OSCE postaje z izpita

Tokrat postaje niso bile tako enostavne.. Zgleda, da so zaradi bolonjskega sistema, kjer se predmet po novem ocenjuje, malo zaostrili tipe nalog in ocenjevanje. Postaje so bile tokrat s ‘hakeljci’. Potekale so dopoldan  in popoldan, asistenti so se vmes zamenjali. Ce so kolegi pred vami empaticni, bodo z vami delili, kakasne primere so imeli, namrec ti se ponavljajo preko dneva. Meni se zdi kolegialno in prav, da se znanje preda naprej oz. predstavi kolegom na naslednjih rokih, kako OSCE zgledajo. Tokrat je bil redkokdo pripravljen deliti svoje znanje z nami, zato ga jaz toliko bolj zelim predati naprej. Pri vsaki postaji je bilo vec moznih primerov – v smislu a in b testov na izpitih. Dobil si enega, tvoj sosed drugega.

Ocenjuje se cudno. Za vsako postajo si ocenjen po korakih, ne vem pa kaj je pozitivna meja za opravit posatajo. Koraki so razlicno utezeni, zato nekje lahko pozabis nekaj manj pomembnih in bo ok. Lahko pa pozabis ze enega pomembnega in ne bos opravil postaje. Potrebujes 6/9 opravljenih postaj.

Baje je bilo tokrat zaradi tako velikega stevila prijavljenih precej internih tezav in tudi vec zapletov na prakticnem delu.

Poleg tega je bilo receno, da se vse OSCE postaje ponovijo z asistentom znotraj skupine zadnji dan vaj. Pri vecini se to ne dela, na kar lahko opozorite.

IZPIT - OSCE postaje: Za vsako postajo so bile na voljo 4 minute. Nekoliko ga je zmanjkovalo pri pripravi injekcije, merjenju tlaka, preracunavanju enot in ocenjevanju pitja alkohola ter pisanju naloga za patronazno sluzbo.

1.) IZPOLNJEVANJE NAPOTNICE ZA PATRONAZO – podana je zgodba, za kaj se gre, izpolnit moras napotnico. Pravilno izpolnit glavo (tiste cifre in pazi za kaksno obdobje jo izdajas!), zapisat naloge patronaze, jih casovno opredelit (kolikokrat na teden oz.na koliko casa). Pazi, na katero stran kaj napises. Na prvi izpolnis glavo, napises PATRONAZNA SLUZBA in napises za katero bolezen se gre. Na drugi strani opredelis naloge. Podpisi se.

a) shizofrenik (verjetno za depo inj.antipsihotika)

b) po mozganski kapi, nepokretna, prelezanine (potrebno obracat na postelji)

c) atrijska fibrilacija, nepokreten, na warfarinu (verjetno odvzem krvi za INR)

2.) IZPOLNJEVANJE RECEPTA podana je zgodba, za kaj se gre, izpolnit moras recept. Izpolni glavo. Podpisi se!

a) Angina, alergija na penicillin, predpisi zdravilo (npr. sumamed (azitromicin), 1 skatla, kako pogosto, 3 dni, p.o.)

b) Cistitis, mlada zenska,  po macrobidu(furantoin) ji je slabo, predpisi zdravilo (npr. primotren za 3 dni, …)

c) Pacienta je pri delu na vrtu ‘zagrabilo v hrbtu’, bolecina v 1 dnevu ni popustila, predpisi analgetik (npr. paracetamol 500mg, 2 tableti na 8 ur, max. 8 tbl.dnevno p.o.). Lahko predpises samo 1 skatlico, da vidis, ce sploh pomaga. Ni nic narobe s tem, ce to poves.

3.) INTERPRETACIJA LAB. IZVIDOV podana je zgodba, za kaj se gre, podat moras 3 mozne diagnose glede na anamnezo, status in lab.izvide (referencne vrednosti se razume, da poznas na pamet - za dolocitev anemije, infekcije, proteinurije). Pri meni je bila malo hecna zgodba v smislu, da 30-letno pacientko 3 dni boli v spodnjem desnem kvadrantu, 38,5 vrocine, v urinu je bilo razbrati proteine, levkocite in bakterije. Dg.: okuzba zgornjih secil, ledvicni kamni, glomerulonefritis. To je bilo sigurno prav. Nekateri pravijo tudi tumor, travma..?

4.) OCENJEVANJE SRCNO-ZILNEGA TVEGANJA podana je zgodba, za kaj se gre, ocenit moras tveganje s tabele. Tabela je klasicna, taksna kot v ambulanti, nobenih stevil ni treba na pamet znat. Pazi! Baje so tabele v ambulantah se stare, tako da za pacienta, ki ima diabetes, ne ocenjujes tveganja po tabeli za sladkorne bolnike, ampak avtomatsko dolocis 40% tveganje. Enako velja za bolnike, ki so ze preboleli srcno-zilne dogodke (kap, infarkt..). Sicer pa pazi!  Ce je pacient star 48 let, to zaokrozis na 50 in gledas v tisti vrstici, kjer pise 50 in ne 40! Podano imas vse ostalo, kar rabis vedeti: kajenje, holesterol, tlak.

5.) MERJENJE KRVNEGA TLAKA – ne napacno nastavit mansete, ne pozabit s prsti preverit, ce je pravilno namescena, ne pozabit vprasat, koliko ima ocenjevalec tlaka obicajno, ne pozabit iztisnit iz mansete preostalega zraka, preden jo namestis, ne pozabit napihnit za 30mmHg cez obicajne vrednosti in ne vec! Rezultat podaj s sodim stevilom in obvezno komentiraj, ce je tlak normalen, povisan. Npr. 138/88 je normalen tlak. Ne gre za hipertenzijo.

6.) DRUZINSKI KROG- Ena moznost je, da ti ustno podas navodila ocenjevalcu, kako narisati druzinski krog. Druga moznost pa, da sam rises druzinski krog na primeru svoje druzine. Vmes si vprasan, kaj pomenita oddaljenost in velikost krogov (torej blizina clanov in pomembnost zate oz. vpliv nate). Fino je, ce vkljucis tudi koga, ki ti je blizu in ni del druzine, namres tudi te osebe se rise v druzinski krog (npr. na pol narisan v krogu).

7.) OCENJEVANJE PITJA ALKOHOLA - podana je zgodba, za kaj se gre, izracunat moras koliko enot alkohola oseba spije tedensko in ocenit za kaksno vrsto pitja gre. Primer: vsako nedeljo po tekmi spije s prijatelji 2 pivi (1 pivo = 0,5L), pred sluzbo od pon.do pet. slice zganja , vsak torek in cetrtek po sestanku 2 dcl rdecega vina, on kosilu vsak dan 1 pivo. Okoliscine… Sodelovaci so ga ze veckrat opozorili, da naj preneha s pitjem. Placal je visoko kazen zaradi voznje pod vplivom alkohola. Pristal je na urgenci, ker je v opitem stanju padel in se poskodoval… Odg.: gre za____SKODLJIVO PITJE_____.

8.) PRIPRAVA I.M. OZ. S.C. INJEKCIJE - podana je zgodba, za kaj se gre, v smislu, da bos zaradi tega in tega dal s.c.inj. Casa je tu skoraj premalol. Izbrat moras brizgo (Pazi, pravo brizgo! Za 1mL aspirirat ni bilo ok, ce si izbral brizgo za 1 mL.. ne vem, zakaj :o), izbrat pravo igloo za aspiracijo in nato za vbrizganje (za s.c.izberes najkrajso), znat zrak iztisnit, na koncu pravilno odstranit injekcijo (s tistim nastavkom na rumenem boksu jo odstranis, ne da bi se je dotikal), idr.

9.) VSAKOLETNE LAB. PREISKAVE OB HIPERTENZIJI – navedes standarnde preiskave (7 navedenih je dovolj). Glomerulna filtracija, proteini v urinu, kalij v krvi, glukoza v krvi, urea-secnina in ne secna kislina!, kreatinin v krvi, lipidogram… Obstaja razlicica, da napises vsakoletne lab.preiskave ob sladkorni bolezni.