Ustna vprašanja - Staniæ, Grünfeld, Bručan

Ustni - strokovc, 17.7.2013

Spet se je izkazalo to, kar že ptički čivkajo - vsako sekiranje okoli tega strokovca je brezveze. Vse skupi poteka kot debata, sam še kava/pivo manjka :)

Mi smo imeli na pisnem 13-14 novih vprašanj, tako da nas je večina pisala tam nekje med spodnjo mejo za naredit (75) in 82, s tem, da je vsak imel drugače rešena vprašanja :)
Se da mal matematično to skozi spravit: npr. imaš vprašanje katera stvar je pri nečem najpogostejša? - in se ti ne sanja, odgovoriš na vse odgovore "nepravilno" in dobiš 3 od 4-ih točk, pa dobiš tistih 75+ procentov :)

Ustni pa je bil pri tej komisiji kot družinski piknik - Bručan je kot ata, Grünfeldova je cela mamica, Staniæ pa najljubši stric :D Noben ne teži, ne išče neznanja, te usmeri in namigne ko kaj zatrokira...pri njih res bolj težko padeš.

Staniæ - nas je odpeljal v CIT, na nek starejši rumen defibrilator in tam mu hipotetično razložiš kaj bi naredil s pacientom. Lutke itak nimaš. No mene je najprej vprašal kaj je ta rumena škatla in kakšne funkcije premore in če je mono/bi-fazni - na tem nič ne piše, sam glede na to, da je na CIT-u, človek prčakuje bifaznega :P. Če nisi ziher pokaš direkt s 360 J, kot da je monofazni. Scenarij je bil AKS in VF - mal te heca vmes s tem kolk sester imaš na razpolago; enkrat jih maš 3, pol pa ko katero rabiš: "ja zdej ste pa čist sam" ti pa z napolnjenimi ročkami kao na pacientu z ritmom združljivim s pulzem, na ročkah pa nimaš za štelat J - sprazniš tak, da jih daš nazaj na defibrilator in se avtomatsko spraznijo. To je bil praktični, na ustnem sva pa nadaljevala s tem pacientom in o srčnem popuščanju in AMI. Edino, kar sva se mal motala okoli, je blo o adrenalinu/noradrenalinu/dopaminu/dobutaminu - kateri je bolj ionotropen, kronotropen, dromotropen...itak neki ugibaš in slej ko prej je en ta prav :)

Grünfeld me je vprašala 4-letnega otroka z generaliziranim izpuščajem, s pulzom 160 in čez minuto ima RR 80/60 - anafilaktični šok. In potem zdudlaš ven teh par zdravil z dozami in tekočine. To je to, ful prjazna in benigna.

Bručan - praktični: EKG snemanje na IPP, itak ga ni zravn, mal ošine tist piltek in reče: v redu. Na ustnem mi je privleku drug tak piltek in ga morš pač celga prebrat...bil je reden ritem s frekvenco cca. 40, brez očitnih P-jev oz. žagica, ozki QRS, ST spojnica bp... in kaj bi to blo...pa sva pršla do digitalisa in hiperdigitalizacije - kaj manjka na tem EKG (inverzni T). Pol pa kaj bi še lahk blo zravn pri kombinaciji digitalisa, hiperglikemije in hipokalcemije - sm pač ugibal: ventrikularne ekstrasistole (pa tist njegovo staro vprašanje - katere poznamo in katere se najbolj bojimo: S na T) in kako jih zdej zdravimo (amiodaron) in kako so jih oni včasih (ksilokain pri nas, v ameriki lidokain) :)

Vsi štirje smo bli konc v 90 minutah, brez nobenih težav.
Takšno lepo izkušnjo želim tud vsem, ki jih to še čaka! Pa brez panike in paranoje, ker ni vredno...v bistvu postane fajn, ko spoznaš, da si se le nekaj naučil tekom faksa in pripravništva ;)

Srečno in lp