Strokovni izpit (praktični in ustni) - sept 2015

September 2015, torek, komisija: Grunfeld, Tomazin, Jug.

 

Praktično:

Najprej oživljanje pri Grunfeldovi: gospod se onesvesti v bolnišnici, neodziven, začneš oživljat, VF, defibriliraš, nato sinus, tipaš pulz. Vmes razmišljaš kaj so vzroki (poleg 4T in 4H ne pozabi, da ima verjetno papirje s sabo ali pa ga spremljajo svojci). Če se začne ovedati, lahko daš i-gel ven, ker ga lahko hitro spet vstaviš nazaj, pri tubusu bolj razmišljaš. Preden defibrilirate vedno zadnji pogled na ritem, ker se da na tem pasti!!

Tomazin: Ustavljanje krvavitve: kompresijska preveza, pritisk na proksimalo žilo, esmarch. Pa sva o tem govorila na glažnju, stegnu, roki, glavi (lahko stisneš eno karotido), trebuhu. Če bi dala kaj za strjevanje kri - tranksemična kislina. Koliko bi želela imeti pritisk pri aktivni krvavitvi - sistolni 90mmHg.

Pri Jugu so šli v malo operacijsko oskrbet rano, dat Obersta, eno je spraševal o punkcijah burz.

 

Ustni:

Grunfeld: Laringitis pri otroku starem 2 leti, ki se je ponoči doma dušil, saturacija 93 %. ABCDE, pri B pomembna uporaba dihalnih mišic, pri C najprej rečite pulz pred tlakom in ostalimi stvarmi, ker je to najbolj važno in najhitreje ga imaš. Kisik in inhalacije adrenalina 2-3 ampul po 1 mL. Glukokortikoid se daje v sirupu, ker tablete zagotovo izbruhajo, im pa boli. Dotični bi šel v bolnišnico, predvsem zaradi staršev in ker je bil doma res slab, ni pa vedo treba pri laringitisu.

Tomazin: EKG s STEMI spodnje stene in pacienta nič ne boli, ker je diabetik. MONA, tisto kar pač potrebuje, če je brez bolečin in ob dobri saturaciji. Poleg diabetikov AMI pogosto ne boli še starostnikov.

Jug: Izbereš en primer na računalniku. Jaz sem imela moškega, ki mu je na nogo padlo drevo in jo je imel pol ure vkleščeno. Fotografija odprtega zloma tibije in precej velika rana na nogi. Noga bleda, brez pulza. ABCDE, malo hipotenziven, daš tekočine, naročiš kri, nekaj proti bolečinam. Vzameš kri, zanima te koagulacija. Kakšen INR pri Marevanu? Visok. Novejši antikoagulanti? Z običajimi testi ne vidiš posebnosti. Kaj slikaš? Rtg prsnega koša in medenice, ker je hipotenziven in seveda noge. Operirajo, nato te nekaj ur po operaciji kličejo, da gospoda ista noga močno boli, prekrvavitev dobra. Potrebna fasciotomija, če so jo pozabili narediti med operacijo po tako dolgem vkleščenju. Temu se reče ishemično-reperfuzijska reakcija. Tetaus je potrebno preveriti, dati antibiotik iv.

Srečno!