Ustna vprašanja - prof. Strle


ok. 8h smo se vsi zbrali, vsak je dobil svojega pacienta, casa smo imeli 1 uro. (diagnoze so bile naslednje: 2 pacientki sta imeli klopni meningoencefalitis, 1 boreliozo, 1 urosepso, 1 pa bolnisnicno drisko, verjetno klostridijsko, ki jo je dobila na travmi, kjer je lezala zaradi odprtega zloma noge).

ko smo koncali, smo sli vsi naenkrat k njemu in vsak mu je moral na kratko podati anamnezo in status (res samo tisto, kar je bilo pomembno in je izstopalo), ob tem pa je se vsakega vprasal po delovni diagnozi, kaksno diagnostiko bi se speljal in mogoce se diferencialno diagnozo. podobno kot na vajah.

potem je pa vsakemu postavil se 2 vprasanji (naenkrat si dobil samo 1 vprasanje in potem si moral pocakat, da si spet prisel na vrsto):
- cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu
- kako ukrepamo pri klostridijski driski
- znacilnosti likvorskega izvida pri seroznem meningitisu
- obvezna in neobvezna cepljenja proti virusom
- obv. in neobv. cepljenja proti bakterijam (za ti zadnji 2 tocki si je fajn pogledat cizmanov ppt, kjer ma tabelo s cepljenji iz leta 2005/06 pa pr vsakem povzrocitelju v knjigi proti koncu poglavja pise, ce obstaja cepivo)
- protivirusna zdravila (cisto okvirno, nastet skupine, kaksnega predstavnika, mogoce mehanizem, slabosti)
- tetraciklini (mehanizem, predstavniki, spekter, str. ucinki, potem pa vprasa, ce bi zdravilo uporabili za zg. ali sp. dihala, prebavila, secila, spolne okuzbe, CZS pa neki ves, neki paprobas uganit- ce ustrelis mimo, ni nc hudega;)
- makrolidi na isti nacin
- protiglivicna zdravila (tukaj je mela pa kolegica smolo,ker dvomim da si je kdo od nas to spet bral iz farme, v infekcijah pa o tem nic ne pise, tko da se je probala spomnit cim vec in ko je strle vidu, da je postavu tezko vprasanje, ga je spremenil in jo vprasal kinolone)
- protiparazitna zdravila ( na glas je razmisljal, kaj bi vprasal pa je reku, da protiparazitnih zdravil ne bo spraseval pa je kolegica sama rekla, da jo lahko to vprasa;) kapo dol!!;)

no, potem sta bili pa dve kolegici med oceno pa ju je vprasal se vrste streptokoknih okuzb (se posebej sta se spustila v debato o razliki med impetigom in senom) in pa cisto okvirno o rumeni mrzlici.

sam je rekel, da je to bolj klinicni izpit, tko da ga neke hude podrobnosti res ne zanimajo. ocene so bile lepe, na koncu vsakemu cestita in pusti fajn vtis. priporocam;)