Zbirka ustnih vprašanj

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (ustni-izpiti_65d4e7d6b1c0a.docx)ustni-izpiti_65d4e7d6b1c0a.docx45 kB

Prof. dr. MARIJA PETEK ŠTER

1.55-letnik moški po poklicu varilec, prihaja na pregled zaradi poslabšanja vida (si mdpšjevc, kaj bi ga vprasal, pregledal in kam bi ga napotil naprej. Ali lahko tak clovek po operaciji, ko okreva spet dela kot varilec? Ne. Katero kategorijo invalidnosti mu lahko priznajo? 3.

2.8-letna deklica z angino (vprasanja, centorjevi kriteriji, bris, terapija)

3.66-letni moski pride na kontrolo s poskodovano roko. Vprasas kako je prislo do nezgode? Z njim je zena, ki pove, da je gospod zaspal za volanom, tudi cez dan veliko spi, zjutraj se zbudi utrujen. Povprasas se po drugih dejavnikih tveganja za OSAS. Ali lahko tak bolnik vozi? Ne, dokler ne dobi pripomockov za OSAS.

Vtis: brez skrbi, zelo simpaticna izprasevalka, daje podvprasanja ampak so vsa zelo common sense. Pogleda pisni in OSCE, brez problema zvisa oceno.



  1. 17 letnik s krvaveco rano na glavi. Potem vprasas kako se je zgodila nesreca, pove da je na poti v solo padel s kolesom, pripeljali so ga prijatelji. Malo je disoirientiran, govori ne povezano. Seveda oskrbimo rzno in ga posljemo naprej. Potem vprasala ali ga lahko nekdo pelje ali mora z resilcem - reces da more z resilcem ker lahko zgubi zavest, neha dihati in pa lahko dozivi epilepticni napad! 
  2. 65l zenska z vročino. Vprasas po drugih simptomih, pove da ima izmecek gnojni pa da tezje diha, na koncu prides do tega da gre za pljucnico, in ker ima veliko kronicnih bolezni in saturacijo 90% jo posljes na bolniscnicni zdravljenje se prej jo stabiliziras - das infuzijo ker je hipotenzivna, das kisik da izboljsas oksigenacijo. Potem me je vprasala ptoti cemu vse lahko gospo se cepimo preventivno - pnevmokok, gripa, covid in pa kar nisem vedela lahko samoplačniško se proti herpes zoster
  3. 56l ki dela v brusilnici in ima okvaro sluha. Seveda gre za poklicno bolezen, ki jo moras opredeliti - kdaj je bolezen poklicna kateri so kriteriji. Potem še kako poteka prijava poklicne bolzeni. Ce pride k tebi najprej in si ti mdps zdravnik, ga napotis k osebnemu in ta ga potem poslje na vse preglede orl etc da izkljuci vzroke ki niso povezani z delom. Potem se poslje sum komisiji. 

Vtis: prijazna, pomaga, nic bat :))

 

1. Vprašanje: 12-letni fantek, ki ga boli trebuh. Sprašuješ, ona odgovarja. Koliko časa ga boli (danes, že zjutraj, potem so ga šli iskat v šolo, zdaj je še slabše), kakšna je bolečina (najprej difuzna, zdaj lokalizirana v spodnji desni kvadrant), še kakšni drugi simptomi (nekoliko povišana temperatura, je tudi bruhal). Pomisliš na akutni apendicitis, ona komentira, da bi bilo dobro pri starših preveriti, če je slepič že imel odstranjen. Ga še ni imel, ok, napotitev pod nujno na IPP/abd. kirurg/pediatrična (jaz sem avtomatsko rekla abd. kirurg in je ona komentirala, da ubistvu mora bit nekdo, ki se ukvarja s pediatrično populacijo, seveda, čisto logično). Kako ga peljemo? Lahko bi šel z rešilcem, če nam je to na voljo. Lahko ga peljejo starši. Ali pričakujemo kakšen zaplet med vožnjo? Ne zares, mogoče lahko še enkrat bruha. Nekje vmes sva se še pogovarjali, če bi mu lahko dali kaj v ambulanti, sem rekla, da bi mu lahko nastavili kanal, infuzijo (ker je deloval posušen/dehidriran), lahko kaj proti bolečinam, proti slabosti not namešamo… 

Vprašanje je bilo še o bolniški za mamo: poveš, da ji za nego otroka pripada 7 koledarskih dni. Fora je, da to začne teč šele, ko otrok pride iz bolnice. Potem lahko dobi nadomestilo za spremstvo (ampak, samo na dneve, ko odpelješ otroka v in iz bolnice), kaj pa potem tist dan, ko je on v bolnici? Uradno ji nič ne pripada, bi mogla it v službo. Kar delajo v praksi je, da izdajo bolniško za mamo, v smislu stresne obremenjenosti, anksioznosti itd. 

2. Vprašanje: 73-letna kmetica, svojci kličejo za hišni obisk. Vprašaš zakaj kličejo, kakšna je situacija? Gospa je naša bolnica, slabo pokretna, dve leti po CVI. Ima razjedo na med. strani distalne goleni (mogoče arterijsko, mogoče vensko, to je ona sama povedala, ni bila ključna informacija). Rano ima že nekaj časa, ampak sedaj jo je začelo zelo boleti in cedi se iz nje. Gremo na hišni obisk, rabimo takoj? Ne, lahko jutri oz. takoj, ko imamo nek termin frej. S kom gremo idealno na hišni obisk? S patronažno sestro, ker bo ona potem oskbovala rano. Smo na hišnem obisku, pregledamo gospo, pregledamo rano: ta je rdeča, vneta, delno nekrotična, smrdi, iz nje se cedi. Drugače status v mejah normale. Sem rekla, da sestra oskrbi rano, očisti, preveza. Damo AB (lahko tudi kaj proti bolečinam). Sem rekla, da se tudi pogovorimo z družino kako skrbeti, na kaj je treba biti pozoren, še enkrat pogovor o preprečevanju preležanin (čeprav to ni ključno pri tej zgodbi). Sem rekla, da izdamo delovni nalog za patronažno službo: obisk in ocena stanja, preveza rane (na 2 dni), nadzor nad jemanjem zdravil, lahko meritev vitalnih znakov… Potem me je specifično vprašala kako bi pri tej gospe zgledali ukrepi primarne, sekundarne, terciarne, kvartarne preventive (primarna: cepljenje gripa, pnevmokok, covid; sekundarna: redne kontrole vitalnih funkcij; terciarna: urejenost AH, glikemije, zdravila v pravem odmerku + rehabilitacija!; kvartarna: pri gospe bolj malo, ker je za svoja leta res slaba, ali bomo delali invazivne teste in operacije? Verjetno ne, pri gospe smo že pozni, je v slabem stanju, ne bomo reševali vseh stvari, ki grejo narobe za vsako ceno.

3. Vprašanje: 40-letni delavec, ki ga skrbijo roke. Ti si MDPŠ. Vprašaš kaj dela (v neki tovarni, kjer cevi oblačijo v nikelj-kromove spojine), koliko časa je na tem delovnem mestu (nekaj mesecev, pred tem je delal v istem podjetju, ampak na drugem delovišču), kdaj so se začele pojavljati težave (kakšen mesec po menjavi delovišča), sama pove, da so spremembe nekako ostro pri robu rokavic, luščeča, hrapava, rdeča koža. Pove tudi, da je pred tem na istem delovnem mestu bil drug delavec, ki je imel enake težave in so ga zato morali premestiti. Vprašaš še glede zaščitne opreme, rokavic, če so probali zamenjati rokavice, ti pove, da so in da se ni izboljšalo (vse to te usmerja proč od alergije na lateks in v smeri niklja). Sem ji povedala, da je problem v niklju, da je to zelo pogost iritant, da ima ogromno ljudi z njim težave (poceni nakit itd.). Potem me je vprašala kako zdaj naprej, želela je slišati nekako celoten potek, kaj se potem dogaja z delavcem, po tem ko mi ugotovimo povezavo z delovnim mestom. Z izvidom/odločbo (not sure točno kaj je ta papir, ki ga da mdpš) ga pošlješ k osebnemu zdravniku. On ga mora poslat k dermatologu, ki postavi diagnozo, naredi krpične teste in diagnosticira poklicno bolezen. S postavljeno diagnozo lahko šele prijavljamo na invalidsko komisijo (za invalidnost 3. stopnje in nadomestilo za razliko do plače, če bo na novem delovnem mestu plačan manj). Jaz sem tukaj omenjala še oceno tveganja delovnega mesta in je rekla, da je že narejena. Mislim, da je rekla, da kot MDPŠ tudi kontaktiraš delodajalca in urediš menjavo delovnega mesta? To nisem čisto prepričana kako gre dejansko.

Vtis: Zelo prijazna, prvi dve vprašanji sva brez nekih težav pokomentirali, nič dramatičnega. Tam za bolniško sem ji rekla samo, da ji pripada 7 koledarskih dni in nisem vedela točno kaj z unim dnevom vmes pa mi je sama povedala, brez problema. Osvežite ravni preventive, to zelo rada vpraša. Pri MDPŠ je blo pa moje odgovarjanje nekoliko slabše, saj sva prišli do odgovorov, ampak se mi je zdel cel pogovor zelo clunky haha. Nisem imela dobrega pregleda, kakšno je sosledje dogodkov, ko mdpš ugotovi neko bolezen, sepravi kam potem pošlje naprej, kdo kontaktira delodajalca itd. Sem malo prehitevala, ker sem dosti hitro rekla, da bi lahko dali na komisijo in je rekla ja ampak kaj rabimo prej? Valda, potrjeno diagnozo. Skratka kljub temu, mi je zvišala na 9. Bi razumela tudi, če bi mi pustila 8, ker je bilo to zadnje vprašanje dosti neprepričljivo haha, ampak i’ll gladly take it.

Thank you for reading my ted talk haha.

 

Prof. dr. IGOR ŠVAB

1. Vprašanje: 32-letni moški, najdejo ga na tleh pred shopping centrom neodzivnega, ti greš tja; je sicer odvisnik od heroina in takoj pomisliš na OD, ampak dejansko ni to; akutni abdomen

2. Vprašanje: 81-letna gospa, prihaja v ambulanto na redno kontrolo zaradi podaljšanja receptov; greš skupaj skozi zdravila in poveš katera bi lahko ukinil glede na množico zdravil (npr. Benzo, ki je predpisan že 10 let, hipolipemik glede na relativno nizko tveganje in starost)

3. Vprašanje: 40-letna administratorka prihaja zaradi nespečnosti; kako bi pomagal kratkoročno (benzoti) in dolgoročno (nefarmakološko)

Vtis: Zelo sproščeno, pogovarjaš se kot s pacientom in ti Švab odgovarja na vprašanja. Do akutnega abdomna nisem prišel sam, ampak je rekel da kljub temu super, ker je bil zakompliciran, pa še itak so nova vprašanja. 1 ocena gor.

 

1. Vprašanje: Gospod s kostnimi metastazami, pomembno je vedet tiste fore glede stopenjske terapije bolečine, obsevanje itd. Drugače pa pač poveš, kako bi ravnal ob hišnem obisku, kaj je pomembno glede paliative, kaj narediš glede drugih simptomov (zaprtje, želodec in NSAID itd.)

2. Vprašanje: 86-letna gospa z demenco, spet hišni obisk, kako ravnaš, KPSS in test ure, pošlješ k nevrologu, da izključi druge tipe demence kot alzheimerja, kako je z domom (plusi minusi).

3. Vprašanje: 38-letnik na sistematskem pregledu, kadi ogromno, pije tvegano, ITM 29, holesterol 6, tlak 160/100, se ne giba, prehrana nikakva itd. Moraš ga motivirat, ampak mu prepustiš, da sam pove, kaj bi najlažje spremenil!

Vtis: Sproščeno, debata, podvprašanja so včasih tudi bolj samo zato, da vidi, kako razmišljaš, tudi sam rad še kaj dodatno pripomni. Jaz sem imela prijetno izkušnjo. Drugače se pa drži tega, da zviša za max. 1 glede na OSCE/pisni.



Prof. dr. DAVORINA PETEK

 

1. Vprašanje: 82-letna kmetica prosi za obisk na domu

Ponoči ima dispnejo, na goleni ima razjedo, povišan tlak, nereden ritem, tahikardija. Dd: srcno popuscanje, hipertenzija, atrijska fibrilacija, kronična venska bolezen (razlika med vensko in arterijsko razjedo - pulzi, barva, edem). Terapija: antibiotik, ce gre za okuzeno razhedo, kompresija, diuretik, antihipertenziv, patronaza, socialna sluzba, ker zivijo v bolj revnih razmerah.

2. Vprašanje: 40neki-letna ekonomistka prihaja zaradi hitrega bitja srca

Skozi anamnezo ugotovis, da gre za tezave doma, boji se partnerja, ki nad njo izvaja verbalno nasilje, fizicno ne. Usmerili bi jo na zavod za socialno delo, ce pride do fizicnega nasilja lahko ukrepa policija, moznost je tudi varne hise.

3. Vprašanje: 80neki-letni bolnik ima tezave z dihanjem ponoci

Spet gre za srcno popuscanje

Vtis: zelo prijeten ustni, ima scenarij za vsak primer, ki se ga drzi. Gres sistematicno skozi anamnezo, status, mozne diagnoze in terapijo. Vmes daje podvprasanja, ce kaj pozabis, te usmerja. Nic kej hudega in podrobnega. Zvisala za eno oceno.



Prof. dr. NENA KOPČAVAR GUČEK

 

1. Vprašanje: 62-letni kuhar, ki hujša; Sb II

2. Vprašanje: 42-letna gospa težje piše; multipla skleroza

3. Vprašanje: 86-letna starostnica zadnjih nekaj tednov vse bolj pozablja; demenca

Vtis: Extra prjazna, vleces 3 listke 1 enga kupa (lahko ne dobis MDPS), razlozi ti proces ocenjevanja in izhodiscno oceno, lahko visas za 1 maksimalno

 

1. Vprašanje: Krvavitev iz danke

2. Vprašanje: Bolečina v prsnem košu

3. Vprašanje: Vnetje sečil

Vtis: Pri krvavitvi iz danke je bil gospod z polipozo, ki hodi na redne kolokoskopije. Na zadnji so mu ugotovili en ful velik polip iz katerega krvavi. Predlagali so mu op, ampak jo zavrne. Povedat moras kaksni so lahko problemi (npr da ima anemijo) in kako bi postopal, ker se noce op. Da mu razlozis postopek, benefitse in slabosti in da se sam odloci pol. 

Bolecina v prsnem kosu je bil 47 letni natakar, ki je debel, kadi in pije. V preteklosti je ze velikokrat imel bolecino v prsih ob naporu, zdaj jo pa ima v mirovanju ze dve ure. Je pri vas, kaj mu das (mona), kaj vse mu nardis (ekg, status…) in kako ga pripeljes do bolnice. Ce pride sam voznik brez sestre, mora it OZ ali njena sestra zraven na prevoz do bolnice. Kaj se lahko zgodi med prevozom (ami)

Vnetje secil je bla zenska srednjih let, ki ima okuzbo 1x na leto. Vprasas za lab, kasen ma status (vrocina, ledveni poklep, trebuh), kasne antibiotike je mela pri prejsnjih okuzbah in tko. Podvprasanja: kateri antibiotik bi dal nosecnici, kaj ce se zenski ponavljjo vnetja, kam jo posljes (uz)…

 

Skratka to poteka tako, da vleces listek z krajsim opisom, in pol ti ona prebere celotno anamnezo. Pol pa ti sprasujes za status, kar bi pogledal in ti pove, kaksen je. Pol malo poves kaj ji je (samo diagnozo, ne rabis ddx) in razlozis kaj bi delal, zdravil itd. Na tem listu ima tudi ze dopisana podvprasanja za visjo oceno, tko da si nic ne zmisljuje, gre po tej skripti z vprasanji in cav. Lahko dobis mdps, ce ga zvleces, ni pa nujen.

Res je zelo prijazna, tko da ce dobite njo, samo korajzno, ker to je bil en izmed lepsih ustnih na faksu ❤️ mate to 

 

1. Vprašanje: 41-letni moški z bolečinami v prsih (miokardni infarkt)

2. Vprašanje: 55- letni moški z bolečino v križu (sindrom caude equine)

3. Vprašanje: 28-letna administratorka s kašljem (astma)

 

1. Vprašanje: 24-letno dekle, ki že nekaj dni hodi pogosteje na vodo (okužba sečil)

2. Vprašanje: 33-letni mož, ki kliče in želi, da pridete na hišni obisk k njegovi ženi (depresija)

3. Vprašanje: Občinski funkcionar, ki nenaročen pride na pregled in zahteva obravnavo izven vašega delovnega časa (poškodba v prometni nesreči, profesionalizem)

Vtis: Zelo prijazna. Razloži ti, da lahko na ustnem zvišaš/znižaš za eno oceno ali pa ta ostane enaka. Vlečeš 3 listke in lahko sam izbereš vrstni red, po katerem jih boš obravnaval.

 

Prof. dr. DANICA ROTAR PAVLIČ

 

Doc. dr. VESNA HOMAR

 

1. Vprašanje: 71 letna gospa pride v ambulanto ker jo je sestra napotila: referenčna jo napoti zaradi suma na osteoporozo, vprašanja so bila o diagnostiki, vzroki sekundarne osteoporoze, kako zdravimo, nefarmakološki ukrepi

2. Vprašanje: učiteljica angleščine pride ker jo skrbi za zdravje - zgodba je da v družini ima sladkorno, možgansko kap, hipertenzijo… poveš tiste nefarmako

3. Vprašanje:

Vtis:

 

1. Vprašanje: 71-letna gospa pride v ambulanto, ker jo je napotila sem sestra. Gospa je bila v ref ambulanti in tam je bil postavljen sum na osteoporozo. Zanimajo kakonje lahko sestra do tega prisla->FRAX vprasalnik. Kaj bi naredu->merjenje kostne gostote. Ugotovljena osteopenija->predpises vitamin D. Mal se o vzrokih osteoporoze, zlomih.

2. Vprašanje: 5-letnega fantka je ugriznil pes. Pes je neznan, ker je pobegnil na kraju. Pridejo takoj po poskodbi na urgenci. Kaj naredis? Napotis v antirabicno. Kdaj gredo? Lahko naslednji dan. Kako je s cepljenjem za tetanus? Ga ne rabis ker je cepljen po programu. A dobi otrok antibiotik? Ne, ker so prisli takoj po poskodbi, rana ni globoka. Kdaj bi dal AB? Oteklina, rdecina, izcedek iz rane, vrocina. Kdaj pride na prevezo? Cez dva dni.

3. Vprašanje: 42-letna gospa tezava s pisanjem. Je uciteljica z desno tezko pise, se utrudi. Izkljucevala sem SCC, kaksne poskodbe, pol sva prisli na borelijo, hernijo diska vratne hrbtenice. Uglavnm iz anamneze in statusanje razvidno da je najbrz nekaj nevroloskega. Posles na nevro pod? Zelo hitro, ker je zdaj alutno prizadeta. V anamnezi je imela tur neki izgubo vida pred parimi meseci zdaj je okej, ni sla takrat po zdravnisko pomoc, saj se ji je samo prehodno poslabsal vid na desno oko. Iz tega pol kaj nebrolog naredi in sm rekla magnet. In na magnetu so vidl demielinizacije. Kar je potem seveda multipla skleroza. Pop mal o delanezmoznosti in invalidski. Da je zlo odvisno od posameznika kako hitro bo MS napredovala. Eni dozivijo tudi normalno upokojitev, spet drugi so ze zgodaj nepokretni.

Vtis: ona ima premer pred sabo ti sprasujes anamnezo in poves kaj bi vse naredil in ona postavlja pod vprasanja in te lepo vodi. Vse skupaj zelo prijeten pogovor.

 

1. Vprašanje: 35 letna brezposelna z glavobolom, ki traja 3 tedne. Iz anamneze ugotoviš da ma znake depresije, s presejalnim vprašalnikom potrdiš da ima blago depresijo (2 glavna in 2 pomožna dejavnika). Kaj bi še pogledal? Hemogram za možno prisotnost anemije kot vzrok utrujenosti itd., TSH za izključit hipotirozo.. vprašat o alkoholu, če slučajno na tak način blaži težave, oceniti samomorilnost. Se pogovoriš o nefarmakoliških ukrepih, malo poskušaš ugotovit če doma štima vse, lahko bi ji tudi antidepresive uvedli, če bi se strinjala, sicer kontrola čez 2 tedna.

2. Vprašanje: Gospa z bolečino v vratu po prometni nesreči, 1 teden nazaj, na urgenci izključli poškodbe skeleta itd. Šlo je za nateg vratnih mišic, Nsaid lahko predpišeš pa naj hladi/greje vrat in ga razgibava. Primer je bil narejen tako, da je šlo za pacientko, ki verjetno ne želi še prekiniti staleža in sva se pogovarjali kako bi se pogovorili z bolnico, da bi jo prepričali it nazaj v službo …

3. Vprašanje: Gospa kašlja že 1 mesec, začelo se je po uvedbi ACE-inhib. Če ne bi takoj ugotovila pa bi šla spet anamnezo kašlja postopno.

Vtis: Zelo prijazna izpraševalka, izpit poteka kot pogovor, te lepo napeljuje na pravilne odgovore/diagnostiko itd. Pri vsakem začneš z anamnezo in statusom in po pameti naprej ugotavljaš kaj bi še naredil.




  1. Vprašanje: isto kot zgoraj s to zensko iz referencne, zakaj mislm da jo je napotila pa sem naštela kere vse dejavnike bi lahko mela. DXA ma neke omejitve glede tega komu zavarovalnica plača, ne vsem, recimo njej ne bi. Pol pa da ji vseen odkrijejo osteopenijo, sm rekla da bi samo nefarmakolosko - vitD, povecanje telesne mase (kaksno bi hotl pr njej povecat? misicno. s cim? Z utezmi), Ca v prehrani (a je bols da dobi dodatke Ca al s prehrano? S hrano ker je bolsa absorpcija).
  2. Vprašanje: 8-letna punčka jo boli žrelo. Anamneza in ugotoviš da ma 5/5 Centorjevih, kaj zdej? Na test. Kaj pa če bi blo lih pred vikendom pa ne bi mogu narest testa? Pol pa vseen daš antibiotik (drgač je treba delat test tut k je 5/5 infektologi tko pravjo). Ker antibiotik in kakšn odmerek glede na to da ma 38kg? Penicilin 1000, na kok ur? 8.

Vtis: res prijazna, sproščeno, sicer sm mela lahka vprašanja ampak vseen ona ne komplicira.



Doc. dr. JANEZ RIFEL



1.    66-letni gospod doživi nesrečo (na kolesu ga je avto zbil, ti greš na teren - kaj narediš na terenu, kaj storiš z njim - rtg, travma)

2.    2. 65-letni gospod pride na kontrolo po poškodbi roke (prevez rane na enem palcu - pomembno je ugotoviti, zakaj je prišlo do prometne nesreče in na koncu ugotoviš, da ima gospod spalno apnejo)

3.    41-gospa hodi pogosteje na stranišče, pečejo med uriniranjem. (anamneza, laboratorij je naredila samoplačniško že gospa, kdaj kontrola, kdaj primejo antibiotiki, kateri antibiotik lahko dobi nosečnica, diferencialne diagnotze in kako bi se kazale)

            Vtis: Super vzdušje, sproščeno. Pogleda procente pisnega in OSCE, sploh mu je vsec, ce imas vse OSCE pozitivne in izračuna izhodiščno oceno. Vsi listki so na mizi obrnjeni navzdol. Izžrebaš 3, lahko sploh ne dobiš mdpš vprašanja. Ti razglas kako bi pristopil k pacientu in kaj bi vprašal in naredil in on odgovarja, na koncu prides do diagnoze, zdravljenja in napotitve, če treba. Včasih kaj namigne. Če imate njega ste lahko sproščeni, baje rad dvigne oceno. 

 

Dobiš listek in začneš postavljati vprašanja, kot bi bil v ambulanti in prideš do diagnoze.

  1. 34-letna gospa, ki jo špika v prsnem košu (pljučna embolija) - tekom anamneze zveš, da v mirovanju nima težav z dihanjem, jih ima pa, ko gre po stopnicah, prejema OK, težave so se začele pred enim tednom, potem sem vprašala, če je kej potovala - en teden nazaj je bila na dolgi vožnji iz Francije in dan po tem so se začele težave, vprašaš, če ima kaj otečene noge - pove, da ja, da jo bolj boli desno, v statusu - Homanov znak, gnetenje, Wellsovi kriteriji, lahko D-dimer (pri njej sicer pozitiven, ampak kaj, če je negativen - tisto, ko smo se učili lani - da, je D-dimer najbolj poveden, če je negativen, če je pozitiven gre lahko za marsikaj), kaj bi naredil - IPP
  2. 54-letni gradbenik z bolečino v križu (sindrom caude equine) - med delom, ko je nekaj dvignil, ga je zabolelo v križu, nikoli prej ni imel hujših težav/poškodb hrbtenice, vprašaš vprašanja za opredelitev bolečine (SOCRATES) in potem senzoriko - izpad po poteku jahalnih hlač, uhaja mu blato (!), mora k ortopedu pod nujno (pokličeš rešilca), gre tukaj za poklicno bolezen - ne 
  3. 33-letni gospod prihaja v ambulanto, ker je utrujen (anemija zaradi pomanjkanja vitamina B12) - vprašaš vprašanja za možne diferencialke (depresija, anemija, ščitnica, malapsorpcija), ko vprašaš za prehrano zveš, da je vegan (!), pove, ti da nima urejenega zavarovanja - če ne more sam plačevati, lahko da vlogo na CSD

*starosti ljudi se ne spomnim točno, so pa približne 

Na začetku ti izračuna tvojo izhodiščno oceno, na podlagi OSCE in pisnega, in ti povee, da če boš tiho ti bo dal eno oceno dol, sicer pa ohranil oziroma dvignil za eno. Vedno so vprašanja po istem principu, prebereš tisti stavek, ki piše na listku in potem začneš kot da si v ambulanti jemat anamnezo, potem še poveš kaj bi v statusu. Na koncu greš čez diferencilne diagnoze in ugotoviš katera je najbolj verjetna in kaj bi potem naprej naredil. Res res prijeten ustni, ponavadi še sam kakšen fun fact doda.

 

Prof. dr. ALENKA FRANKO



  1. Vprašanje: 76-letnik, pljučni karcinom z metastazami (paliativa, koga bi vključil, invalidska komisija)
  2. Vprašanje: 42- letnik ekonomist s povišanim tlakom (zdravljenje hipertenzije, nefarmakološki ukrepi, letne preiskave)
  3. Vprašanje: 43- letni gozdar, mravljinci po rokah (vazonevroza, vibracijske bolezni, kaj bi svetoval)

Vtis: prijeten ustni, če se kje zatakne, ti ful očitno namigne



  1. Vprašanje: X-letna gospa z bolečino v prsnem košu, dodatno pove da natancno lokalizira bolecino v rsno braddavico, da je špikajoča, da se širi v hrbet. Ni bilo nobene poškodbe, vzela je paracetamol, je pomagal za krajši čas. Fino je če vseeno vprašaš malo za koronarni sindrom, pljucno embolijo, okuzbe, da vidi da si na t pomislil, ampak pove da nič od tega, vse normalno, je pa malo bolj zaskrbljena, tko da te napelje na anksioznost in da jo zato špika v prsnem košu. Status sama že prej pove, da ni nič posebnea, vseeno narediš EKG seveda poslušaš srce in pljuča, potem je namignila glede na to da se ji širi v hrbet, če bi še kej, pa rečeš še RTG hrbtenice, da izkljčiš patologijo tam. Vpraša kako bi potem pri tej bolnici postopal, poveš da bi se še malo pogovoril z njo, katere stvari jo skrbijo mogoče setoval kakšne tehnike sproščanja, poslal k psihologu na kakšen pogovor in predpisal antidepresive
  2. Vprašanje: 35-letna učiteljica, ki toži za glavoboli - že sama takoj pove zelo začilno anamnezo za migrene, pove, da jo boli na eni strani, da je tak utripajoč glavobol, da jo moti svetloba, da se ji megli pred očmi, potem jo vprašaš še kakšno stvar značilno (a je kakšen sprožilec, a ima tudi kakšne nevrološke izpade…). Vpraša kaj je s statusom, sem rekla dabi naredila okviren nevrološki status ampak, da sedaj ko nima glavobola verjetno nebi našla ničesar. VPrašala je kako bi izpeljala diagnostiko in zdravljenje, sem rekla da bi naredila MRI, vprašala je kaj bi še prišlo v poštev (CT), glede terpaije pa da pomagajo NSAID, triptani, da se izogiba stresu, da dovolj spi. Vprašala je, če obstaja kakšna preventiva, sem povedala da se včasih dajejo beta blokerji, kalcijevi antagonisti ampak da neke zanesljive preventive, ki bi preprečle glavobole pa ni (kar je hotela silšat).
  3. Vprašanje: 50-letni delavec, ki slabo sliši - vprašala je kaj bi bli lahko vzroki, sm začela najprej bolj z medicinskimi (pressbiakuza, otoskleroza..) pa je rekla, da seveda je ključno, da je delavec, tako da sem potem vprašala za delovno anamnezo: koliko časa je že na delovnem mestu, koliko ur na dan dela v hrupu, ali uporablja zaščitno opremo. In potem za kaj gre - s hrupom povzročeno okvaro sluha, ki je povezana z delom. Vprašala je, če lahko ta delavec še vedno dela na tem delovnem mestu (ne, takoj ko delovno mesto vpliva na na zdravj na tem delovnem mestu tisti ne sme več delat) in kaj bi z njim naredila (poslala na invalidkso komisijo za oceno stanja). Vprašala je katera kategorija invalidnosti bi o bila: 3, ker lahko v svoji stroki na drugem delovnem mestu že vedno normalno dela) in kaj pomeni 1. stopnja (da tak delavec ni več sposoben za nobeno delo in se invalidsko upokoji). Vprašala je tudi kako bi lahko to prepreču in je zelo zadovolna, če rečeš, da je to v prvi vrsti naloga delodajalca, ki prilagodi stroje in delovno mesto tako, da hrup ni tako glasen in da delavci niso tako dolgo izpostavljeni hrupu, zaščitna oprema pride šele po tem.

    Vtis: Ima dva kupčka listkov, iz prvega potegneš dva za družinsko in iz drugega enga za mdpš. Listki so tut eni obrnjeni tko da lahko vidš kaj piše in uzameš tega, če ti ustreza. Je zelo prijazna, zelo očitno namigne kaj želi slišat in je tudi hitro zadovolna s tem kar poveš. Tudi mdpšja ni spraševala preveč podrobno, podobno kot družinska vprašanja. Rada tudi dvigne oceno. All in all prijeten ustni in prijetna teta :)

 

1. Vprašanje: 26-letna bolnica, ki ji teče iz nosu

Iz anamneze in statusa prideš na diagnozo sezonski alergijski rinitis in alergijska astma, poveš kako bi diagnosticiral in kako zdravil. Poveš tako kot pri interni. Nato vprašanje kaj bi naredil, če bi bila ta bolnica alergična na cvetni prah in po poklicu vrtnarka - predlagaš menjavo dela. Potem sem moral razložiti še poklicno astmo. 

2. Vprašanje: 48-letni bolnik želi interpretacijo izvida od specialista MDPŠ

Bolnika zanima kaj pomeni, da je imel v laboratoriju previsoke maščobe. Diagnoza debelost in hiperlipidemija, poveš kako bi zdravil in katere nefarmakološke ukrepe bi svetoval. Zopet tako kot pri interni. 

3. Vprašanje: 51-letni varilec, ki se mu je poslabšal vid in težave z dihanjem

UV poškodba oči in varilska pljuča, poslal bi oftalmologu in pulmologu za oceno stanja, delovno mesto bi ocenil varnostni inženir, nato pa še pregled pri MDPŠ. Podvprašanje kaj bi storil, če bi bil delavec trajno nezmožen za delo - invalidska komisija. Razložiti sem moral še kategorije invalidnosti. 

 

Vtis: Prijazna, oba vprašanja iz družinske medicine je dokaj hitro napeljala v smer MDPŠ, se mi zdi da ne ve veliko o DM, da bi lahko vrtala v podrobnosti. Še tisto kar pove, je tako tako. S podvprašanji sicer hitro nakaže, kaj želi slišati. MDPŠ pa je želela slišati bistvene stvari, nič kompliciranega. Če dobro znaš, te hitro ustavi in ne vrta. Več kot polovica podvprašanj je bilo iz MDPŠ, tako da vsem, ki imate njo, svetujem eno popoldne nameniti še njenim predavanjem. Poštena vprašanja in korekten odnos. 

 

 

Švab

  1. 35-letni avtoprevoznik, ki ga je zabolelo v križu: opredeliš bolečino, a se kam širi, v statusu preveriš gibljivost hrbtenice, preveriš reflekse in občutek za dotik, pol je vprašu, s čim si pomagaš kater dermatom je prizadet, pa so refleksi in občutek ok -> vprašaš kje boli (če je lateralno pa dol do mezinca je S1, če je pa bolečina bolj medilalno, je pa L5), kako bi zdravla - NSAID, kontrola čez 1 teden. Te kliče po 3 dneh da ni čist nč bolš - loh dodaš kako analgetično zdravilo al pa napotiš naprej k ortopedu.
  2. 45-zidar, ki se mu poslabša kronični kašelj: kdaj se je začelo, ali kadi, a je bil kej bolan, .. v statusu pogledaš v usta, poslušaš pljuča, srce, napotiš na rtg pljuč, izvid da je neka lezija - pošleš na onko.. Izvid da ma raka brez metastaz, rabi op. Kako bi mu razložila kaj ima, kaj bi naredila, če bi reku, da noče op (povedala bi, da se bolezen razširi n začne delat probleme), kaj bi nardila če me kliče žena, da ji nč noče povedat - nesmeš nč povedat, ampak se najprej pogovorit s pacientom
  3. 78-letna upokojenka pride po zdravila za angino pektoris - gre za poslabšanje angine pektoris, prej je porabila zdravila, ugotovit morš vzrok. V anamnezi sm jo pol vprašala, če jo kej boli in je reku, da jo mal želodec peče - a ma kej črno blato, da. A je kkšna zdravila vzela na novo - od sosede naklofen za križ. V laboratoriju vidš anemijo, nardiš hematest, pošleš na gastro.

Vtis: prijazen, že na začetku ti da vtis, da boš naredu, vmes te usmerja, pomaga, če kej neznaš, dobrih 20 min pa si konec :D

 

BILBAN

Vleces 2 listka z uprasanji. Zacnes mal govorit, najprej o tem kere nujne zadeve mors izkljucit pol te pa itak on prekine pa usmeri v tisto kar hoce slisat. Ceu ustni traja 10 min, ponavadi zvisa oceno al pa usaj ohrani to kar si mel.

 

Davorina Petek

  1. 10-letna punca z bolečinami v žrelu 
  2. 54 - letna trgovka z razjedo na goleni
  3. Tekstilna delavka z bolečino v roki

Sicer vlečeš najprej sam 2 listka, 3. mi je pol dala, ker mi je hotla zvišat oceno, očitno da je vidla če res dost znam? 

Poveš ji kaj bi vprašal in ona ti odgovori kar bi ti pacient odgovoru. Pol se predvsem pogovarjaš o diferencialnih diagnozah, zdravljenje niti ni tok pomembno. 

Pr uni punci z angino je rekla da študenti vedno rečemo, da če ma 4/4 Centorijeve kriterije ne rabmo delat strep testa, ampak ga zgleda mormo. Predvsem razlika med angino pa mononukleozo.

Pr tegovki z razjedo sam razlika med vensko pa arterijsko, če bo ta gospa rabla bolniško pa če bo mogla it na invalidsko komisijo. 

Pr uni tekstilni delavki pa predvsem o karpalnem kanalu pa še da mormo vedno pr bolečini v ramenu pogledat tud vrat in da se v tem primeru dela MR, ne rtg. 

Vmes te vpraša še kej izven tvojega primera. Npr. zakaj nismo mi vidl nobenih otrok v naših ambulantah (ker je pediatrija ločena 😂😂) in pa če so kompresijske nogavice na recept (ne, na naročilnico) pa če jih dobijo brez doplačila (ne, morjo sami plačat). Niti ni treba povedat vseh diagnoz iz une zbirke, sam 2 ali 3 res najbolj verjetne. je zlo prjazna, ustni traja pol ure :) 




JANEZ RIFEL



  1. 24-letna vzgojiteljica z vročino, hoče antibiotik: greš čez anamnezo, stalno preverjaš, če gre za angino ali pljučnico in ali rabi ABx, nato vprašaš po statusu. Na koncu je prehlad, sprašuje, zakaj ne sme dobit ABx (podoben primer kot pri snemanju na vajah). Zanimalo ga je predvsem, ali rabi bolniško- ja. Vsaj za 3-5dni, da ne bo raznesla po vrtcu, čeprav je verjetno dobila tam.
  2. Voznik z akutno bolečino v križu: klasična anamneza, pregled nahitro, vse je namigovalo na enostavno bolečino v križu, tako da Th NSAID in čimprej in čim več gibanje. Tuki ga ni nevem kaj zanimalo.
  3. Delavec v tovarni, 50 let, 20 let že dela v tovarni in je naglušen: anamneza, status, ga je zanimalo, kako bi “objektiviziral” naglušnost- Avdiogram. Pri bolniku je potrebno ugotovit predvsem, ali gre za poklicno naglušnost ali katerokoli drugo. Ker je tako mlad, se ga definitivno predstavi invalidski komisiji, da bi po kategoriji 3 lahko zamenjal delovno mesto. 

 

Vtis: že na začetku pove, da si naredil, le vprašanje je ista ocena ali +/- 1. Meni je gledal OSCE postaje in izpit in potem zvišal za 1. Pravi, da 2 skoraj ne more. Jaz za 1 višje nisem povedal nevem kaj, pa se mu je vse zdelo ok. Ful govori sam, js ga nism prekinjal, ampak se mi zdi da uživa v tem, ne vzame kukr da ne znaš. Meni osebno najlažji ustni na MF, ker res poveš samo osnove in se ne splača sekirat niti minute za ustni. V zapiskih je popolnoma preveč. Dovolj je, da poveš že 2-3 DDx, pa samo “namigneš”, v katero smer bi zdravil ali poslal naprej. Ful lep ustni, srečno!

 

 

 

Švab

  1. 35-letni avtoprevoznik, ki ga je zabolelo v križu: opredeliš bolečino, a se kam širi, v statusu preveriš gibljivost hrbtenice, preveriš reflekse in občutek za dotik, pol je vprašu, s čim si pomagaš kater dermatom je prizadet, pa so refleksi in občutek ok -> vprašaš kje boli (če je lateralno pa dol do mezinca je S1, če je pa bolečina bolj medilalno, je pa L5), kako bi zdravla - NSAID, kontrola čez 1 teden. Te kliče po 3 dneh da ni čist nč bolš - loh dodaš kako analgetično zdravilo al pa napotiš naprej k ortopedu.
  2. 45-zidar, ki se mu poslabša kronični kašelj: kdaj se je začelo, ali kadi, a je bil kej bolan, .. v statusu pogledaš v usta, poslušaš pljuča, srce, napotiš na rtg pljuč, izvid da je neka lezija - pošleš na onko.. Izvid da ma raka brez metastaz, rabi op. Kako bi mu razložila kaj ima, kaj bi naredila, če bi reku, da noče op (povedala bi, da se bolezen razširi n začne delat probleme), kaj bi nardila če me kliče žena, da ji nč noče povedat - nesmeš nč povedat, ampak se najprej pogovorit s pacientom
  3. 78-letna upokojenka pride po zdravila za angino pektoris - gre za poslabšanje angine pektoris, prej je porabila zdravila, ugotovit morš vzrok. V anamnezi sm jo pol vprašala, če jo kej boli in je reku, da jo mal želodec peče - a ma kej črno blato, da. A je kkšna zdravila vzela na novo - od sosede naklofen za križ. V laboratoriju vidš anemijo, nardiš hematest, pošleš na gastro.

Vtis: prijazen, že na začetku ti da vtis, da boš naredu, vmes te usmerja, pomaga, če kej neznaš, dobrih 20 min pa si konec :D

 

BILBAN

Vleces 2 listka z uprasanji. Zacnes mal govorit, najprej o tem kere nujne zadeve mors izkljucit pol te pa itak on prekine pa usmeri v tisto kar hoce slisat. Ceu ustni traja 10 min, ponavadi zvisa oceno al pa usaj ohrani to kar si mel.

 

Davorina Petek

  1. 10-letna punca z bolečinami v žrelu 
  2. 54 - letna trgovka z razjedo na goleni
  3. Tekstilna delavka z bolečino v roki

Sicer vlečeš najprej sam 2 listka, 3. mi je pol dala, ker mi je hotla zvišat oceno, očitno da je vidla če res dost znam? 

Poveš ji kaj bi vprašal in ona ti odgovori kar bi ti pacient odgovoru. Pol se predvsem pogovarjaš o diferencialnih diagnozah, zdravljenje niti ni tok pomembno. 

Pr uni punci z angino je rekla da študenti vedno rečemo, da če ma 4/4 Centorijeve kriterije ne rabmo delat strep testa, ampak ga zgleda mormo. Predvsem razlika med angino pa mononukleozo.

Pr tegovki z razjedo sam razlika med vensko pa arterijsko, če bo ta gospa rabla bolniško pa če bo mogla it na invalidsko komisijo. 

Pr uni tekstilni delavki pa predvsem o karpalnem kanalu pa še da mormo vedno pr bolečini v ramenu pogledat tud vrat in da se v tem primeru dela MR, ne rtg. 

Vmes te vpraša še kej izven tvojega primera. Npr. zakaj nismo mi vidl nobenih otrok v naših ambulantah (ker je pediatrija ločena 😂😂) in pa če so kompresijske nogavice na recept (ne, na naročilnico) pa če jih dobijo brez doplačila (ne, morjo sami plačat). Niti ni treba povedat vseh diagnoz iz une zbirke, sam 2 ali 3 res najbolj verjetne. je zlo prjazna, ustni traja pol ure :) 




JANEZ RIFEL



  1. 24-letna vzgojiteljica z vročino, hoče antibiotik: greš čez anamnezo, stalno preverjaš, če gre za angino ali pljučnico in ali rabi ABx, nato vprašaš po statusu. Na koncu je prehlad, sprašuje, zakaj ne sme dobit ABx (podoben primer kot pri snemanju na vajah). Zanimalo ga je predvsem, ali rabi bolniško- ja. Vsaj za 3-5dni, da ne bo raznesla po vrtcu, čeprav je verjetno dobila tam.
  2. Voznik z akutno bolečino v križu: klasična anamneza, pregled nahitro, vse je namigovalo na enostavno bolečino v križu, tako da Th NSAID in čimprej in čim več gibanje. Tuki ga ni nevem kaj zanimalo.
  3. Delavec v tovarni, 50 let, 20 let že dela v tovarni in je naglušen: anamneza, status, ga je zanimalo, kako bi “objektiviziral” naglušnost- Avdiogram. Pri bolniku je potrebno ugotovit predvsem, ali gre za poklicno naglušnost ali katerokoli drugo. Ker je tako mlad, se ga definitivno predstavi invalidski komisiji, da bi po kategoriji 3 lahko zamenjal delovno mesto. 

 

Vtis: že na začetku pove, da si naredil, le vprašanje je ista ocena ali +/- 1. Meni je gledal OSCE postaje in izpit in potem zvišal za 1. Pravi, da 2 skoraj ne more. Jaz za 1 višje nisem povedal nevem kaj, pa se mu je vse zdelo ok. Ful govori sam, js ga nism prekinjal, ampak se mi zdi da uživa v tem, ne vzame kukr da ne znaš. Meni osebno najlažji ustni na MF, ker res poveš samo osnove in se ne splača sekirat niti minute za ustni. V zapiskih je popolnoma preveč. Dovolj je, da poveš že 2-3 DDx, pa samo “namigneš”, v katero smer bi zdravil ali poslal naprej. Ful lep ustni, srečno!

 

 

Švab:

Pogleda mentorjevo oceno (pravi, da je okej, da nimaš vse odlično, ke potem so te realno ocenili), potem pogleda pisni in OSCE. 

Vlečeš 3 listke, on pogleda primer in ti pove še kakšno informacijo. Poveš, kaj bi vprašal v anamnezi, pogledal v statusu in kakšna je diagnoza ter kako bi zdravil (zelo splošno).

Prijazen, tudi pomaga vmes in zviša oceno. 

 

Vprašanja: klasičen bakterijski tonzilofaringitis, gospa, ki je prišla po zdravila za angino pektoris in 40 letni moški, ki so mu namerili tlak 170/100.  Je pa tko, da si sproti zmišljuje odgovore, tako da ni nujno da tisto, kar bi moralo bit, potem tudi je. Ampak če ga poslušaš, kaj ti govori in kam te usmerja, res ni težko. 

 

Švab

Vprašanja: 80-letna zmedena gospa, 57 - letni gospod z bolečino v križu, ki seva v nogo, tekstilna delavka z bolečino v roki. 

Vtis: Sicer prijazen, malo odrezav. Meni je bil precej neprijeten ustni. S podvprašanji ne zna dobro usmerjati in že dolgo nisem bila tako zmedena med ustnim izpitom. Ko začneš z anamnezo se odloči kaj točno hoče slišati in ga ne zanima nič drugega razen to, kar ima v mislih. Primer: pri bolečini v križu hoče slišati, da bi lahko bila disekcija AA, sprašuje po diagnostiki bolečine v roki, ki jo lahko narediš v ambulanti in na koncu reče, da je hotel slišati RTG, kljub temu da ga večina ZDjev nima. Sicer obdržal oceno ampak mislim, da so drugi ocenjevalci bolj fer, on pa malo dela to kar se mu tisti dan fajn zdi. 

 

Rotar

30 letna farmacevtka ima bolečine v grlu

34 letna čistilka ima bolečine v prsnem košu

Prijeten pogovor, poves malo diferencialnih diagnoz, kaj bi vprašal, pove kaj najdeš v statusu, kako bi nadaljeval diagnostiko.

Malo vpraša kako je bilo v ambulanti pa poskuša navezat vprašanja na to.

Lepo oceni, ne skrbet.

 

Rifel

1. 35 letnik z novoodkrito hipertenzijo

2. 37letni zidar z bolečinami v želodcu

3. Mdpš gospa, ki dela z brusilko in ima občutek težke sape

Vtis: na začetku izračuna točke od pisnega in osce in se mi zdi, da se zelo po tem ravna. Res vedno pove tisto 'če nič ne poveš, da oceno nižje  sicer pa obdrži ali zviša'. Pogovor je zelo sproščen, vodi pa ga tako, da ti sproti odgovarja na anamnestična vprašanja in tvoje ideje o tem, kaj bi naredil v statusu oz. od preiskav. Tako da primer s podatki zapelje v neko smer in ga zanima, kako se boš odločal kot družinski zdravnik. Nič posebnega ne zahteva od znanja, čisto osnove oz. bolj tvoj način kako se odzoveš na take paciente, pristop k problemu in kako se jih odločiš obravnavat. Res uživa v teh vlogah in ti čisto slikovito predstavi primer pacienta, rad tudi sam kaj razloži. Res nisem imela občutka, da sem na izpitu, ker je nastal res prijeten pogovor, med katerim si čisto miren. Eden od najlepših izpitov na faksu, ravno pravšnji za konec. Zelo pogosto zviša oceno, ne da bi pokazal kaj posebnega od znanja, je pa predvsem res vesel, če dobro osce opraviš. Tako da če dobite njega, si že kar oddahnite, ker vas absolutno nič ne rabi skrbeti. Res je prijazen gospod, kljub temu da včasih malo grdo gleda, ko gre mimo po hodniku ;)

Rifel

  1. 10-letna punčka z bolečino v žrelu
  2. 50-letna prodajalka, ki težko diha
  3. Negovalka v DSO, ki že 1 leto kašlja

Vtis: Definitivno najlažji ustni na faksu, sploh nisem imela občutka da sem na izpitu :) Zelo je prijazen, na začetku ti pove klasična pravila glede ocene. Vlečeš 3 listke in se sam odločiš v kakšnem vrstnem redu boš odgovarjal. Sprašuješ po anamnezi, on ti glede na scenarij odgovarja, vprašaš po statusu in ti pove potem pa še najbolj verjetno diagnozo, diferencialke in zdravljenje. Vmes tudi sam še kaj razloži, ti pa se strinjaš. Mdpš primer je bil še največji izziv, pri poklicni bolezni je namreč pomembno, ali je bila pridobljena med delovnim časom ali izven njega. Torej, če je bila TB pridobljena od očeta bolnice to seveda ni poklicna bolezen, če je bila od oskrbovancev v DSO pa je itd. Druga dva primera sta se pa izkazala za streptokokno angino in panični napad/GAD, skratka široko sprašuješ in ti vse postane jasno. Za izpit sem se precej malo pripravljala, pa je bil zelo zadovoljen in mi je zaokrožil navzgor. Tako da lepo brez stresa po dobro oceno, še posebej če imate dobro izhodišče :D

 

Švab 4.7.2023

  1. 50 something letna gospa ka ma bolečino za prsnico (stresna situacija v dru

ini)

2.              70 letni gospod ka se mu je poslabšal kronični kašelj (karcinom pljuč)

3.              34 letni gospod ka ma hripav glas (gerb)

 

vlečeš 3 listke, vrstni red po izbiri, men je bil čist kul ustni, zelo sproščen pa straight forward, res ne vem ka so se uni gor prtoževal, najbrž ka niso dobr znal haha joke, ne pač ušeč mu je če sistematično poveš, najprej anamneza pa da najprej trenutne težave, pol pretekle bolezni, družinska, socialna, razvade, pol status, diagnoza, preiskave, jst sm meu res izi primere, takoj po anamnezi si že vedu kam ps taco moli in ni nč zajebavou

 

Rifel

  1. 28-letni pravnik, ki se je za en teden zaklenil v stanovanje in noče ven (prisilna hospitalizacija, ali mu pripada bolniski stalez - da, lahko mu damo tut vec kot za 3 dni nazaj, ce posljemo na zzzs)
  2. 52-letna tekstilna delavka, ki ima bolecine v rokah (anamnesticno ugotovis, da gre za cervikobrahialgijo, in je ne posiljas na mri! ce nima nekih parez itd.. bolj smiseln je rtg za zlome in metastaze, pa tisto hoce slisat da ne more bit poklicna bolezen, ker ne vemo kaj dela doma)
  3. 50-letni gozdar, ki dela z motorno zago, bolecine v roki zlasti pozimi in v hladu (v anamnezi ugotovis, da gre za Raynaudov sindrom zaradi vibracij, in isto kot pri prejsnjem primeru ne mormo rect da gre za poklicno ker tut v prostem casu gozdari, das pa lahko predlog na invalidsko komisijo, da mu dajo drugo delo)

Vleces 3 listke (2 druzinska, 1 mdps). Zelo prijazen in sprosceno vse skupaj. Hitro ugotovis glavno mozno diagnozo, zahteva res samo osnove, pa kam bi poslal naprej/ukrepal. Mu pa kar pomeni ocena iz OSCE+pisni, ampak z lahkoto zvisas brez da bi mu povedal kaj zelo posebnega.

 

 

skrena hvala vsem, ki boste prispevali svojo izkušnjo :)

 

IZPRAŠEVALEC

VPRAŠANJA

VTISI

Dr. Petek šter 

  1. Delirantna 82 letna gospa
  2. Streznica se zbode z iglo
  3. 40 let stara zenska z akutno nastalo bolecino v trebuhu 

Ful je prijazna, primera iz druzinske sta iz knjigice, pri deliriju je bil vzrok okuzba secil, gospo posljes v bolnico ze zato ker je dehidrirana, pri 40 letni gospe je bil napad zolcnih kamnov. Za streznico pa poves prvo pomoc, in potem postopek vodenja incidenta v bolnisnici, po POBO smernicah. 

dr. Davorina Petek

  1. 78 letna gospa pride po zdravila za angino pectoris (pol mors ti vprasat, a je stanje stabilno) in ugotoviš, da se prej zadiha, slabo počuti 2 tedna (bila je anemija zaradi krvavitve iz želodca)
  2. 43 letna čistilka ima bolečine pod desnim rebrnim lokom (bili so žolčni kamni)
  3. na kaj smo pozorni pri bolečini v križu, da odločimo, a pošljemo naprej ali ne (cauda equina, akutna pareza, radikulopatija)

Izbereš številko primera. Zelo prijazna, vpraša osnovne stvari (kaj bi vprašal, kaj bi pogledal, delavno diagnozo, pri prvem primeru diferencialko za poslabšanje angine pectoris ampak spet sam tko osnovne 3-4, katere preiskave, kako bi ukrepal). Sprašuje generalno, ne rabiš podrobnosti, tudi imen zdravil ni vprašala recimo (samo protibolečinska je bila ok). Nimam nobenih pripomb, zelo v redu izpit, nič se ni treba bat, tud če ne veš kam bi šel ti ona mal namigne in ne šteje za slabo. 

 

 

 

Ustna vprašanja:

 

Spraševalec

Vprašanja

Ustni

Nena kopčavar guček

Vlečeš listke, vsa vprašanja so bila v starih. 

Najlažji izpit ever

Nena Kopčavar Guček

82 letna bolnica po možganski krvavitvi-svojci jo želijo negovati doma, je hemiplegična-vsi možni ukrepi

ostala vprašanja iz zbirke

Super izpit :D 

Antonija Poplas Susič

17-letni fant z rano v lasišču, ki se je stepel na veselici

80-letna gospa, ki je zmedena

Poveš ji 2 številki, to sta potem tvoji vprašanji. Zelo prijazna, izpit je konec v 20 minutah. Vmes te malo usmerja z vprašanji in tem kar ugotoviš v anamnezi/pregledu. Super izpit :D

Petek Šter

32 letni pravnik, sosedi kličejo, ker je 3 dni zaprt v stanovanju

74 letna gospa z zlomom zapestja, v anamnezi že večkrat padla

44 letni delavec, nova zaposlitev, kožne spremembe

Super izpit, ves čas te usmerja :)

Petek Šter

  1. fant, ki se je stepel v gostilni, alkoholiziran
  2. 54-letni moški z bolečino v prsih
  3. gozdi delavec z vibracijsko boleznijo (MDŠP)

Prijeten ustni, trajal je 20 min. Občasno sem bila edino malo zmedena, ker nisem vedela ali igra pacienta, ali je spraševalka na izpitu, ker malo skače med obema vlogama. Poglejte si kategorije invalidnosti, glede teoretičnega znanja o boleznih pa ne zahteva veliko (če ste se dobro naučili interno, vas nima kaj skrbet). All in all dobra izkušnja.

 

 

PRIMARNO ZDRAVSTVENO VARSTVO Junij 2022 - ustni izpit 

 

Izpraševalec 

Vprašanja

Mnenje

dr. Davorina Petek

  1. 75 letni gospod, ki ponoči težko diha
  2. 45 gospoda pripeljejo v ambulanto z bolečinami v prsnem košu

Sam izbereš 2 listka, ona gre iz sobe da izbereš in se malo pripraviš. Je zelo zelo prijazna! Vodi pogovor po scenariju, ti govoriš kaj bi te zanimalo ona ti odgovori. 1. gospod je imel tudi zatekanje nog, visok tlak itd. imel je srčno popuščanje, ker sem posnela tudi EKG se je izkazalo, da gre za novonastalo AF in potem me je spraševala še kaj bi tu morala pogledat (uredit dejavnike tveganja, pogledat TSH, pogledat jetra in ledvice preden ga daš v antikoagulantno ambulanto). Želela je vedet kako bi uredila tlak (imel je že ACE pa kalcijev antagonist, rekla sem da bi dala diuretik, vprašala je kateri: furosemid, tiazidni ne bi bil dovolj. Vprašala me je še kaj bi mogla zarad Edemida kontrolirat: K+ 2. je bil pa NSTEMi, nič posebnega razen do kakšnih zapletov lahko pride med prevozom (motnja ritma, edem pljuč, kardiogeni šok…). Tudi, če vpraša kaj bolj podrobnega se mi zdi, da ne zameri če ne veš. 

švab

  1. akutna bolečina v križu in levi nogi
  2. 28 letnik se zapre v stanovanje in dela galamo, sosedje te pokličejo
  3. 87-letnik z napredovalim rakom prostate in kostnimi metastazami ima hude bolečine

Vlečeš 3 listke in greš po SOAP. Na začetku izračuna izhodiščno oceno. Nisem znala na vse odgovorit oz. vsaj ne pravilno, pa na koncu ni bil problem, je lepo ocenil.

  1. hernija diska - kako ločiš od abdominalne anevrizme (ne UZ, ker smo na družinski), kako bi nadzoroval bolečino (paracetamol, NSAID), kdaj naj te pokliče po tem, ko si mu zamenjal paracetamol z NSAID
  2. kako točno zgleda proces prisilne hospitalizacije. Koliko teh ljudi v akutni psihotični epizodi gre prostovoljno v psihiatrično bolnišnico
  3. stopenjska obravnava bolečine (paracetamol-NSAID-tramadol-opioidi). Katere opioide poznaš, v kakšni obliki jih dajemo pacientom, kakšni so NU, zakaj rabi portalak kar takoj in ne damo nasveta v smislu “jejte veliko zelenjave in vlaknin”. Če pacienta boli, pa je na max dozi morfija po smernicah - kaj narediš?

Nena

moski, ki je delal z motorno zago

zaradi vibracij je prislo do skleroze zilja, preiskava, ki jo naredis je platizmografija

 

Drugi dve iz starih.

 

Ful ful prijaznq

kopcavar gucek

12-letna puncka z bolecino v zrelu

56-letni mesar ki je izgubil 5kg v 1 mesecu

Pa se neko MDPS vprasanje - gospa brusi zelezo, ze 2 leti kaslja

Blaznoooo prijazna, se mi zdi da hoce cist vsakemu zvisat oceno, sam izpit je biu ful prijeten, ker je zgledu bolj kot nek pogovor :)

Pa dejansko se ne rabis neki ful pripravljat za ustni ker so vsa njena vprasanja ful logicna 

Guček

80 letna zmedena gospa- šlo je za demenco

38-letna prodajalka s pogostimi glavoboli- migrenski

56-letni mizar, en mesec hripav- posledica GERB

Zelooo prijazna. za višjo oceno je pri vsakem vprašaju imela še 3 podvprašanja: pri demenci: ali lahko družinski napiše zdravila za upočasnjevanje demence- po novem lahko

katere preiskave naredimo da izključimo somatske vzroke demence, ali gospe (bli so ze hudi simptomi) pripada kakšna pomoč-ji, ali ji je smiselno vzeti vozniško in kdo to lahko stori- napotimo jo na MDPŠ in ji on vzame,

pri glavobolu: katera zdravila damo pri migreni, kdaj dajemo preventivno antidepresive- če je migrena enkrat na teden, ali ji pripada bolniška za čas napadov, nefarmakološki ukrepi ki pomagajo

pri GERB: kako pogosto je hripavost simptom- pri nekadilcih je hripavost skoraj v 50% posledica GERBa, nefarmakolški ukrepi pri GERB

dr. Davorina Petek

10- letnica z bolečinami v žrelo

75- letni hripav gospod

Ona gre za par minut vn in si lahko sam zbereš listke. 10 letnica je imela angino, mal sva se pogovorili o Centorijevih kriterijih, diferencialni diagnozi (mononukleoza), pri kok točkah narediš strep test, terapija. Nič posebnega.

Pri hripavem gospodu sem najprej spraševala anamnezo, kajenje, alkohol, kaj je po poklicu, hujšanje, simptomi gerb…, potem sem povedala na kaj bi pomislila - zatekanje sluzi, gerb, rak grla, zloraba glasu, hripavost zaradi kajenja, invazija v rekurens- na koncu je blo to, gospod ima raka pljuč. Kam bi ga poslala, kaj je potem naloga družinca - zgodnja paliativa, da ve kaj se s pacientom dogaja

Ful prijeten ustni <3

Petek Šter

80-letna gospa, ki je zadnje dni zmerej bolj zmedena

10-letna šorlaka z bolečino v žrelo

40-letni gozdar, ki že 20 let dela z motorno žago

Ti si v vlogi zdravnika in sprašuješ, ona igra vlogo pacientat, ko poveš kaj bi pregledal ti pove status.

 

Pri prvem primeru sva prišli do poslabšanja demence - a jo lahko pošlješ v psihiatrično bolnišnico, čeprav se ona ne strinja? kaj moraš še narediti, preden jo pošlješ tja (izključiti organske vzroke za delirij)

Pri drugem primeru nič posebnega, respiratorni infekt, starši bi antibiotik ker gredo čez 2 dni na morje, razložiš zakaj ne.

Mdpš primer - gre za vibracijsko bolezen. kaj bi zdej naredil s takim delavcem? (prestaviš na drugo delovno mesto, pošlješ k IOZ da izpelje diagnostiko za potrditev diagnoze) kaj mu lahko ponudiš ti, kaj mu lahko delodajalec? na katero delovno mesto bi ga lahko prestavil (npr. da hodi po gozdu in označuje drevesa za posek) a je za na invalidsko komisijo? kako poteka ta postopek? katero kategorijo invalidnosti bi mu priznali? (III. stopnja) a bi mu zavod za zaposlovanje kril šolanje, če bi se odločil za prekvalifikacijo? (najbrž ja, ker je še precej mlad)

 

Mdpš del je mal čuden ker sprašuje tud kkšne stvari za katere nimam pojma od kje naj bi jih mi vedeli, predvsem kar se postopkov in pravnih stvari tiče.

Sicer pa res ful prijazna in zelo zelo prijeten ustni.

 

 

USTNI IZPIT 16.11.2021



profesor

vprašanje

odgovor in vtisi

dr Rifel

  1. Gospodična z alergijskim rinitisom
  2. Gospod z 10 min bolečinami v prsnem košu
  3. Gospod ki dela kot varilec z slabsim vidom
  1. Nekaj o atopiji. Astma in njeno zdravljenje. Zdravljenje rinitisa. A si ona zasluzi bolnisko? Ne zares
  2. Na hitro ključne anamnestične podatke, ne zgubljas zares casa z dejavniki tveganja. Hitro narediš EKG: pove da vidiš obrnjene t valove v 4 odvodih. Lahko gre za nstemi (sek repolarizacijske motnje). V kaksnem casu so vidne spremembe v ekg pri stemiju. Ukrepi pri infarktu. Spremstvo: resilec z luckami plus zdravnik. 
  3. Zarad kakšne svetlobe pride do poškodbe leče (UV bojda). Ali je to poskodba na delovnem mestu ce ni uporabljal OVO? Da. Ali se steje to za poklicno bolezen ce je pol operacija katarakte uspesna? Ne. Kako lahko delodajalec poskrbi da bojo zaposleni uporabljal ovo? Baje so neke varilne mašine ki se ne prižgejo dokler nimajo tega vizirja gor

Drugače zelo fajn ustni, rad tut sam kaj razlaga. 

prof. dr. Davorina Petek

  1. 33-letna gospa z bolečino v prsih. 
  2. 54-letna prodajalka z razjedo na goleni
  3. 80-letna gospa, svojci so klicali, da je zmedena

Vlečeš listke, prijazna, te usmerja. 



  1. Tukaj sva šla v zelo široko diferencialno diagnozo (angina pectoris, pljučna embolija, nevralgična bolečnina, herpes zoster, psihogena bolečina, bolezni dojke - vnetje, rak …).  Bolečina je bila sicer zbadajoča, traja že en teden, v predelu bradavice.
  2. Predvsem je treba ločiti vensko in arterijsko razjedo, terapija (čiščenje rane, tudi s tekočo vodo lahko, previjanje rane, AB če je videti okužena, lokalni kortikosteroid če srbi). Malo je še spraševala glede poklica in kako to vpliva (sedeče delo za blagajno, stoja za delikateso ipd.)
  3. Samo na hitro diferencialne diagnoze (infekt, hipoglikemija, možganska kap …). Vpršala je še, če bi pri infektu pričakoval vročino (lahko je tudi ni).

Danica Rotar Pavlič

  1. 80- letnik, padel po stopnicah,
  2. 7- letno dekle z bolečino v desnem ušesu

Vlečeš dva listka, vse poteka res bolj kot pogovor, vmes sva še debatirala malo zanimive primere ampak to res samo kot pogovor, ne z namenom ocenjevanja.

Marjan Bilban

  1. 75-letnik, dlje časa hripav
  2. 35-letna delavka v DSO, 1 leto kašlja

Overall zelo prijetna izkušnja, zelo je prijazen in ne komplicira. Nič bat, extremno prijazen. 

 

Najprej sva šla skozi pisni izpit in pogledala vsa vprašanja, ki jih nisem znal. Nato isto še za osce postaje. V smislu, če mi je jasno, kje sem ga biksal in če zdej to razumem :) Nato vlečeš 2 listka. 

  1. DDX, našteješ vse kar ti pride na pamet (vse v zapiskih) - predvsem rak grla, GERB. Potem sva šla skozi diagnostiko GERBA, želel je slišat terapevtski poskus s PPi
  2. TBC, povdarek na epidemiološkem sledenju (kje je dobila in koga je okužila) in prijavi tega kot poškodbe pri delu

Nena Kupčavar Guček

  1. 56 letni mesar, shujšal 5kg v enem mesecu
  2. 10 letna deklica z bolečino v žrelu
  3. 45 letna ženska s 3 ure trajajočo bolečino pod desnim rebrnim lokom

vlečeš 3 listke, prijazna, pove če je kakšno vprašanje za višjo oceno, na začetku sva šle čez osce postaje, ki sem jih imela narobe

  1. zelo očitna anamneza sladkorne bolezni, potem sva malo govorili o tem kdaj lahko postavimo diagnozo, kaj bi mu svetovala glede življenjskega sloga, kaj bi mu svetovala glede hipoglikemije in kaj bi še lahko bil znak hiperglikemije (motnje zavesti); dodatno vprašanje je bilo kako bi zračunala ITM
  2. streptokokna angina, centorjevi kriteriji, zapleti, zdravljenje peritonzilarnega abscesa
  3. žolčni kamni, zdravljenje (NSAR in spazmolitik), zapleti če ne gre na operacijo, kakšne vrste peritonitis je lahko pri holecistitisu (kemični), kakšne vrste operacij žolčnika poznamo (laparoskopska in klasična lol), kaj bi še svetovala (prehrana), kaj bi pričakovala v laboratoriju (nič posebnega), pri holecistitisu pa bi bil povišan bilirubin, alkalna fosfataza, parametri vnetja,...  

Švab

  1. 24-letna blagajničarka v Hoferju, pogosto gre na vodo, peče jo
  2. 60-letni kuhar, ki je v zadnjem mesecu shujšal 5kg, je žejen in pogosto hodi na vodo
  3. Računovodkinja, ki je imela prometno nesrečo, jo boli vrat

Res super ustni, trajalo 20 minut, na hitro pogleda procente s pisnega, pogledal je tut list s podpisi in oceno mentorja (nisem mela popolnih ocen pa je vseen reku, da me je lepo ocenila haha). Na splosno je pa tak sproscen pogovor, vleces listke in potem on v knjigi pogleda st. tega primera in ti pove se kaksno dodatno informacijo, anamnezo in status zelo na hitro, res tiste ta ocitne stvari pove. Res prijeten ustni, nic vas ne rabi skrbet :)

  1. Zelo na hitro sva sla skoz, ker je bil primer itak “prelahek” zame (to je on rekel). Bil nezapleten cistitis, dala sem nitrofurantoin in 2 dni bolniske (ker je blagajnicarka in ne more na wc pogosto), vprasu me je, kaj pa ce je slucajno noseca, sem rekla da isto, katerga pa ne bi smela dat - Primotren
  2. Ocitna sladkorna bolezen tipa 2, glukoza na tesce je bla 12mmol/L, svetovala sem zdrav zivljenjski slog in kontrolo, vprasal me je na katere dusevne bolezni mormo bit pozorni - depresija (komorbidnost)
  3. Bolj zapleten primer, ker gospa kar ni bla bolje tudi po fizioterapijah, poslala sem k ortopedu.. In me je napeljal na to, da fejka in da hoce samo dobit denar prek bolniske, zavarovalnice in da se tozi povzrocitelja nesrece. Mi ni zameril, da nisem sama pogruntala, da bi bil to vzrok, in je rekel, da to potem ze itak ni medicinska zadeva

Guček

  1. 33-letna ženska pride z izvidom od travmatologa
  2. 80-letna ženska je v zadnjem času vedno bolj zmedena
  3. 52-letna ženska z bolečinami v prsnem košu

Vlečeš listke in potem ti ona pove zgodbo. Skor ne morš zgrešit, kaj je diagnoza (1. po prometni nesreči, 2. gospa z demenco, 3. anksioznost). Diferencialne sploh ne sprašuje. Pol pa se pogovarjaš, kaj bi še kej pregledall, pa ti pove. Ne zahteva veliko podrobnosti, zelo intuitivno; recimo pri drugem primeru bi ji vzel tut vozniški izpit. Kaj nardit, če sama vztraja, da bi še vedno vozila? Svojci naj vzamejo svečke iz avta. Nisem vedla, da lahk specialist MDPŠ na upravni enoti začasno prekine veljavnost vozniške, medtem ko oseba čaka na pregled. Pri prvem primeru narediš vseen še cel pregled, pa tut iščeš znake notranje krvavitve. Daš protibolečinsko. Je pa potem pacientka prišla nazaj in hotla še podaljšanje bolniške, kljub temu da z njo verjetno ni bilo nič narobe (po mojem isti primer kot zgoraj). Pri tretjem primeru pa so smotrni benzodiazepini, ker ima trenutno stresno službo. Kako ukrepaš pri nekom ki ima panični napad? Naj diha v vrečko.

Na začetku greš pa skozi točke na pisnem pa kulk osce postaj si nardil. Ful je fajni ustni, rekla je, da še do zdej ni nobenmu spustila ocene, dvigne jo pa zelo rada.