Krvavitev - vstopni kolokvij

VAJA KRVAVITEV - VSTOPNI KOLOKVIJ 7.3.2014 (Vprašanja smo na vaji skupaj preverili, tako da so odgovori zagotovo pravilni.)

1. K perifernemu uporu največ prispevajo a) arteriole, b) kapilare, ker je tu c) največji padec tlaka, č) največji presek, d)najmanjša hitrost krvi.

2. Onkotski tlak plazme je v normalnih razmerah a) višji, b) nižji kot onkotski tlak intersticija. Če onkotski tlak plazme ostane nespremenjen, onkotski tlak intersticija pa se poveča, se efektivni onkotski tlak c) poveča, č) zmanjša. Posledično se filtracija iz kapilare v intersticij d) poveča, e) zmanjša, f) ne spremeni.

3. Pri električnem draženju baroreceptorjev a) se aktivnost simpatika poveča, b) se aktivnost vagusa poveča, c) se poveča arterijski tlak, č) zmanjša se srčna frekvenca, d) pride do arteriolodilatacije.

4. V arterijah je srednji cirkulacijski tlak a) večji kot v venah, ker so arterije manj podajne. Srednji cirkulacijski tlak b) se poveča pri venokostrikciji, c) je najmanjši v desnem atriju, č) lahko izračunamo iz sistolnega in diastolnega tlaka, d) je okrog 100 mmHg.

5. Če se krivulja dejavnosti srca ne spremeni, lahko po Guytonovi analizi skelpamo, da se pri venokostrikciji a) zmanjša srednji cirkulacijski tlak, b) poveča venski priliv, c) zmanjša tlak v desnem atriju, č) zveča minutni volumen srca, d) zmanjša minutni volumen srca.

REŠITVE: 1. a, c; 2. a, č, d; 3. b, č, d; 4. b; 5. b, č

You have no rights to post comments

Uporabniški račun