razumni!



Na nasi stopnji se učimo »na suho«, manjka nam kliničnih izkusenj, kar pa profesorji vedo! Res! Zato pogumno! Bistvo vsega je LOGIČNO IN ZDRAVO RAZMISLJANJE, zato učenje v tej smeri najbolj koristi!



Skratka, moje izkusnje . izpit na Golniku traja dobre 3 ure in gre takole:

Pacienta določi doc. Lainsčak (vedno ima praktični del pri prof. Kosniku on, pri prof. Musičevi pa mislim, da ne). Vzames celotno anamnezo in status s poudarkom na srcu in pljučih. Diagnoza ni tezka, ni eksotična, gre za pogoste stvari.

Poročanje je bolj pogovor - pri meni sva pri KOPB bolniku s plevropnevmonijo (tu PAZI, pljučnica je DD poslabsanju KOPB-ja in ne poslabsanje samo!!!) malo podebatirala o pafiju KOPB-ja in posledicah na organizem (tipičen status), potem pa pravzaprav kar hitro zasla v druge vode propedevtike: kaheksija (tudi z BMI 30 si lahko kahektičen, ker gre za relativno izgubo), teleangiektazije, atrijska fibrilacija klinično (absolutna aritmija, topovski valovi.).in se, pa ne vem več, kaj-adrenalin je naredil svoje, priznam;)

Prijazen je, pomaga, sodeluje, usmerja, čeprav se včasih res spusti v podrobnosti, ampak bolj za to, da bi se na izpitu se kaj naučili, kar navsezadnje sploh ni slabo. Tako se poročanje lahko tudi zavleče-pri meni naju je ze po pribl. pol ure prekinil kar profesor, ko je ze prisel pome!



Prof. Kosnik te povabi v svojo pisarno, ponudi kavo, sok! Pred seboj ima list z natipkanimi vprasanji - okrog 10 jih je, vendar izmed njih dejansko vprasa le pribl. 4, a jih razsiri s kupom podvprasanj. Kolegica je en dan pred mano imela povsem drugačna vprasanja.

Skratka, pri meni, sva najprej dokončala o pacientu - preiskave, zdravljenje! Poves kako bi ga po vrsti obravnaval, kaj vidis in kako gre to skupaj s tvojim pacientom, torej:

· RTG pc - opis. moj pacient-posebnosti: zasenčenje desnega spodnjega reznja, emfizem- polozaj reber, lobulirana prepona!, relativno majhno srce .

· EKG - analiza po vrsti, bistvena sistematika! Kar je odstopalo od normale, pa so bili visoki P valovi=P pulmonale (povečan desni atrij, če siroki, potem levi atrij), izrazita leva srčna os, sotorasti T valovi (posumis npr. na hiperkaliemijo), v posnetku vidna ekstrasistola (supraventrikularna, ker je bil QRS ozek).

· Laboratorij - primerjala sva izvide pred sprejemom, na intenzivi in med okrevanjem: parametri vnetja-CRP, levkociti (sprva so bili se v mejah normale, ker se se niso mobilizirali, pri zdravem so namreč bolj ob stenah zil), prokalcitonin (bakterijska vnetja, sepsa), elektroliti (Na, K, dehidracija, hipovolemija), retenti (sečnina.), plinska
analiza arterijske krvi - pH, pO2, pCO2, frekvenca dihanja- kaj je
respiracijska insuficienca, pri meni je slo sprva za respiratorno
alkalozo, kasneje pa se je pridruzila se metabolna acidoza, ker je
prislo do sepse... to vse spoznas iz pH -ali se ujema s pCO2 in kako
je s HCO3, tudi po baznem ekscesu lahko ocenis...

· Etiologija in zdravljenje: 3 najpogostejsi bakt. povzročitelji izvenbolnisničnih pljučnic(pnevmokok, H.influence, Moraksela catarhalis), njihova občutljivost za atb - katere predpises empirično in zakaj.. in kdaj amoksicilin ali amoksicilin+klavulanska, kdaj makrolidi. Nekaj besed se o respiratornih kinolonih in ciprofloksacinu, za katere bakterije-vendar to vprasanje najbrz bolj za dodatek, ker se kar prevečkrat predpisuje Avelox (moksifloksacin).



Tako sva ob obravanavanju pacienta razvijala pogovor se naprej - zakaj hipokaliemija-stranski učinki B agonistov, kortikosteroidov(delen mineralkortikoiden učinek, kje v ledvicah)!!!



Atrijska fibrilacija in undulacija - nastanek, razlike, frekvenca atrijev, odgovor prekatov. kako spoznas na EKG-ju. kako zdravis. Atrijska undulacija ima ponavadi fizioloski blok prevajanja 2:1, zaradi refraktarne dobe AV vozla, z zdravili, ki delujejo na AV vozel blok povečas na 3:1, nikoli ni permanentna, je zelo nestabilna(bolj nevarna kot fibrilacija) in velikokrat jo sprozi tudi hipoksemija, ostalo pa lepo pise v knjigi!

Pacient je prejemal tudi verapamil, zato sva malo podebatirala o tem (bolj za dodatek!!) - Ca antagonist, deluje na SA vozel, kadar je ta aktiven, pri atrijski fibrilaciji ima pa večji vpliv na AV prevajanje, ker SA nima prave funkcije.



Da ne bi ostala le pri pljučih in srcu, je sledilo novo vprasanje o celiakiji - etiologija na ravni črevesne sluznice, protitelesa, klinična slika pri otrocih(nenapredovanje na telesni tezi) in odraslih(malabsorpcija Ca in Fe, klinična slika te malabsorpcije-npr. odrasel moski z mikrocitno anemijo, najprej isčes prikrite krvavitve-3x blato na kri.itd, nato posumis ze na celiakijo, ali pa prezgodnja osteoporoza.), diagnostika, zdravljenje. Zunajčrevesne znake sva le omenila.



Za konec pa se gigantocelični temporalni arteritis in z njim revmatična polimialgija -klinična slika, diagnostika, zdravljenje (dovolj pise v priročniku za druzinske zdravnike na revma.net). Predvsem je pomembno, da ves, da gre za urgentno stanje zaradi nevarnosti oslepitve in tudi blizine kavernoznih sinusov. Visoke doze kortikosteroidov!



Skratka, vmes se je zvrstilo se par vprasanj (tudi malenkost o alergiji na zdravila, po katerem tipu, kozni testi, specifični IgE), saj vse skupaj poteka kot POGOVOR, misli in teme se prelivajo ena v drugo. Podajas kratke odgovore, ni se treba na dolgo in siroko razgovorit ali nastevat tabel in česa podobnega! Profesor je res vredu, ocenjuje razmisljanje, ne zameri, če česa takoj ne ves, ampak ti pomaga s podvprasanjem in te usmeri, da vidi, če ves, o čem teče debata! Zaveda se, da smo brez kliničnih izkusenj, prav tako pa ne gleda veliko na oceno pisnega izpita - ve, da so vprasanja tam pasja in da je pisni nad 70 ze kar uspeh.

No, ne se ustrasit česa zgoraj napisanega, tezja vprasanja najbrz vprasa za visjo oceno, da vidi, kako razmisljas. Osebno imam odlično izkusnjo!



Vsa vprasanja, ki so na njegovem listu niso obveza-marsikaj vprasa dodatno in potem dopise. Na mojem listu je bilo se nekaj vprasanj-vseh nisem niti videla, in tudi se jih ne spomnim, nekatera pa:

-astma,

-motnje dihanja med spanjem,

-Cushingov sindrom,

-celiakija,

-srčno popusčanje,

-atrijska fibrilacija,

-zdravila za hipertenzijo in stanski učinki,

..



Kar se hematologije tiče, ni bilo vprasanj (razen malo o levkocitih ob vnetju, pomik v levo, omenila sva mikrocitno anemijo), iz revme sem dobila samo zadnje vprasanje-vendar mislim, da le kot dodatek za visjo oceno, ledvice tudi nič konkretnega, le v sklopu prerenalne azotemije in pacientovih lab. izvidov (sečnina bi bila relativno povisana bolj kot kreatinin in zakaj-absorbira se v tubulih, kreatinin pa ne).



Za popotnico: logično razmisljanje in pogum! Tako ne bo tezko in ocena bo lepa! Srečno!