Strokovni izpit - oktober 2016 (praktični, ustni, pravni)

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (Strokovni izpit – OKTOBER 2016.docx)Strokovni izpit – OKTOBER 2016.docx103 kB

USTNI + PRAKTIČNI IZPIT
1. STANIĆ
Jaz sem pričakovala kakšno lutko in simulacijo, vendar je celoten izpit pri njemu potekal v obliki pogovora. Vprašal me je pripomočke za predihavanje (tubus+supraglotične, dihalni balon), prednosti in slabosti supraglotičnih. Nato še vprašanje glede GCS (kaj to je, kaj ocenjujemo). Skratka, zelo na easy za moje pojme.
2. TUREL
Opis postopka odvzema PAAK + standardne finte (perforiran bat, citrat itd.). Nato primer mladega moškega, ki ga najdeš na wc-ju. Oseba je pobruhana, ozke zenice, motnje zavesti, postopek ABCDE itd. Točnega opisa se več ne spomnim, ampak se je dalo zelo hitro ugotoviti, da je zastrupitev s heroinom ☺. Antidot: Nalokson. Ponovno zelo šolska vprašanja
3. TROTOVŠEK
PRIMER: Pacient na oddelku za abd. kirurgijo, 2 dni po totalni gastrektomiji z limfadenektomijo D2, hemodinamsko prizadet. Potem sem jaz spraševala vse glede ABCDE, govorila, kaj bi lahko blo. Na koncu sem nekako ugotovila, da gre najverjetneje za krvavitev, saj je trebuh občutljiv na palpacijo. Njega je specifično zanimalo, od kod ti bolniki ponavadi krvavijo. Jaz sem naštevala vse možne žile, anastomoze itd. Vmes me je že nadrl, da se grem jaz tu neko anatomijo z njim in bom kmalu že rekla A. Cerebri media. Jaz sem že mislila, da sem avtomatično padla, ampak me je pol napeljal k temu, da limfadenektomijo D2 pomeni, da so odstranitili tudi bezgavke ob A. Lienalis, tak da sem potem rekla, da bi lahko mogoče krvavel iz vranice, kar je bil potem tudi pravilen odgovor. Potem še standardno vprašanje: od kod krvavijo otroci do 15. Leta starosti – Meckelov divertikel! Njegova reakcija: tak se odgovarja!

PRAVNI DEL
1. Funkcije ZZZS (kakšna je organiziranost, kdo vodi – direktor)
2. Pravica do vpogleda v dokumentacijo (do kakšne mere ima lahko zavarovalnica vpogled ? omejen vpogled – če si zlomiš nogo, lahko vidijo izvide tega zloma, nimajo pa pravice do vpogleda o tvojih morebitnih splavih itd.)
3. Vlada (kdo jo sestavlja, kakšna je funkcija ministrov, kdo imenuje ministre)