Ustni in praktični - Jug, Tomazin, Novak Jankovič (jun 2014)

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (strokovni izpit april 2014.docx)strokovni izpit april 2014.docx21 kB

Ustni in praktični z dne 17.6.2014

 

Praktični:

Vesna Novak Jankovič, dr.med. spec. anesteziologije: Prideš v sobo na vizito na oddelku za intenzivno medicino in bolnik pred teboj postane neodziven. Kako ukrepaš? Pulz je tipen. Poveš scenarij za 3x defibrilacijo, saj imaš na monitorju VF. 

Iztok Tomazin, dr.med. spec druž. med. in urgentne med., (dela tudi v helikopterski enoti): Napiševa recept za peilonefrotis. Opis pregleda šokiranega bolnika - ABCDE pristop.

 

Ustni: 

Marko Jug, dr. med. spec. travmatologije: 

Pri njem izbereš enega od petih primerov v obliki ppt predstavitve. Moj je bil, bolnik, ki je v prometni nesreči padel iz avtomobila, in ti ga reševalci pripeljejo nezavestnega, pri tem ni bil obravnavan na terenu. Je na  kisiku z Ohio masko (pazi, bolnik je nezavesten, zato ga takoj intubiraš). V glavnem lotiš se ABCDE, pri tem pa ugotavljaš slabše slišno dihanje (razrešuješ ventilni pneumotoraks), in poškodbo glave in vratu. Opraviš CT glave in vratu. Pri CTju  še vprašanje kaj bi naredil, če ti pride v ambulanto bolnik, ki je na marevanu in se je pred 5 dnevi udaril v glavo, sedaj pa žena pove, da je postal čuden in zmeden?  Daš mu vit K. oz tukaj mi razloži o novejših zdravilih za popravo INRja. Nato pa ga pošlješ urgentno v bolnico z reševalci.

 

Vesna Novak Jankovič: Znova primer, kjer odgovarjaš po ABCDE pristopu. Prideš na bazen in ti povedo, da so skakli na glavo in pri tem se je fant poškodoval. Kaj pričakuješ? Poškodbo hrbtenice. Bolnik je neodziven, kaj sedaj? Začneš z  ABCDE pregledom in ukrepaš glede na spinalni šok. Ukrepanje? Vazoaktivna podpora, kaj daš, kako delujejo zdravila (noradrenalin, dopamin...) glede na alfa in beta učinek? To si poglejte, jaz sicer pri tem nisem bila najuspešnejša :) ampak je zamižala na obe očesi. Hvala doktor Novak Jankovičeva :)

 

Marko Jug: Najpogostejše zastrupitve in antidoti - opioidi, benzodiazepini, barbiturati, paracetamol. Zanima ga antidot in klinična slika.

 

Veliko uspeha vsem! :)