Praktični in ustni izpit (Turel,Gradišek,Jug,Bručan,Štolfa)

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (Praktični in ustni izpit.doc)prakticni in ustni del30 kB

Praktični:
*dr Turel: pulzni oksimeter (ne sme se reči "saturator" ker je to nepravilno :-) )za kaj se uporablja, normalne vrednosti, ali je zanesljiva metoda, kdaj ni in zakaj
plinska analiza - opis celotnega postopka, kaj nam pokaže plinska (ne pozabite da je bat v brizgi perforiran, zato gre zrak ven; v brizgi ne sme ostati nič zraka ker to spremeni analizo)
V tem času, ko sem ga čakala mi je zelo prijazna sestra rekla da rad sprašuje kisikove maske, vrste in pretoke, PEF ali da neki ekg za odčitati.
*anesteziologinja, zelo v redu, žal se ne spomnim priimka:
reanimacija - Kliče te zjutraj družina fanta ki se ne počuti dobro, v zadnjih 2-3dneh je pojedel nekoliko aspirinov zaradi bolečine v želodcu, sicer zdrav. ABCDE. Prišle sva do tega da je hemoragični šok. Potem izgubi zavest, ventrikularna tahikardija brez pulza, TPO, pa je tako zamenjala različne ritme kaj bi naredila če je neka bradikardija s pulzom, brez pulza, asistolija itn.
Ustni:
dr Turel: Fant se zvečer ne počuti v redu, slabo mu je, mogoče ima vročino, mami mu skuha čaj, gre spat.. ponoči se zbudi, gre na stranišče, vse je pobruhano, mami te kliče ker je zdaj v nezavesti, reagira samo na bolečino. ABCDE. Prišla sva do tega da je meningokokni meningitis (diagnistika, dif dg, th)
dr Štolfa: Dif dg krvavitve v trebuh, simptomi in znaki, diagnostika
Spraševala me je tudi katera so ginekološka stanja življensko ogrožajoča in kdaj lahko pride do rupture maternice.
anesteziologinja: Anafilaktični šok (klinična slika, vzroki, terapija, kdaj lahko gre domov).

Res so v redu vsi ki so bili v tej komisiji, sproščeno se pogovarjaš z vsakim od njih. Po mojem mnjenju sprašujejo res samo osnovne stvari in nič ne komplicirajo.

______________________________________________________________________________

Na izpitu je najprej praktični del - en del je reanimacija. Tu sem imela dr. Gradiška (anesteziolog). Glede defibrilatorja ni bilo problema - me je vprašal, če ga poznam, sama sem preverila, če je vse priklopljeno. Sicer sem mela bolnika, ki je prišel z bolečino v PK - vzela sem anamnezo, potem je podihaval, ni bilo pulza,dihanja - VF - potem povrnitev pulza, dihanja, AV blok 3. stopnje - atropin, nastavla bi pacing...
Važno je, da se držite protokolov in ABCDE.

Drugi del je bil odvzem venske krvi na IPP, kolega je moral posnet EKG.

Ustni del: dr. Jug je imel primer poškodovanca s prometne nesreče, ki mi ga pripeljejo v bolnico in kako bi ukrepala - ABCDE, pa vmes o slikovni diagnostiki...
Med drugim je imel tenzijski pnevmotoraks - opis igelne torakocenteze. Po tem, ko smo jo naredili, se stanje prehodno izboljša, nato se znova poslabša, saturacija je padala, spet slabo slišno dihanje - kaj naredimo? Še enkrat igelno torakocentezo - damo še eno iglo zraven, ker se te igle zelo hitro zamašijo; razmišljamo o čimprejšnji nastavitvi torakalne drenaže.

Dr. Bručan me je vprašal meningitise. K meni v ambulanto pride mlad fant, 4 ure visoka vročina, prizadet. Vprašam po glavobolu, če je bruhal, meningealni znaki, iščem izpuščaje - petehije po koži - zakaj nastanejo. Katere meningitise poznamo, kdo so povzročitelji, kakšen je likvor, th.

Dr. Gradišek: vzroki za metabolno nestrukturno komo (hipoglikemija, DKA, DAHS, zastrupitve, hepatična encefalopatija, ALO...) in strukturne vzroke (travmatske lezije, spontane krvavitve, tumorji,...).

Ne se ustrašit, če takoj ne veste točnega odgovora - sama sem pri zadnjem vprašanju morala kar razmislit, kaj so eni in drugi vzroki - začnite razmišljat in potem kar gre. Pa držite se protokolov in ABCDE.