UStna vprašanja - dr. Grunfeld, dr. Diallo, dr. Bručan

Kot so rekli že mnogi - ko enkrat nardiš, ugotoviš, da sploh ni bilo grozno ;) Vsi člani komisije so bili umirjeni, prijazni, če pa čist vsega ne veš, pa tud ni panike :) Ubistvu en tak fajn pogovor.

dr. Grunfeld:
- praktični: odčitat EKG, bila je sinusna tahikardija, sem šla lepo po vrsti, ko sm omenila, da je ST spojnica OK je vprašala kaj sploh kaže ST spojnica (mehanično fazo pred repolarizacijo) in kaj pomeni denivelacija in elevacija ST spojnice.
- ustni: otrok z bronhiolitisom, kaj vprašaš/pogledaš v anamnezi in statusu, Th, indikacije za intubacijo (dihalna stiska, motnje zavesti, cirkulatorna odpoved).

dr. Diallo: primer mladega moškega, ki ga zelo mrzlega (zgleda, kot da je mrtev) najdejo v eni veži in ga reševalci pripeljejo v ambulanto. Ker ne veš, kaj je bilo, paziš na vratno hrbtenico, potem ABC, posebnosti oživljanja podhlajenega (tudi to, da eno minuto iščeš znake živjenja, pa kako je z defibriliranjem in zdravili glede na temperaturo), pokazala sem defibrilacijo (če maš monitor tam, direktno daš pade gor, nič elektrod, da hitro vidiš ritem), če ne gre najt žile kaj pol - daš intraosalno (kje, a lahko daš vse kot v žilo - ja , ampak pod pritiskom), kako ogrevamo v ambulanti - grelne blazine če maš, pa segrete tekočine do 42, česa se bojimo (vazodilatacija ob ogrevanju, daš noradrenalin, nič doze). To je bil ubistvu praktični in ustni obenem. Je pa bil dvanajst-kanalni monitor, torej tak ki se uporablja v praksi, un stari beli je žalostno čepel tam zraven, pa ne vem a so ga upokojili al je samo začasno.
Spraševala je pa kolege še hiperkalemijo, oživljanje otroka, oživljanje nosečnice, ATLS otroka, anafilakso.

dr. Bručan: ustno kot klinični primer, starejši moški, bolečina v levem spodnjem kvadrantu trebuha, potem vprašaš anamnezo, status (usmerjeno), bil divertikulitis, diagnostika (UZ in CT), terapija (konzervativno/operativno, antibiotik (cipro pa metronidazol), tud karenca in hlajenje trebuha).
Spraševal je še EKG, meningitis, šoke. Ampak zelo sproščeno, vse kar rabite sigurno že znate ;)

Pravno, gospa Razinger: sproščeno, prijazno. Vrste nadzora, pacientove pravice, ugovor vesti. Malo sam poveš, malo pa še ona zraven, kar se ji zdi vredno, da odnesemo od tega dela izpita ;)

Srečno vsem!