Ustni in prakticni del strokovnega izpita

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (strokovni_izpit_-_ustni-prakticni.doc)strokovni_izpit_-_ustni-prakticni.doc32 kB
Vprašanja na ustnem in prakticnem delu strokovnega izpita:
Komisija: spec.akad.st.prim. Tomislava Hribar-Habinc, dr.med.
prof.dr. Martin Tonin, dr.med.
prim. Vojka Gorjup, dr.med.

Za lastno zadovoljstvo moram povedati, da smo naredili vsi, ki smo ta dan imeli omenjeno komisijo (dve kolegici sta naredili samo s pisnim).

Prakticni del:
Takoj po pisnem delu smo šli s prim. Hribar-Habinc v prostore reanimacije v OP predelu na urgenci. Poda ti scenarij, v katerem je navadno poškodovanec (motorist, mati z otrokom, kolesar,...), ti si pa navadno klican kot zdravnik SNMP oz. zdravnik, ki slucajo pride na kraj dogodka. Na tem mestu te vpraša za TPO (zgodnji/pozni klic!!) – glej ACLS ali kopije, ki jih dobimo na tecaju oživljanjana zacetku sekundarija -, ventiliraš z masko in ambujem, ki ima balon s pocasnim polnjenjem (kar malo moti na izpitu) in nato (ce si SNMP) DPO. Nato še intubiraš lutko in, ce se ne mudi prevec, še defibriliraš. Nastavi ti ritem in te spremlja. ZELO rada ima poškodbe in kako boš pristopil (TEKOCINE!!!).

Nato nas je razporedila na dva dela (Gorjup/Tonin) in smo opravili še na CIIM (aspiracija tubusa!! – pojdi na CIIM, ce ne veš!!, nastavljanje prenosnega ventilatorja, jemanje PAAK+interpertacija, snemanje EKG+interpretacija, odcitavanje RTGp/c in ne postavljanje diagnoz) ali na urgenco B (pregled poškodbe kolena in pregled poškodbe prsta – pregled, diagnostika, ev. terapija, na kaj moraš paziti! = navodila splošnega zdravnika).

Ustni del:
Za prim. Gorjupovo je bilo presneto težko dobiti sploh kakršnokoli informacijo, kam se spraševanje na ustnem izpitu nagiba in kaj se splaca bolj pogledati in utrditi (tako za samozavest kot tudi boljše znanje). Izkazalo se je, da ima (tudi na prejšnjih izpitih) ZELO rada DD prsne bolecine (treba je znati razdiferencirati katerokoli Dg in tudi Th). Res si zelo dobro poglejte predvsem AKS in PE (pri PE – PAAK, EKG, scinti, UZ srca, CT/CT-angio – poglej kako se kaže in zakaj!). Za obe je specialistka in tudi zahteva dobro znanje na teh podrocjih. Poglejte si delovanje zunanjega pacinga (iz ACLS – je dovolj) in zakaj tipaš pulz na femoralki in NE na karotidi (trzanje mišic ob pacingu) + sedacija in analgezija! Pri AKS pri pacientu brez bolecine (diabetik!) ni nujno potrebno dati morfija ali NTG. Pove ti scenarij v smislu: v ambulanto (splošni zdravnik) pride 82-letni gospod zaradi dva dneva trajajocega slabega pocutja in bruhanja. Pri meni se je izkazalo, da gre za gospoda z VUR, odpovedjo ledvic in dodatnim infektom secil. Imel je visok kalij – terapija! BODITE NATANCNI PRI ANAMNEZI IN STATUSU!!! Vzemite si cas!! Se ne mudi. Raje imajo, da greste malo pocasneje in da naredite vse prav. Ce kaj izpustite, vam pa tudi ne odtrgajo glave, vtis je pa seveda boljši pri popolni diagnostiki. Laboratorijske vrednosti ti povedo sproti (si jih izmislijo...) kakor si jih zaželiš (smiselno sprašujte). Enako pri slikovni diagnostiki. Ne razmišljajte na glas (lastne misli), dajte pa vedeti v katero smer greste. Poglejte si še: indikacije za zunanji pacing, na kaj je treba paziti, kje se tipa pulz...

Prof. Tonin je najprej dal primer poškodbe kolena (nacin poškodbe, kako se bo to kazalo – ligamentarni aparat, meniskusi, Balottement, Lachman, predalcni fenomen, dvig iztegnjene noge, gibljivost, moc...). Kako bi posamezno poškodbo zdravili – konzervativno/OP in zakaj. Sam sem dobil primer starejšega gospoda, ki so ga našli svojci na tleh – ni mogel hoditi in bolelo ga je v kolenu. Izkazalo se je, da je šlo za zlom kolka. Sledila je delitev zlomov po Gardenu in Pauelsu in kako bi posamezne stopnje zdravili (precej logicno – ne komplicirajte, prosim!!).
Tretja je imela pa zlome v podrocju zapestja (Colles, Smith in navikularka). Mehanizem poškodbe, pregled, diagnostika in terapija. Pazite, da boste pozorni na navodila pacientu v primeru zamavcenja (kar je bolj ali manj vedno) = dvignjena roka, nežno razgibavajanje, analgetik in CE ROKA OTEKA, MORA NAZAJ!!! Od prejšnjih rokov sem dobil še vprašanja prof Tonina: unhappy triad (med, kol. vez, med. meniskus, spr. križ. vez), whiplash injury (zanihanje glave ob prometni nesreci), vnetja na roki (V flegmona), poškodba prstov.

Anesteziološko vprašanje smo vsi odgovorili najslabše. Kot že receno ima Hribar-Habinceva ZELO rada poškodovance (saj ji ni za zamerit ) in kako se pravilno pristopa k in postopa s poškodovancem. Ne pozabite na tekocine (beri njene clanke zelo natancno, ce niso prestari) in na poškodbo glave (išci smernice). Mislim, da mi je kar malo zamerila, da sem sploh omenil globje predihavanje na terenu – ne vem zakaj sem to sploh omenil, saj vem da se tega na terenu sploh ne dela – pac blekneš - napaka!!! Naprej sva se spet ujela in zadevo varno pripeljala do konca. Zelo dobro si poglejte tudi doze zdravil, ki se jih daje za sedacijo na terenu (midazolam, morfij, ketamin, leptosukcin...). Scenariji pa so variacija na temo: si zdravnik na SNMP in te mati klice na dom, ker je njem 5 letni sin padel s kolesom in si potrgal majcko po trebuhu in je sedaj nenavadno miren. Kaj boš naredil in zakaj! Ruptura vranice! Drugi: štirje pijani fantje se peljejo ob 0400 z avtom in zletijo s ceste. Zaletijo se v drevo. Zadnja dva sta pri zavesti in kliceta SNMP, prednja dva moraš oskrbeti. IMOBILIZACIJA VRATU CIMPREJ/TAKOJ!!!!!!!! Tekocine!! Vitalni znaki!! Poškodba glave! Tretjic: Nosecnica, voznica avta, nepripasana, nalet od zadaj. Kaj moraš paziti Vitalni znaki – ob pojavu hipotenzije – TEKOCINE!!! Abrupcija placente!! Imobilizacija. Še ena stvar: poškodovanca po ekstrakciji iz vozila položimo na imobilizacijsko blazino!!! Sam tega nisem vedel! Ups. Še ena cvetka (mogoce kdo ve): pri šokiranem otroku se pojavi bel trikotnik okoli ust, ki je zelo izrazita in se jo, baje, opazi na prvi pogled. Zgleda, da bi jo moral pac videt. Še en ups.

Okoli strokovnega izpita je ogromna fama, kaj to za vraga je in kako izgleda. Zdel se mi je zelo smiseln izpit o življenje ogrožujocih situacijah in stanjih in tudi vprašanja so bila zastavljena tako. Ce imaš vse na isti dan, zna biti precej naporno (tako fizicno in psihicno), ni pa izpit nekaj takega, cesar nekdo ne bi bil sposoben narediti. Vsem, ki vas zadeva še caka – vso sreco in ne bojte se! Zagrizite v problem! Ni tako hudo in strašljivo, kot se mogoce zdi!

Srecno!

Matej