Ustna vprašanja - Stanič/Vidmar/Trotovšek

Strokovni izpit - april 2011

Najprej na koncu... opravljen strokovni izpit v prvo je največja investicija v lastno zdravje. Dobro se pripravite nanj, ker v živo spoznaš pojem Addisonska kriza in občutek pri PSVT. In da samo pomislim, da bi moral še enkrat skozi vse to... raje grem od petka do ponedljka na IPP.

Pisni: ne-tako-zelo prijetna izkušnja. Dr. Bručan, ki sestavlja vprašanja, je zvest bralec Medenega srca (zdravo, dr. Bručan!). Ne vem od kje točno, ampak imam občutek da se mu zdi da se učimo samo po starih vprašanjih. Odgovor je seveda ne... Tako se vsake toliko zgodi (ciklično), da ljudje pišejo test dobro, naredi jih precej, seveda tudi nekateri z več kot 90. Za nagrado je naslednji rok precej novih vprašanj... kar samo po sebi sicer ni sprono, ampak odkrito priznam, da težko ločim med mebranozno in folikularno angino pri mononukleozi... in ne vem, če je kdo to zahteval od mene še za časov učenja infekcij. V glavnem naredit se da, kljub strogemu kriteriju (75), na več kot 90 pa je kar težko računat.

Pravni predpisi: nebodijihtreba. Imaš jih ravno med pisnim in praktičnim ali celo na isti dan (juhej). Do tu še OK. Večina izpraševalk je precej benignega in razumevajočega tipa in ne zameri, če se ne znaš pravniško izražat. Je pa ena precej zagamana in komplicira in teži sto na uro z vprašanji tipa "kakšni so načini da se odvzame koncesijo". Razumem da moraš znat pacientove pravice, samo ene stvari pa grejo res čez vse meje.

Stanič: zelo prijazno in na eno oko občasno slepo bitje (naključno takrat ko ga kaj polomiš). Že na poti do reanimacije se je stalno šalil in dvigoval razpoloženje, na reanimaciji pa tudi odpusti kakšen kiks... ki se milo rečeno zgodi zaradi stresa, ne zaradi neznanja. Imel sem pacienta po operaciji, brez tlaka, ki najprej diha potem pa ne več... skratka situacija za PEA in oživljanje naprej. Simulator je res star in razmišljam o donaciji za novega. Potem takoj še ustni o hipovolemičnem šoku ter 4H 4T. Daleč najbolj naporen del izpita, predvsem ker sem se zavedal da miži na eno oko in da zdaleč nisem bil suveren.

Trotovšek: vdrl v amb. 34, kjer je bilo neko visoko nasmejano bitje, ki pa je spremenilo izraz, ko kolegica ni vedela kaj je to drsna avskultacija (ne se trudit, ni na googlu). Potem je vprašal še mene, pripravnici v ambulanti, specializantko, sestro in ni bil preveč zadovoljen, ko nihče ni vedel odgovora. Je rekel da gre pogledat pacienta od druge kolegice na izpitu in da ko pride nazaj, da je bolje da vemo kaj je to, ker se resno izpraševanje šele začenja. Rezultat: 4 ljudje v belih haljah ki panično klikajo po mobitelih in ena nervozna sestra, ki kliče na oddelek, kaj je to drsna avskultacija, da "...bo Trotovšek vse pometal". No, ta tretja kolegica je dejansko vedela kaj je to (kaj je to, pa na koncu).
Mene je vprašal kateterizacijo mehurja in alternative, kaj bi naredil če si predrl uretro (klical urologa, kakopak). Kolegici sta imeli za pregledat vsaka svojega pacienta (očitno se to dogaja, če je v ambulanti). Zraven je bil izredno sproščen in dobre volje, nato sem imel kar tam ustnega (3 mesečni otrok z bolečino ingvinalno, 1x je bruhal, je razdražen --> ingvinalna kila, analgezija rektalno, IV kanal in pri mehkem trebuhu poskus reponacije). Skratka vse skupaj zelo prijetno in neboleče.
Kolegici je izprašal zgoraj, ena je dobila ektopično nosečnost, druga pa... Skratka prijetna izkušnja, če znaš knjigo Akutni abdomen, ker v nujnih stanjih ne piše skoraj nič. Tudi dr. Trotovšek je res faca, pričakoval sem enega takega dr. Korenjaka iz Celja, no on je pravo nasprotje in res OK tip...dokler znaš difke za trebuh vsaj :)

Dr. Vidmar: prijetna izkušnja za vse tri, odpusti marsikateri kiks, je pa res, da izgleda kot še en skrajpan izpit iz pediatrije. Imeli smo septični šok, jaz akutni abdomen pri dojenčku in novorojenčku in kolegica laringitis. Vse skupaj kar hitro in na koncu z veliko mero olajšanja.

Skratka kaj je to drsna avskultacija? To je poseg, pri katerem daš membrano stetoskopa na trebuh in s prstop drsiš vstran od nje - ko se spremeni ton, smo našli parenhimski organ, znači jetra.

Smo pa na hodniku povprašali enega od profesorjev, ki je ravno prihajal iz katedre za KRG kaj bi to bilo, pa je povedal, da ne ve (ob skupnem razmišljanju smo le primodrovali, kaj bi to verjetno lahko bilo). Dr. Trotovšek je rekel, da nas zaradi tega niti ne bi vrgel - to so stvari, ki so jih spraševali na strokovcih njegove čase, da pa seveda zahteva znanje.

Skratka, vsi trije smo preživeli (mnogo bolj ustrezen izraz kot opravili), vsem zanamcem pa nasvet: strokovni ni bav-bav, panika bo v vsakem primeru, poskrbite samo, da vas bo čim manj ovirala pri demonstraciji znanja.

Srečno!