Ustna vprašanja - prof. Zupanc

Zupanc (30.1.2013) in nekaj izmed njegovih milijon podvprasanj:

1. Ohlajanje trupla.
Kako globoko moremo porinit termometer, ce merimo temperaturo rektalno? 7,5-10 cm, kako dolg mora biti termometer? 35 cm, Hennsagejev normogram: kaj vse uposteva korekcijski faktor? Koliko HN poznamo-2. Kje moramo zmerit temperaturo za HN-rektalno, zakaj? Ker je HN umerjen na rektalno temperaturo in ne za tisto pod jetri.

2. Vpliv visoke temperature na truplo.
Sistemsko (toplotna kap, sončarica in hipertermija. Na to zadnjo sem nekak zvozila po ovinkih od toplotne kapi, ecstasya, kokaina in anestetikov) in lokalno (opekline, oparine, ozganine, opisat opekline po globini in povrsini). Ali lahko nastanejo opekline po smrti? Prva faza ne, druga, tretja in cetrta pa ja. Tako da ja, mehur nastane tudi po smrti.

3. Zracna embolija.
Hm, ja..tam pri refleksnem zastoju srca..to baje sploh ne obstaja. Se je kar malo razjezil, ko sem mu to omenila, pa da od kje smo to potegnili, da so mu to danes ze trije(!!) razlagali itd. Torej, potem me je vprasal kako si jaz to predstavljam. Kolicinsko koliko zraka je dovolj za nastanek masivne pljucne embolije? Tu sem rekla okoli 100ml, popravil me je na 75-130ml. Kaj se zgodi potem, ko v bistvu en deci zraka pa se malo pride do srca in ce se ne speni? Gre v trunkus skup s tokom krvi. Kaj potem? Tam se zaustavi. Zakaj? Ker so tlaki premajhni, da bi porinili ta zrak naprej? Ob tem je rekel se samo to je to! in dvignil roke v luft zdaj kak je dejansko s tem refleksnim zastojem srca jaz ne vem 

4. Ogljikov monoksid.
Koncentracije COHb v krvi, kako zdravimo, pri kaksnih konc.CO v krvi damo 100 kisik in kdaj v hiperbaricno komoro? Sem rekla da odv.od klinicne slike, kak ful je oseba prizadeta, je pa fajn (ce je moznost) cimprej dat v hiperbaricno komoro… je rekel ja, ampak da neke okvirne vrednosti pa vseeno morajo biti. Ker nisem vedla, je rekel da naj probam ugibat in me je usmerjal z vec/manj, da sem prisla nekje na 25 (za 100 kisik) in 35 (hiperbaricna komora). Kako dolgo po smrti se lahko dokazemo prisotnosti CO? Ni povedal.

5. Kvalifikacija telesnih poškodb. Nastejes 4 stvari: zacasno okvaro tel.dela/organa, zacasno zmanjsano zmoznost za delo, prizadetost zunanjosti, zacasna okvara zdravja. Kaksen je pregon? Mas situacijo: prvi tip udari prvo punco, ki je manekenka, en drugi tip pa drugo punco, ki ni manekenka. Obe imata podobno podpludbo na glavi. Kako bi ocenila telesno poskodbo pri prvi in kako pri drugi? Jaz sem rekla da isto.

In to je to. Trajalo je kakih 40 min, so pa bili ze kaki tudi prej zunaj.Ocene so (presenetljivo) visoke. Cetudi na pol njegovih podvprasanj na zacetku ne ves odgovora, ce zacnes malo razmisljat v pravi smeri, ti ze on pomaga do odgovora. Srecno!