Opis izpita (2012-11-15)

Od testa iz dne 15.11.2012 je sicer minilo že nekaj časa, kljub temu pa pošiljam krajši vtis. Na družinski medicini se lahko pohvalijo s čisto novo knjigo; knjigo lahko kupite na katedri, stane 25 evrov, račun dobite po pošti domov. Knjiga je mnogo manjša in dosti prijaznejša, še vedno pa polna balasta. Na zadnjem dnevu vaj so nam zagotovili, da bodo vprašanja na izpitu izključno iz knjige. V realnosti temu potem seveda ni bilo tako, da ne jemati za čisto zlato vse kar rečejo. Na testu se je kakih 50 vprašanj ponovilo, 50 pa jih je bilo novih. Nova vprašanja so bila deloma iz knjige, deloma pa na njih niti z znanjem internista ne bi znal pravilno odgovoriti.

Nova vprašanja:
- katera zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje srčnega popuščanja, se lahko uporabljajo tudi za zdravljenje hiperplazije prostate (ace inhibitorji, beta zaviralci, alfa zaviralci, ...)
- kaj je značilno za patronažno sestro (je del zdravstvenega tima, dela pod neposrednim nadzorom zdravnika, ima lastno geografsko območje delovanja, ...)
- kaj pomeni kakovost dela (všečnost zdravnika in še kup drugih bedastih trditev)
- kaj vse spada v krog kakovosti (iz knjige)
- kaj mora storiti zdravnik preden uvede dispanzersko metodo (dovoljenje ministerstva za zdravje, mora spoznati populacijo svojih pacientov, ...)
- podan je bil izvid in si mogel iz njega razbrat ali gre za sekundarno hipertenzijo, hipertenzijo zaradi hormonskih motenj oz. kakšen tip hipertenzije
- ciljana višina glikiranega hemoglobina pri diabetiku
- ciljana višina pritiska pri diabetiku
- kaj je najboljši način preventive pred pojavom nefroloških težav pri diabetiku (jemanje inzulina, jemanje oralnih diabetičnih zdravil, še druga zdravila)
- nekaj v povezavi z normalnim bmi-jem
- izračun enot alkohola neke pijače

Več se žal ne spomnim.
Praktični del: pisanje recepta (ne se pozabit podpisat), ocena koronarne ogroženosti, 7 klasičnih preiskav pri na novo odkritem diabetiku, delovni nalog za fizioterapijo pri levostranski lumboishialgiji (pazite - na koncu listka vam ŽE piše katero vrsto fizioterapije mu morate napisati, tako da si ne rabite razbijati glave; zadevo samo elegantno prepišeš iz navodila), razlaga risanja družinskih krogov, merjenje tlaka, iz podanega laboratorijskega izvida si mogel ugotoviti, da gre za perniciozno anemijo, nefarmakološko zdravljenje hipertenzije (asistentka je dala navodilo, da naj čimbolj točno napišem). Same znane postaje v bistvu.

Ustni: vlečeš dva listka, pisni izgleda kot igranje vlog: spraševalka je bila pacient, ti pa zdravnik; kaj vse vprašaš, na kakšne preiskave pošlješ, daš kakšna zdravila. Odgovori na primere za ustnega so sicer res v kopirnici, vendar raje razmišljajte še izven tam podanih okvirjev.

Srečno