Ustni izpit - Brečko, Možina, Trotovšek

Super prijazna komisija, zelo sproščen izpit.

 

Praktični: 

Možina: EKG na katerem je bil LKB, kolega je mel pa AF, pač šel je gledat vse EKGje na IPP in izbral dva, ki sta se mu zdela primerna. Lepo opišeš EKG (frekvenca, ritem, os...) potem sva malo govorila o LKB, da lahko se pojavi pri infarktu, pa kaj nardiš če ma človek na ekg LKB, pa ne veš, če ga je mel že prej, pacient pa ni prizadet. Odgovor nič, ker ni prizadet. 

Brečko: scenarij pacient na oddelku, ki neha dihat, nisva meli priklopljenega monitorja, je povedala, da vidiva ritem združljiv z življenjem, ne tipava pulza. Sva šli po algoritmu za PEO in 4H 4T. To je blo to.

 

Ustni:

Možina: Nenadna bolečina v prsnem košu pri mladem človeku in toksini in njihovi antidoti. Zelo sproščen pogovor, bolj kot kaj drugega.

Trotovšek: To je bilo bolj "zanimivo", mela sem scenarij 1,5 letnega otroka, ki bruha, joka in je nemiren, mamica je opazila  izboklino ingvinalno. Želel je, da greva čez cel pregled, bolj usmerjeno abdominalni del pregleda. Kaj vidim, kaj tipam, kaj slišim itd. Potem ne pozabit pregledat spolovila prvo, preden greš tipat samo bulo! Pri spolovilu je hotel slišat, da preverim, če tipam testise oz. po njegovo jajčka. Kateri dve diagnozi sta najverjetnejši. Ker sva midva tipala oba testisa, je šlo za ukleščeno kilo. Poskusiva reponirati. Kaj dam otroku pred tem: neki proti bolečini, jaz sem rekla še spasmex. Potem je hotel slišat še kaj bi ble pa opcije, če bi bila oteklina in bolečina skrotalno (ne pozabit hidrokele!!!). Kaj pa če je oteklina višje ležeča, se pravi je skrotum prost in ingvinalni obroč prost, je pa vmes oteklina: funikulokela. Jaz tega nisem vedela, samo sem nekako prišla do tega odgovora. Kako diagnosticiraš kele? UZ, če nimaš pa presvetliš z močno lučjo- če presvetli, potem je tekočina in kela, če pa ne presvetli je najverjetneje črevesna vijuga. Kaj rečeš staršem otroka, ki ma kilo, ali jo lahko starša probata reponirat? Ja, daš ga v toplo kopel, topla voda relaksira mišice in probaš reponirat. Malce je bil tečen, ampak na koncu je bilo vse ok.

Brečko: Scenarij pacientke, ki je skočila iz 3. nadstropja skozi okno psihiatrične klinike, pristala na noge. Ti si tam sobni z zlo omejeno opremo, čakaš rešilce. ABCDE - nizek tlak, znaki šoka - hipovolemija. Padec na noge - najbrž poškodba medenice - daš medenični pas, nekdo ti varuje vrat, če nimaš vratne opornice. Nimaš krvi, zato daš pač kar maš, jaz sem jo vprašala kaj imam na voljo je rekla FR, sem rekla dam pač FR dokler ne pride ekipa al s krvjo ali HES ali čem podobnim. Mislim, da ni hotela nič drugega.

Smo bli zelo hitro fertik, pa niso nas preveč matral, smo bli pa tut čisto ta zadnji na vrsti v petek popoldne, mogoče se jim ni dalo več, nam pa tudi ne. 

Na tem našem aprilskem roku je drugače zelo malo ljudi padlo, predvsem so padli precej upravičeno, ker niso znali posegov, ki jih moramo znat na koncu pripravništva, zato si mal poglejte katere stvari piše, da morate znat noter v listu pripravnika, da se vam ne zgodi, da pri Jugu ne znate na praktičnem dat Obersta, ker se ne bo dobro končalo. 

Srečno in predvsem mirno.