Predizpitni kolokvij - doc. Živin

Histologija – predizpitni kolokvij
Predizpitni kolokvij sem opravljala pri Doc. dr. Aleksandri Milutinoviæ – Živin. Zgledalo je tako, da sem mogla izbrati številko od 1 do 9. Te številke so določale komplet 4 preparatov. Jaz sem dobila:
Uhelj prašičevega ploda – poveš kakšen je epitelij, da so vidni epitelijski brstiči in kaj se iz njih razvije, katero vezivo vidimo (mezenhim) in kaj je zanj značilno (ni vlaken), omeniš lahko tudi mezenhimski skleroblastem.
Jetra- ovojnica, ki jih razdeli na režnjiče. Poveš, da parenhim tvorijo hepatociti, da ležijo okoli centralne vene. Razložiš, katere strukture so vidne v portalnem polju (interlobularna vena, arterija ter žolčni vod – kakšen epitelij ga obdaja). Želijo slišati tudi kaj o Kupfferjevih celicah, kje so in kaj je njihova funkcija
Ustnica – Sestavljata jo kožni del z enoskladnim ploščatim poroženevajočim epitelijem. Tam so mnoge dlake, znojnice, lojnice. Potem je vmesni del – ustna rdečina,pokriva jo enoskladen ploščati neporoženevajoči epitelij in je bogato prekrvavljena (žile v lamini proprii). Notranjo stran ustnice pokriva sluznica z enoskladnim ploščatim neporoženevajočim epitelijem. Omeniš glandule labiales, in vlakna skeletne mišičnine. Po tem vprašanju me je potem vprašala tudi, kje ležijo jedra skeletne mišičnine in koliko jih je. Enako tudi za srčno in gladko mišičnino.
Jajčnik novorojenke – spet začneš z epitelijem (enoskladni izoprizmatski – klični epitelij). Poveš, da je jajčnik tvori zona parenhimatosa z jajčnimi folikli (ni terciarnih jajčnih foliklov!) in zona vasculosa.
Za mikroskopiranje imaš 5 minut časa, lahko pa preparate sproti opisuješ. Na splošno ti pustijo prosto pot, da poveš kar znaš o določenem preparatu. Vmes mi je postavila še nekaj vprašanj o razlikah med mišičnimi celicami. Ne spuščajo se v prevelike podrobnosti. Poznati moraš celice, ki tvorijo določeno strukturo, njihovo obliko, jedra… Na koncu mi je postavila še eno osnovno vprašanje iz embriologije: kaj se razvije iz celic nevralnega grebena.
Načeloma kolokvija ni težko narediti, res pa je da zahtevajo da znaš vsaj osnove in da preparate pravilno prepoznaš.
Predlagam, da se za kolokvij učite iz knjigice za vaje in da delate direktno po preparatih. Če pa vam kaj še ni jasno, ali da vas res zelo zanima, si pa to poglejte v učbeniku.