Ustna vprašanja - prof. Vidmar

Profesor Vidmar se je izkazal za zelo dobro izbiro, ceprav je bil izpit pri njem maratonska izkusnja (5,5h!!). Mogoce smo bile malo krive tudi same, ker nas je bilo 6, tako da je ustni trajal (pre)doooolgo - tako da, vzemite si sabo kaksno cokolado pa kej za pit, ce ne mislite skupi past :P

Najprej smo dobile vsaka svojega pacienta. Za vse niti ne vem kaj jim je bilo (po treh anamnezah in statusih ti koncentracija zacne exponentno padat :P), ampak mislim, da so bile diagnoze encefalitis, okuzba zgornjih secil, tipicna pljucnica, hepatitis, crevesna okuzba in endokarditis. Kar se tice pacientov prof. niti ni prevec kompliciral - poves anamnezo na hitro, pa status, pol pa sprasuje katere preiskave in se da vec ali manj vse odgovorit z mal zdrave pameti, ce pa kej bolj detailnega sprasuje, pa pol itak pove, da tega ne morees vedet in da samo tako sprasuje (po moje zato, da ti lahko pol on pove ;))
Potem je vprasal vsako 4 vprasanja, kar pomeni 24 vprasanj vsega skupaj (gre po vrsti - najprej vsi prvo vprasanje, pol vsi drugo ... ) in cisto prevec casa - mislim, da smo bile po stirih urah vse ze precej hipoglikemicne :/ Prvi dve vprasanji nam je profesor povedal vnaprej, tako da smo se lahko pripravile (medtem ko so druge odgovarjale), zadnji dve je spraseval iz glave.

Vecina vprasanj je bila standardnih (glej MedenoSrce), izjemoma so se pojavili (!!):
- HANTAVIRUSNA MRZLICA (samo sem ga pol zamenjala za leptospirozo ;))
- LEPTOSPIROZA
- AMINOGLIKOZIDI
- pa se ena zdravila, mislim, da vankomicin sam nisem zihr :P

Pol so bila pa se vprasanja za 10:
- herpes gladiatorum
- Wiscott Aldrich sindrom
- hantavirusna mrzlica
- razlika med primarno in sekundarno preventivo pri AIDSu

Toliko na splosno - zdej pa moj del izpita :P
Moj pacient: starejsi gospod s urostomo po odstranitvni mehurja, zbolel z nenadnim glavobolom in vrocino, ki je po Aspirinu padla, oslabelostjo in mialgijo. Ostalih simptomov ni imel. Sum na bakterijsko okuzbo zgornjih secil, izvor urostoma. Gospod je sicer skos nekaj govoril, da se je zastrupil z virusom, ampak sej vemo, da pacientom ni zmeri za verjet :P Je pa tako, da ce ste v dvomih, kaj je diagnoza ... ne se bat, pejte mal povprasat starejse kolege zdravnike - jaz sem jih prosila samo ce si lahko sposodim en stetoskop, na koncu smo se pa zaklepetali glede pacienta pa okuzb secil :))
Vidmar je zgledal precej zadovoljen, ker nisem prevec komplicirala z anamnezo in statusom, ampak sem bila dokaj kratka in jedernata (hihi, Stokin nas je dobro naucil ;)). Pol me je se spraseval, kako bi potrdila okuzbo secil pri tem pacientu - Vzames urin in pogledas sediment, v njem isces levkocite, lahko najdes se eritrocite. Pol me je se vprasal, kako bi vedela da gre za pielonefritis - mas levkocite v grucah. Vse nas je spraseval o osnovnih preiskavah (kri, urin, blato) - potegnes skupaj znanje od kaj pa jaz vem katerega predmeta in vrzes ven tisto, kar ti najprej pade na pamet in je dostkrat prav, drugace te pa se enkrat vprasa, pa se enkrat ... dokler skupi ne prideta do odgovora ;)

Jaz sem imela res super sreco z vprasanji - prvo je bila hantavirusna mrzlica :// Ko je ugotovil, da nekako nisem lih najbolj zadovoljna z vprasanjem, mi je dal na izbiro to ali pa leptospirozo. Izbrala sem drugo varianto, ker sem se vsaj nekaj spomnila od mikre in izpred dveh tednov ko sem to brala :P No pa vmes je mal skocil ven, pa sem na hitro pokukala v knjigo, tolk da sem bila zihr, da je res tisto kar mu mislim povedat ;P Podvprasanja so bila vezana na nacin okuzbe - kje pa kako pa kdo je ogrozen (L. se nahajajo v mocvirjih, zato so bolj ogrozeni ribici, sploh ce ne nosijo skornjev - Leptospire se prevrtajo skos kozo, tudi neposkodovano), pol sva se pogovarjala o ALO, ki je posledica okuzbe (kako se kaze, pa da je treba dat velik procent teh pacientov (ki jih je vseh skupaj nekaj na leto) na dializo) in terapiji (penicilin G ali pa cefalosporini III. generacije)

Pri prizadetosti CNS pri HIV okuzbi ga je dodatno zanimalo, koliko misim, da je prekuzenost s toxoplazno (40-50 verjetno, nimajo pa nobenih podatkov). Drugace je bil pa popolnoma zadovoljen z toxoplazmozo, kriptokok.meningitisom, HIV demenco, PME in primarnim limfomom CNS (o vsakem sem mu povedala par stavkov) in me ni vec spraseval o tem.

Tretje vpr. je bilo pozna borelioza - bolj ga je zanimal akrodermatitis pa kako bi ga diagnosticirala, pa kako bi potrdila da gre za boreliozni artritis. In kako bi dokazali boreliozno etiologijo meningitisa, pri nekom ki ima akrodermatitis in EM v anamnezi - pogledas likvor ... Potem me je se spraseval o terapiji pozne borelioze.

Zadnje vpr. so bili makrolidi. Zgledal je ful zadovolen, ko sem omenila, da se klaritromicin uporablja tud za H.pylori gastritis in T.avium intracellulare (He, karkoli ves o HIV se pri njem izdatno poplaca!)

Na koncu sva se se mal pogovorila o tistih nesrecnih hantavirusnih mrzlicah - je rekel, da ne rabi kej vec kot to, da vemo gre za hemoragicne mrzlice z renalnim sindromom, pa da so rezervoar mali glodalci. Potem sva se na kratko podebatirala o primarni in sekundarni preventivi (po cisti kmecki logiki gre pri primarni preventivi za preventivo preden zbolijo, pri sekundarni pa za preventivo po ze preboleli bolezni) in nato smo po petih urah in pol koncno dobile ocene, ki so bile vec kot lepe :))