Ustna vprašanja - Stanič, Aplenc, Trotovšek

20.11.2013

Praktični del izpita:

dr. Stanič (Oživljanje):
Gospod v ambulanti, zelo ga boli in tišči v prsnem košu. Kaj narediš - Postopaš po ABCDE, Kaj bi mu dal - MONA (kdaj daš O2, nitrolingual, morfij). Nato pacient postane neodziven - greš na algoritem DPO. Kako upravljaš z defibrilatorjem. Kako veš ali je defibrilator bifazni ali monofazni. S kakšno energijo streseš, če ne veš. Pri tem primeru je bila motnja ritma najprej VF, ko pa sem napolnila defibrilator, pa asistolija - kaj narediš z napolnjenimi ročkami v tem primeru (menjaš energijo, pa se same izpraznijo)

dr. Aplenc:
Snemanje EKG (na zdr. tehniku, ker ni bilo primernega pacienta :)). Poudarek je na pravilni postavitvi elektrod. Nato sem mu še samo povedala, kako odčitamo EKG posnetek.

Ustni del izpita:

dr. Stanič:
Kako postopaš v primeru anafilakse?
Kako postopaš v primeru astme? Kako razdelimo resnost astmatičnega napada (glede na PEF) kaj je za posamezno stopnjo poslabšanja astme značilno?
Hotel je slišat le osnovne stvari in sva hitro zaključila.

dr. Aplenc:
Mlad fant pred diskoteko, neodziven - kako postopaš - ABCDE. Na kaj sumiš - na predoziranost z drogami. Kaj bi lahko bilo - heroin. Kaj je antidot in kako ga doziraš? Kako ga administriraš - iv ali im, če ne moreš vzpostaviti iv poti. Po administriranju naloksona se pacient ovede - ali ga lahko pustiš brez zdravniškega spremstva - ne, ker ima nalokson kratek razpolovni čas in lahko spet neha dihat. Kaj je lahko še vzel - benzodiazepine (baje sedaj velikokrat jemljejo heroin in benzodiazepine hkrati). Kaj je antidot in koliko ga daš. Kako ga daš - Anexat lahko ga daš samo iv (ne im!) Kakšni so stranski učinki Anexata - konvulzije.

dr. Trotovšek:
Mlada punca z bolečinami v spodnjem delu trebuha.
Začneš spraševat - kot bi jemal anamnezo: kakšna je bolečina, kdaj se pojavi, kaj jo poslabša, kaj jo omili, kako odvaja, kakšen menstrualni cikel ima, kakšen je status pri pregledu... vprašaj čimveč. Nato sledi diferencialna diagnostika - naštela sem vse, kar sem se takrat spomnila, na koncu tudi diagnoze, ki bi se težko skladale z anamnezo in statusom. Na koncu sem se spomnila na endometriozo - to je bila potem pravilna diagnoza. Je rekel, da so imeli en primer, ko so punci diagnosticirali raka na črevesju, pa so na operacijski mizi ugotovili, da ima endometriozo. Sledilo je še par vprašanj o endometriozi in to je bilo to.

Komisija je bila super. Vsi izpraševalci so bili zelo prijazni, potrpežljivi in niso iskali lukenj v znanju. S podvprašanji ti tudi pomagajo, če vidijo, da si malo zašel s prave poti.

Zakonodaja:
-Pojem javnega zdravja in kaj obsega
-Obvezno zdravstveno zavarovanje
-tretjega vprašanja se žal ne spomnem

Strokovni izpit je predvsem psihično naporen, je pa občutek po opravljenem izpitu toliko lepši. Vso srečo vsem!!!