Ustni in praktični izpit - Battelino,Jug, Vidmar (feb.2016)

dr. Battelino:
  • vprašanja: 1.akutni laringitis pri otroku, če obstaja sum glede na znake in simptome NE GLEDAŠ ŽRELA, pošlješ na ORL, greš v spremstvu s kombijem. Si na poti, saturacija pada- intubiraš do 2krat, nato konikotomija-opis, po uspešni konikotomiji nujno fiksiraš kanilo, mama naj drži otroka, da si je ne izvleče, ko pride k zavesti.  2. akutna akustična travma- primer alkoholiziranih mladoletnikov-skratka, če je oseba mladoletna je ne smeš gedati brez prisotnosti staršev oz. zakonitega zastopnika. Še posebej ne v primeru, ko je mladoletna oseba pod vplivom alkohola- če staršev ne moreš priklicati in oseba potrebuje pregled lahko kličeš tudi policijo. 
dr. Jug:
  • praktični: čiščenje vrezne rane in priprava operacijskega polja v mali operacijski. Nekaj besed o rani- kakšne poškodbe lahko pričakuješ pri vreznih ranah na roki, prstih - ekstenzorji, fleskorji, živci...
  • vprašanje: Slide št. 5- prometna nesreča na avtocesti, 4 mrtvi, pripeljejo ti moškega, ki je edini preživel. Star 38 let, intubiran, opečen. Kako boš ukrepal? Nekaj vprašanj o šokih. Poškodba alveolov- fiziologija nastanka pljučnega edema- SIRS. 
dr. Vidmar:
  • praktični: oživljanje 5-letnega otroka. Pred oživljanjem 3xS= Safety, Stimulation (preverjanje zavesti), Shout for help.
  • vprašanje: Kaj je Botallov vod? Kakšne so fizikalne spremembe, ko se zapre- posledice na srcu in v pretoku, kakšni so simptomi?
 
Vsi so bili zelo prijazni, iskali so znanje in odpustili tudi kakšno neumnost, dve, tri...
 
Srečno:)