Ustna vprašanja - dr. Gradišek, dr. Bručan, dr. Trotovšek

Praktični
- Dr. Gradišek: pacient, ki ga 2 uri močno boli v žlički, bolečina se nikamor ne širi, zjutraj je vzel že Aspirin, sicer pa je tudi diabetik. Potem sem vprašala koliko ima tlaka (90/60), saturacijo (96), EKG (se snema ). Kaj bi dala kot terapijo (samo morfij zaradi močne bolečine, aspirin je že vzel, saturacija je ok, tlak pa prenizek za nitroglicerin). Potem se priklopila EKG monitoring, pokazal se je AV blok tretje stopnje (čeprav na tistem zelo starem defibrilatorju, je bil klasičen primer nepovezanosti atrijev in ventriklov ter široki QRS) in malo razprava o ukrepih. Pacient je nato izgubil zavest, zato sem preverila dihanje in pulz ter začela z reanimacijo. Načeloma je bilo mišljeno, da je prišlo do VF, vendar je monitor odpovedal in se ni pokazalo nič 
- Dr. Bručan: odvzem venske krvi.

Ustni
- Dr. Gradišek: oskrba šokiranega poškodovanca, lepo po ABCDE. Nato je pri B povedal, da na eni strani dihanje ni slišno in sva prišla do tenzijskega pnevmotoraksa ter kliničnih znakov. Ne pozabit pretipat vrat zaradi deviacije traheje in preverit vratnih ven. Potem pa še malo o RSI, kaj bi dala pri takem poškodovancu, koliko ljudi je potrebnih, da se jo izvede pri poškodovancu, jaz sem odgovorila da 3, en stabilizira vratno hrbtenico, drugi intubira, tretji pa podaja pripomočke in izvaja Sellickov manever.
- Dr. Bručan: EKG atrijske fibrilacije za opisat in razprava o zdravljenju če je hemodinamsko stabilen in če je nestabilen, kaj lahko damo za kontrolo frekvence in kaj je antidot za beta blokerje, kaj damo pri srčnem popuščanju.
- Dr. Trotovšek: starši 4 mesečnega dojenčka, ki je do sedaj dobro napredoval pokličejo in povedo, da že nekaj ur joka, zavrača hrano, ima napet trebušček in je enkrat malo krvavkasto odvajal. Kaj jim povem? Pač da naj otroka pripeljejo na pregled, potem sem vprašala še kak je status trebuha, bil je levo napet in desno mehak, peristaltika pa živahna. Nato sem rekla, da najverjetneje gre za intususcepcijo. Vprašal me je še, po čem sem to sklepala in sem odgovorila da najbolj zaradi krvavkastega odvajanja.