Strokovni izpit - ustni & praktični (marec 2017)

Strokovni izpit - ustni in praktični [marec 2017]

Komisija: dr. Turel, dr. Trotovšek, dr. Možina

dr. Trotovšek

Primer gospoda, ki je doma zabijal žebelj in se udaril po prstu. Sem opisal komplet pregled, potem ga pošlješ na slikanje. Potem so sledila podvprašanja, nič težkega. Na sliki vidiš zlom končnega dela zadnje falange 2. prsta pod nohtom, pri pregledu ugotoviš subungualni hematom. Kaj pa zdaj? Pri običajnih ljudeh narediš fenestracijo in dreniraš hematom, potem prst poviješ, daš longeto, ruto, lahko kaj proti bolečini in naročiš na kontrolo pri osebnem zdravniku za prevezo čez 2 do 3 dni (ne pozabiti na kontrolo!). Sledilo je podvprašanje, kako pa tako poškodbo oskrbiš pri kirurgu? Pri kirurgu pa odstraniš del nohta kjer je hematom, ker naj bi kombinacija vnetja zaradi hematoma z ene strani in vnetja zaradi zloma z druge strani lahko poškodovala nohtni matriks.

dr. Možina

Praktični primer reanimacije na primeru. Nič težkega, greš po enem algoritmu, kolega igra vlogo tehnika. Greš po primernem algoritmu in je kar hitro konec. Zelo sproščen izpraševalec.

dr. Turel

DDx prsne bolečine na primeru iz klinike. Bolj podrobno disekcijo aorte. Kdaj se najpogosteje pojavlja (po 65. letu), kakšna je bolečina (na začetku najmočnejša), itd. Vse poteka zelo sproščeno.

------------------------------

Na splošno se je na tem roku izkazal pisni del kot večja prepreka kot usni in praktični. Po mojih izkušnjah se po narejenem pisnem res lahko sprostite za ustni in praktični del, ker vsaj pri tej komisiji ni tako zelo podroben kot so nekatera skoraj bizarna vprašanja na pisnem delu.

------------------------------

Literatura, po kateri sem se pripravljal, po vrstnem redu pomembnosti:

x Šola urgence, zborniki 1, 2 in 3

x Zbrana ustna in pisna vprašanja iz prejšnjih rokov

x Nujna stanja

x ALS

x Internet za podrobnosti

x Priročnik za zakonodajo

//optional, za samo kaj pogledati: ATLS, APLS, ETLS, ABC of Major Trauma (Skinner)

 

Vso srečo in ne biti preveč nervozni, ni vredno :-). Vse skupaj je nekje na nivoju izpita iz Interne medicine.

Lp.

Komentarji  

0 #4 SrečnoVsem! 15:16 30-03-2017
(3/3)
dr.Turel (ustni):
-primer bolnika, ki pride v tvojo ordinacijo z akutno bolečino, tipično za lumboishalgijo. Prejme injekcijo Ketonala, nato ti pride čez kakšnih 10 min sestra povedati, da je gospod med čakanjem v čakalnici “postal čuden”. Kaj storiš?
Greš po ABC. Je še pri zavesti, pove, da se počuti slabotno, postaja omotičen, vidiš ga, kako kar “leze skupaj”. Sicer diha brez težav, izpuščajev nima. Hipotenziven, bradikarden, SatO2 93%. DD: anafilaktična reakcija ter vazovagalna reakcija po posegu. V tem primeru slednje. Kako bi ločil (srčna frekvenca, koža…). Ukrepi: Trendelenburgov položaj, če res ni bolje, lahko daš še atropin.
Nato sem moral našteti še zdravila za zdravljenje anafilaksije z dozami in to je bilo to.

V splošnem sem zelo zadovoljen z izpraševalsko trojko. Med izpitom sem bleknil tudi kakšno neumnost in so mi jo spregledali. Le pogumno in veliko uspeha vsem, ki vas izpit še čaka!
0 #3 SrečnoVsem! 15:14 30-03-2017
(2/3)
dr. Možina (praktični in ustni):

-reanimacija - scenarij na lutki. Potekalo je sproščeno, pri meni bolj kot pogovor (v katerem v nekem momentu uporabiš še defibrilator). Imel sem primer bolnika v nekem perifernem ZD s klinično sliko AKS, tekom obravnave pride do VF.
-DD prsne bolečine (našteti ter kaj bi bilo pogosteje pri starejših in kaj pri mlajših) ter povedati antidote za benzodiazepine, metanol in opiate (brez doz).
0 #2 SrečnoVsem! 15:13 30-03-2017
(1/3)
Moja vprašanja na tem roku pri istih treh izpraševalcih:

dr. Trotovšek (praktični in ustni):

-vstavitev urinskega katetra - opis posega, imel je nekaj podvprašanj, med drugim ali gre za aseptični/septi čni poseg ter s čim napolniš balonček, če bo kateter vstavljen več tednov (destilirana voda, ker FR lahko obori).
-primer smučarja, ki na smučišču pade in se udari v področje prsnega koša, kjer ga sedaj boli, postaja omotičen in hipotenziven, kaj narediš kot dežuren zdravnik na smučišču (greš po ABC, prideš do tega, da moraš klicati helikopter).
0 #1 VecniStudent 22:13 29-03-2017
Ha ha ha, izpit iz Interne medicine je res eden lažjih... :D

You have no rights to post comments

Uporabniški račun