Ustni in praktični - Bručan, Stanič, Kovač

PRAKTIČNI:

Dr. Stanič: V CITu, stoje ob Lifepacku 15. Brez dejanske simulacije. Sestra v intenzivi te kliče v sobo, da se bolnik ne odziva. Bolnik je že na monitorju, defibrilator imaš priklopljen. Preveriš odzivnost, tipaš pulz, pogledaš na monitor kakšen ritem je. Je VF, lahko do 3x defibriliraš, po vsakem šoku hitro pogledaš na monitor, ali je prišlo do spremembe ritma. Če ni, takoj nadaljuješ s stiski prsnega koša. Če je ritem spremenjen, tipaš pulz in odvisno od tega - ROSC ali nadaljevanje KPO.

Dr. Bručan: Odvzem venske krvi na IPP. Sestre so prijazne in ti povejo, katera epruveta se najprej napolni - da se ne boste na pamet učili še teh barv.

 

USTNI:

Dr. Stanič: Analgetiki in anestetiki v urgentni medicini. Par besed o ketaminu, etomidatu in fentanilu.

Dr. Bručan: Primer mladeniča, ki ga 2 dni zelo boli podlaht, včeraj je imel tudi malo vročine in ga je tresla mrzlica. Ni se poškodoval oz. tega ne omenja. DD.

Dr. Kovač: 35-letni siten moški pride sredi noči k tebi v urgentno ambulanto na primarnem nivoju zaradi bolečine v križu. Nima povišane temperature, ni anamneze poškodbe, bolečina ne seva po nogi. DD oz. kako bi se odločil, ali je to za protibolečinsko terapijo in domov vs. za protibolečinsko terapijo in z nujno napotnico k ortopedu/drugemu kirurgu.

Nihče ni zahteval podrobnosti, razen doz etomidata in ketamina tudi nobenih obskurnih doz. Hitro vidijo, ali si se učil ali ne in to jim je važno. Osnove pač moraš imeti razčiščene. Razumejo tudi živčnost in stresno prazno glavo, tako da ni problema, če pozabiš na kakšno diferencialko itd., te pač sami pripeljejo do tega. Fina komisija.