Ustna vprašanja - Brečko, Bručan, Trotovšek

Praktični:
dr. Brečko je tokrat spraševala prvič, zato nas je bilo kar precej strah:)
Najprej smo sli z njo v urgentni blok. Vsak je dobil en primer reanimacije. Pri meni je en gospod padel z 5m visokega drevesa z motorko. To je to kar veš, potem pa poveš pač vse od tega da se odpelješ tja z tehnikoma in kaj vse tam delaš: - imobilizacija, ABCDE, načeloma pokažeš na lutki kaj bi naredil. Na monitorju VF in naprej algoritem do zdravil (katera in koliko), potem o njegovih glavnih problemih, poškodba glave in hrbtenica, tudi malo o krvavitvi v trebuh, koliko koloidov max. naenkrat in kako hitro (50mL/kg - hitro (~10min)). Kaj bi še lahko bilo poleg tega, da se je poškodoval - možanska kap, AMI, pl. embolija. Je zelo prijazna in korektna gospa, ki te lepo vodi in tudi kakega kiksa zelo ne zameri.

dr. Bručan: venska kri

kolegica pri dr. Trotovšku: navidezna punkcija kolena (je aseptičen postopek!)

Ustni:
dr. Brečko: Opekline. Dosti govoriš sam, ona pa postavlja podvprašanja. kaj bolnika z opeklino zelo ogroža, oz. kaj je drugače pri oskrbi opečenca (bolečina!, hlajenje, pri dihalih čimprej intubacija, tekočine ... pozneje ga ogroža sirs ... )
dr. Bručan: ekg SVT, lepo povrsti in naprej razlaga algoritma s podvprašanji. katera zdravila ne pri wpw, kaj se zgodi po adenozinu ...
dr. Trotovšek: Mama pripelje 13-letnega fanta, ki že par dni opaža temno blato. Potem pa ti naprej govoriš kaj boš delal, on ti pove rezultate oz. a bi res to itd.. Ampak se je ves čas smejal in bil dobre volje, tako da sem otroku mirno naredil od gastroskopije, kolonoskopije, UZ abdomna, kri --> vse bp, edino rektalni pregled pokaže črno blato. No, potem sem z mukami prišel do Mekelovega divertikla in sem otroku končno naredil scintigrafijo in tako prišel do diagnoze. Potem mi je povedal da je pri otrocih do 15. leta najpogostejši vzrok krvavitve na blato ravno Mekel.

Vsi so bili zelo prijazni in korektni.
Čim manj strahu pa bo:)!