Ustna vprašanja - Stanič, Grunfeld, Bošnjak

Stanič - reanimacija
Pripeljejo ti poškodovanca iz prometne nesreče; vitalni znaki: fr. dihanja 7/min, saturacija na Ohio maski 96, art. tlak 170/nekej, fr. dihanja 40/min... Vmes gre v asistolijo, kaj narediš. Na koncu sva prišla do tega, da ima poškodbo glave, pa sva mal od tega debatirala.

Grunfeld
najprej EKG s sinusno tahikardijo in denivelacijami v V1-V6 (kaj vse lahko povzroča tako denivelacijo?), nato EKG z VT (terapija).
V ambulanto starši pripeljejo 3-letnega otroka, ki je že nekaj dni prehlajen, kašlja, zadnji 2 uri pa je slabše - bolj kašlja, težje diha. Ne, nima lajajočega kašlja in ne, se ne slini, temperatura 37,2. Pri avskultaciji slišiš oslabljeno dihanje, piske v ekspiriju. Daš inhalacije Ventolina (kisik nastaviš na 15L!), po Ventolinu slišiš piske še bolj izrazito (odprle so se poti). Ker je saturacija še vedno samo 92, ga sprejmeš. Še vprašanje, kako se kaže dihalna stiska pri otroku.

Bošnjak
Katere so indikacije za nevrokirurško zdravljenje pri poškodbah glave, kakšne ukrepe izvajamo pri zvišanem IKT, koliko likvorja je skupno v mL, kdaj ne bi šel sploh operirat pri poškodbah glave, ker nima smisla.