Ustni in praktični (Bručan, Kovač, Jug)

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (USTNI.docx)Ustni+ praktični- Bručan, Kovač, Jug11 kB

USTNI +PRAKTIČNI Bručan, Kovač, Jug

Praktični-reanimacija-dr. Kovač: pacient na neki prireditvi pade s stola. Prideš v spremstvu 2 zdravstvenih tehnikov- lepo ABCDE- na monitorju VF –po algoritmu. Išeč vzroke -4H in 4T. Tamponada srca- kaj bi naredil na terenu-perikardiocenteza; kako jo izvedemo?; kako ti lahko EKG pomaga pri perikardiocentezi-ko se dotakneš miokarda se vidijo spiki; kaj bi še lahko dal takemu bolniku na terenu? IV tekočine

Praktični – Bručan: pokazal mi je tisti njegov mali defibrilator. Kaj je to?-defibrilator. Kakšen defibrilator?-polavtomatski. Kako to veš?- ker ima gumb za sprožitev šokaJ Katerih defibrilatorjev je pri nas več?-polavtomatskih.

Ustni:

Dr. Kovač: Infarkt spodnje stene, na kaj moramo pomisliti?-infarkt desnega ventrikla. Kaj ne spememo dati? Nitroglicerin.Kdaj še ne smemo dati nitroglicerin?-hiotenzija, viagra; Kaj dajemo pri infarktu desnega ventrikla? IV tekočine, da povečamo kontraktilnost. Kako damo tekočine?-bolus, 2 velika IV kanal; EKG značilnosti AMI različnih delov srca. Kako zdravimo pljučni edem pri srčnem popuščanju? Kako apliciramo morfij? –1ml morfija + 9 ml do 10ml. Koliko je mg v 1 ampuli?-20mg; Koliko je mg v 1 ml? (2mg). Stranski učinki morfija? Ukrepanje pri predoziranju z opiati?

Dr. Bručan: Septični šok- začetna faza, katere vrste šok je to- topla suha koža, respiratorna alkaloza, distibucijski šok; Anafilaktični šok- kaj daš- adrenalin (spet njegovo predavanje, da je to šok in da je nesmiselno dajat adrenalin v mišico ampak, da ga moraš dat IV), kako daješ adrenalin? 1ml +9ml raztopine do 10ml- v bolusih po 1ml. Kateri alergeni povzorčajo šok- aantibiotiki-penicilin, katera še zdravila- v zadnjem času protibolečinska zdravila. Kaj je pa trenutno najpogostejši povzročitelj anaflikatičnega šoka?-piki čebel

Dr. Jug- ptt slajdi poškodovancev- gospod, star okoli 50 let, diabetik, v gozdu je na njega padel hlod, ki ga udaril v prsni koš in trebuh, desno nogo je imel vkleščeno pod hlodom 30 minut- ABCDE- bil je pogovriljiv, hipotenziven 100/70 mm Hg, tahikarden 120/min, bolelo ga je v pk in trebuhu. Katera stopnja šoka je to?; Kaj bi mu dali?; Katere preiskave narediš pri takem poškodovancu? Kam vse lahko poškodovance izkrvavi?; Noga- je bila hladna, bleda, pulzi niso bili tipni-kaj je vzrok temu?-poškodovana arterija; koga pokličeš? Travmatolog+vaskularni krg.; po noči te kličejo da bolnika grozno boli, noga je topla, rdeča, otekla-zakaj?-reperfuzija.

You have no rights to post comments

Uporabniški račun